ÇİFTÇİ BANKA İPOTEĞİNDE - YENİGÜN
Konya Şube Başkanımız Hasan Hüseyin MOTUK Yenigün gazetesine verdiği demeçte "Çiftçi Banka İpoteğinde" dedi.
Kuraklık ve girdi maliyetlerinin sürekli artması nedeniyle sürekli zarar eden çiftçi, bankalardan çektiği krediyi ödeyemeyince ipotek kuşatmasıyla karşı karşıya kaldı.
Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Hasan Hüseyin MOTUK, Konya‘da yerel olarak yayınlanan "YENİGÜN" gazetesine verdiği demeçte, Türk çiftçisinin bir yıldır kriz içerisinde olduğunu belirterek, birçok çiftçinin bankalardan aldığı krediyi ödeyemediğini ifade etti. Çiftçinin son birkaç yıldır sürekli yabancı bankalardan kredi çektiğini ve yaşanan kuraklık nedeniyle birçok çiftçinin borcunu ödeyemediğine dikkat çeken MOTUK,"Çiftçimiz önceden Ziraat Bankası‘ndan kredi çekiyordu, şimdi ise yabancı bankalardan kredi çekiyor. Kuraklık ve girdi maliyetlerinin artması çiftçimizin zarar etmesine neden oldu ve bankalara olan borcunu ödeyemedi. Tarlalarını yabancı bankalara ipotek eden çiftçilerimizin şu anda tarlalarına el konulması söz konusu değil. Fakat ilerisi için bu olabilir" dedi. Girdi fiyatlarındaki artışlarının durdurulması gerektiğini ifade eden MOTUK,"Gübrede gümrük vergileri aşağıya çekilmeli, KDV‘ler yüzde 1‘e düşürülmelidir. Çiftçilerimiz borçlarını ödemekte zorlanmaktadırlar. Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerince çiftçilerimizin borçları yeniden yapılandırılmalıdır. Kredi kullanımında kısıntı olmamalı ve yükselen faizler telafi edilmelidir. Tarımsal destekleme bütçesi ihtiyaca uygun büyüklükte belirlenmeli ve kısıntıya gidilmemelidir." Küresel mali krizin tarıma ve çiftçilere 2001 sonrası olduğu gibi yeniden darbe vurmasına göz yumulamayacağını kaydeden MOTUK, "Tarımı ayakta tutarak halkımızın gıdaya ulaşımını garanti altına alabilmeliyiz. İstihdamın yüzde 28‘ini tarım sektörü oluşturmakta, 6.3 milyon kişi tarımdan ekmeğini ve hayatını kazanmaktadır" diye konuştu.
Tarımda girdi maliyetlerin son bir yılda yüzde 100 oranında arttığının altını çizen MOTUK, "Gübreye yüzde 100 zam yapıldı. Mazot fiyatları da sürekli arttı. Üstüne yaşanan kuraklık nedeniyle verim düştü ve ürüne yeterli değer verilmedi. Çiftçilerimiz elektrik borçlarını dahi ödeyemedi. Çiftçinin ne yapacağı belli bile değil. Çiftçimize bedava para verilmemeli. Üretime teşvik edilmelidir" diye konuştu. Türk tarımının bir yıl önceden krize girdiğinin altını çizen MOTUK, "Türk tarımı ve Türk çiftçisi bir yıldır kriz içerisindedir. Tarımda girdi maliyetleri yüzde 100 artmıştır. Gübrenin tonu bu yıl 2 bin YTL‘ den satılmıştır. Bu yıl hububat ekimi yapan çiftçilerimizin yüzde 80‘i gübresiz ekim yapmıştır. Bu yıl yağışlar çok iyi geçti ve fakat gübresiz ekim yapıldı. Buda verimi mutlaka olumsuz yönde etkileyecektir. Şu anki krizden etkilenen dövizle ticaret yapan kesimdir. Çiftçilerimiz bir yıldır zaten kriz içerisindeydi. Çiftçi ürettiğinden kazanamıyor hatta sürekli zarar ediyor" dedi.
Devletin ve Bakanlığın çiftçileri unuttuğunu ve özellikle İç Anadolu çiftçisine kuraklık ödemelerini geç yaparak mağdur ettiğini ifade eden MOTUK, "Çiftçimiz tam ihtiyacı olduğu zaman kuraklık ödemeleri yapılmadı. Konya‘daki kuraklık ödemeleri yeni yapıldı. Bir destek yapılacaksa bu zamanında olmalı. Yüzde 80 gübresiz ekim yapıldı. Önceden destek verilseydi gübreli ekim yapılırdı. Son 8 yılın en iyi yağışı olmasına rağmen maddi sıkıntı içinde olan çiftçi gübresiz ekim yaparak verimini arttırma şansını kaybetti. Tarıma gereken önem ve hassasiyet verilirse kriz aşılır" diye konuştu. MOTUK, önerilerini ise şu şekilde sıraladı: "Girdi fiyatlarındaki artışlar frenlenmeli veya telafi edilmelidir. Gübrede gümrük vergileri aşağıya çekilmeli, KDV‘ler yüzde 1‘e düşürülmelidir. Çiftçilerimiz borçlarını ödemekte zorlanmaktadır.
Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri‘nce çiftçilerimizin borçları yeniden yapılandırılmalıdır. Kredi kullanımında kısıntı olmamalı veya yükselen faizler telafi edilmelidir. Tarımsal destekleme bütçesi ihtiyaca uygun büyüklükte belirlenmeli ve kısıntıya gidilmemelidir."