'ÇEŞME'DEN DAVA AKTI! - MİLLİYET

MERKEZ
09.11.2006

Büyük yağmaya sivil tepki geldi! İzmir-Çeşme'de kamuya ait arazileri 75 yıllığına yerli ve yabancılara tahsis eden Kültür ve Turizm Bakanlığı'na çevre örgütleri ile çevreciler dava açtı

 

Önay Yılmaz

Çevre örgütleri ve çevreciler, İzmir - Çeşme'de kamuya ait arazileri 75 yıllığına yerli ve yabancılara tahsis eden Kültür ve Turizm Bakanlığı'na, "12 Eylül mirası Turizm Teşvik Kanunu'na dayalı olarak planlanan tahsis ihaleleri ile Çeşme Yarımadası'nın kültürel ve doğal zenginlikleri mahvolacaktır" gerekçesiyle iki ayrı dava açtı. Çevreciler, yürütmenin durdurulması ve iptali istemiyle açtıkları dava dilekçesinde, yapılan bu tahsislerle Türkiye'nin de imzaladığı 10 ayrı uluslararası çevre sözleşmesinin de ihlal edildiğini öne sürdüler.

'Buralar sit alanı'

Ege Çevre ve Kültür Platformu Dönem Sözcüsü Avukat Arif Ali Cangı, devredilecek kamu arazilerinin Alaçatı, Altınkum gibi beş ayrı bölgede ve Paşalimanı'nın tamamı olmak üzere 10 bin 200 hektardan fazla bir alan olduğunu söyledi.

Avukat Cangı şöyle konuştu: "Devredilecek kamu arazilerinin 4 bin hektarı koruma altında doğal ve arkeolojik sit alanı. Alaçatı kıyı ekosistemi uluslararası öneme sahip sulak alandır. Devletin hüküm ve tasarrufunda olması gereken yarımadanın güney kıyıları, endemik Katran Ardıcı Ormanları, tarım ve mera alanları, yeraltı su rezervleri ile su havzaları yerli ve yabancı yatırımcı şirketlere devrediliyor."

'Su tükenecek'

Çeşme Yarımadası'nın su varlığı bakımından çok fakir olduğunu, su havzasını besleyen yıllık su miktarının 17 katı suyun havzadan çekildiğini anlatan Cangı, "Kamu arazileri devredilerek bölgede 72 bin yatak kapasitesi yaratılması ve golf alanları planlanmaktadır. Bu kullanım ile bölgenin zaten sınırda olan su varlığı hemen tüketilecektir" diye konuştu.

Doğal değerlerin, kıyıların, orman ve tarım alanlarının girişimcilere devredilmesinde hiçbir kamu yararı olmadığını belirten Cangı şöyle dedi:

"Çeşme Yarımadası'nda devasa büyüklükte bir toprak parçası yabancılara devredilecek. Devlet bu değerlerimizi ve zenginliklerimizi koruma yükümlülüğündedir. Yatırım amacıyla yerli ve yabancı girişimcilere devir işlemleri, Anayasa'nın orman alanlarının korunması ve geliştirilmesi başlıklı 169. maddesine, kıyılardan yararlanmada kamu yararının öncelikli olduğunu düzenleyen 43. maddesine, tarihi, kültürel ve doğal varlıkların korunmasına ilişkin 63. maddesine ve sağlıklı çevrede yaşama hakkını düzenleyen 56. maddesine açıkça aykırıdır."

İhlal edilen sözleşmeler

•  Birleşmiş Milletler (BM) Dünya Kültürel ve Doğal Mirasının Korunmasına Dair Sözleşme

•  Avrupa Konseyi Avrupa Mimari Mirasının Korunması Sözleşmesi

•  Arkeolojik Mirasın Korunmasına İlişkin Avrupa Sözleşmesi

•  Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi

•  Çölleşmeyle Mücadele İçin BM Sözleşmesi

•  Avrupa Peyzaj Sözleşmesi

•  Akdeniz'in Kirlenmeye Karşı Korunmasına Ait Sözleşme

•  Akdeniz'de Özel Koruma Alanlarına İlişkin Protokol

•  Avrupa'nın Yaban Hayatı ve Yaşama Ortamlarını Koruma Sözleşmesi

•  Uluslararası Öneme Sahip Sulak Alanların Korunması Sözleşmesi (RAMSAR)

İşte davacılar

-      Çeşme Çevre ve Doğal Yaşamı Koruma Derneği

-      Alaçatı Koruma Derneği

-      Ege Doğal Yaşamı Koruma Derneği

-      TMMOB Çevre Mühendisleri Odası

-      TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası

-      Arif Ali Cangı, Oya Otyıldız, Ali Osman Karababa, Ertuğrul Barka, Muammer Sakaryalı, Zeki Noyan Özkan, Ömer Turgut Erlat, Serkan Cengiz, Mehmet Şahin, Erhan İçöz, Yelda Kullap, Öztan Küçük, Vezan Karabulut, Tanay Sıdkı Uyar

 

Okunma Sayısı: 450