ÇİFTÇİ 1 LİRA İSTİYOR -KONYA POSTASI GAZETESİ 27.06.2016
HEM ÜRETİCİNİN HEM TÜKETİCİNİN LEHİNE BİR FİYAT BEKLENİYOR
Çiftçi 1 lira istiyor
Türkiye`nin tahıl ambarı Konya Ovası, Toprak Mahsulleri Ofisi`nin açıklayacağı buğday alım fiyatına odaklandı. Bu yıl rekolte düşüklüğüyle hayal kırıklığına uğrayan üretici, açıklanacak rakamın tatmin edici olmasını bekliyor. Geçen yıl 0,862 TL olan buğdayın kg fiyatı için bu yıl beklenen rakam 1 TL
Konya`daki ekili tarım alanlarının büyük bir kısmını karşılayan buğday için nefesler tutuldu. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Toprak Mahsulleri Ofisi`nin (TMO) 2016 dönemi hububat müdahale alım fiyatını gün içerisinde açıklayacak. Bu yıl yüksek bir rekolte düşüklüğüyle hayal kırıklığına uğrayan üretici, dört gözle açılanacak rakamı bekliyor. Çiftçi, geçtiğimiz yıl 0,862 TL olarak belirlenen Anadolu kırmızı sert (AKS) ekmeklik buğday müdahale alım fiyatının bu yıl 1 TL olmasını bekliyor.
HEM ÜRETİCİNİN HEM TÜKETİCİNİN LEHİNE BİR FİYAT BEKLENİYOR
Konuyla ilgili konuşan Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Celil ÇALIŞ, bu yıl fiyatların geç açıklandığını hatırlatarak, "Daha önceki yıllarda olduğu gibi alelacele ürün fiyatı açıklaması gibi bir durum olsaydı, fiyat Mayıs sonunda açıklanırdı. Yani Çukurova bölgesinde hasada girildiği zaman bu fiyat açıklanırdı. İç Anadolu bölgesindeki hasadın beklenmesi, bakanlığın bu olayı daha dikkatli şekilde ele aldığını ve hassas şekilde incelediğini ortaya koyuyor. Umarım bu tahminimizde yanılmayız ve hem üretici hem de tüketici lehine bir fiyat politikası oluşur" diye konuştu.
REKOLTE DÜŞTÜ KALİTE ARTTI
Bu yıl uzun yıllar ortalamasına göre yüzde 15 ila 20, geçen yıla göre ise çok daha fazla rekolte kaybı yaşandığını söyleyen ÇALIŞ, "Geçen yıl iklim yönünden çok ısmarlama bir iklim yaşadık. Buda rekolte de bir artış yaşatmasına rağmen kalite konusunda çok ciddi bir sorunla karşı karşıya kaldık. O açıklanan fiyata ulaşabilen ürün miktarı yüzde 30`ları bulmadı. Büyük bir çoğunluğu bu fiyatının altında gitti. Hatta yüzde 50`ye yakınlık bir buğday yemlik fiyatına yakın bir şekilde 750 TL civarında bir fiyattan alıcı buldu. Geçen sene fiyat yüksek gibi gözükse de kalite yönünden belirlenen fiyattan dolayı üretici umduğunu bulamamıştı. Bu yılda tam tersi bir durum olacak. Verim azalmasının yanında kalite yüksek olacak. Şuanda yaşadığımız dönemi sadece hububat fiyatlarındaki belli oranda artış ile telafi etmemiz veya karşılamamız oldukça zor ancak bu yıl 1 TL civarında olmasını temenni ediyoruz" ifadelerini kullandı.
ACİL EYLEM PLANI
Geçen seneye göre yüzde 60`lık bir rekolte kaybı olduğunu söyleyen Meram Ziraat Odası Başkanı Ali ATAİYİBİNER` de, "Geçen sene ton başına 862 TL verildi. İyi bir fiyattı, dünya piyasalarının üzerinde bir fiyattı. Rekolte olarak da verim ortalaması tavan yaptı ve Konya rekorunun rekorunu kırdı. Böyle olunca da ortalama dekardan 300-350-400 kg ürün aldı. Uzun yıllar ortalamamızda 250 kg. Şuan itibariyle Kulu`da, arpada 100 ila 150 kg civarında, buğdayda da 200 ila 250 kg civarında ürün bekleniyor. Geçen yılki fiyatta yüzde 20`de artış gösterse, rekoltedeki yüzde 60`lık düşüşü hesap edersek, fiyatla zararımızı kurtarmamız mümkün değil. Geçtiğimiz kurak geçen yıllarda olduğu gibi hem çiftçi borçlarının ertelenmesi hem de gelecek yıla çiftçimizin tohumunu, gübresini, diğer masraflarını karşılayabilmesi için devletimizin bu konuda acil bir destek veya eylem planı çıkartması lazım" diye konuştu.
DESTEK OLMAZSA ÇİFTÇİ ÜRETİME DEVAM EDEMEZ
Bu yıl Konya`da 700 ile 800 milyon TL arasında bir ürün kaybı yaşandığını dile getiren AİYİBİNER, "Hal böyle olduğu için çiftçimizin desteklemelerden alacağı cüzi miktarlar, gelecek sene üretimin devam edebilmesi için fiyat desteklemesini kesinlikle bekliyoruz ama bunun yanında ürün kaybından dolayı çiftçimizin mağduriyetinin giderilmesi konusunda da bakanlığımızın yeni bir çalışma yapmasını bekliyoruz. Yapılmadığı taktirde, geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi sadece banka borçlarının ertelenmesi söz konusu olursa korkuyoruz ki hububat üreticimiz gelecek seneye üretime devam edemez" ifadelerini kullandı.
Bu yılki bekledikleri buğday fiyatının da 1 TL civarında olduğunu kaydeden ATAİYİBİNER, bu rakamın açıklanması halinde en azından çiftçinin masrafını giderebileceğini söyledi.