ÇİFTÇİ CEZALANDIRILIYOR!..

ÇİFTÇİ CEZALANDIRILIYOR!..
ADANA
03.12.2007
 

03.12.2007 tarihli Yeni Adana gazetesi haberidir. 

Hububat ithalatında gümrük vergisi oranlarının düşürülmesine tepkiler yükseliyor

Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Adana Şube Başkanı Ayhan Barut, üreticilerden bazılarının depolarında mısır olduğuna dikkat çekerek, "2. ürün mısırda kuraklıktan dolayı yüzde 50-60 verim kaybı yaşandı. AKP iktidarının bu yanlışlığı da eklenince çiftçi adeta cezalandırılmaya başlandı" dedi.

Seyhan Ziraat Odası Başkanı Süleyman Girmen ise üreticiler olarak temelde ülkemizde üretim yapabilme imkanı olan ürünlerin ithalatına karşı olduklarını bildirdi. Girmen, vergi indiriminin yeni sezonda da sürmesi halinde Türk üreticisinin ucuz girdili üretim yapan yabancı çiftçi karşısında zorlanacağını dile getirdi.

Haber : M.Ömer ÜNEY

Bakanlar Kurulu‘nun ekmeklik buğdayın da aralarında bulunduğu hububat grubunda ithalata uygulanan gümrük oranlarını önemli oranda aşağı çekmesi tepkilere neden oldu.  Çiftçi örgütleri ve üreticiler, yüksek girdili üretim yapan Türk çiftçisinin kararın uygulanması halinde mağdur olacağını savundu.

Seyhan Ziraat Odası Başkanı Süleyman Girmen, üreticiler olarak temelde ülkemizde üretim yapabilme imkanı olan ürünlerin ithalatına karşı olduklarını bildirdi. Bu karşı duruşa rağmen bu yıl daha çok kuraklıktan dolayı hububat üretiminde rekolte ve kalite kaybı olduğunu vurgulayan Girmen, "Dolayısıyla spekülatif fiyat artışlarının önlenmesi için gümrük vergileri düşürülmüştür .

Biz üreticiler açısından dönem itibarı ile ithalatın üreticilere çok fazla zararı olmayacak gibi gözükmektedir. Çünkü üreticilerin yüzde 90 ‘ı ellerindeki malı satmışlardır. Burada asıl olan ithal edilecek ürünün miktarı ve düşük gümrük vergili ithalatın süresidir" dedi.

Bu süre ve miktarın Türk üreticisinin önümüzdeki sezon fiyatlarını etkilemeyecek şekilde ayarlanması gerektiğini dile getiren Girmen, ithalatın disipline edilebilmesi açısından, ithalatın Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafından veya kontrolünde yapılması ve vasıflı ürün getirilmesi açısından daha uygun olacağı görüşünü savundu.

Vergi indiriminin yeni sezonda da sürmesi halinde Türk üreticisinin ucuz girdili üretim yapan yabancı çiftçi karşısında zorlanacağını aktaran Girmen, şunları söyledi:

"Önemli olan hangi oranda ve ne zamana kadar indirim uygulanacağıdır. Sübvanse edilen ve ucuz girdili üretim yapan yabancı çiftçiler, zor şartlar altında yüksek maliyetle üretim yapan Türk çiftçisini zor duruma düşürecektir. Üreticilerin yeni sezonda fiyat mağduru yapılmaması gerekir. İthalatı TMO yapsın, durumu dengelesin. İndirimin dünya piyasasındaki hareketliliğin önüne geçilmesi için yapıldığı söyleniyor ama bu kadar stoklama yapılmadı."

"ÇİFTÇİ CEZALANDIRILIYOR"

Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Adana Şube Başkanı Ayhan Barut ise, uygulamaya tepki gösterirken, çiftçinin ürettiği ürünü "satamaz" hale getirileceğini söyledi. İthalatın önünün yanlış şekilde açıldığını belirten Barut, üreticilerden bazılarının depolarında mısır olduğuna dikkat çekerek, "2. ürün mısırda kuraklıktan dolayı yüzde 50-60 verim kaybı yaşandı. Ardından AKP iktidarının bu yanlışlığı da eklenince çiftçi adeta cezalandırılmaktadır" dedi.

İktidarın önceden uyguladığı ithalat kararnamesinden sonra mısır fiyatlarının 45 YKr‘ye düştüğünü ve çiftçinin şok yaşadığını belirten Barut, "Hububat grubunda ithalata uygulanan gümrük oranlarının keskin bir şekilde düşürülmesi çiftçiye ikinci şoku yaşatmıştır. Böylelikle mısır fiyatları daha da aşağıya düşürülecektir. Zamanlama çok yanlış. Kendi ürünlerimiz varken ithalat yapılmasına karşıyız" diye konuştu.

AKP‘nin, ulusal tarım politikalarına yönelmekte geç kaldığını, bunu geç de olsa uygulaması gerektiğini dile getiren Barut, şunları söyledi:

"Bunu yapmak yerine Türk çiftçisini üretemez, ürettiğini satamaz hale getiriyorlar. Şayet ülkemizde ürün sıkıntısı çekiliyorsa kısıtlı olarak ithalat yapılabilir. Belirli takvimlerde ithalat izni çıkarılabilir ancak ülkemizde yeteri kadar üretim varsa ithalat yapılarak yabancı ülkelerin üreticilerine prim verilmesi ve bizim üreticimizin ürününün cezalandırılması son derece yanlıştır. Buğdayda yüzde 8‘e düşürülen gümrük vergisi oranı da çiftçinin sıkıntı çekmesine neden olacak. Küresel ısınmadan dolayı rekolte kaybı yaşayan buğday üreticisi düşünülerek bu oran en azından yüzde 50‘lere düşürülmeliydi."

Barut, iktidarın yanlış uygulamalardan biran önce vazgeçmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

TMO‘NUN GÜMRÜKSÜZ İTHAL İZNİ VAR

Bakanlar Kurulu‘nun geçen hafta başında Resmi Gazete‘de yayımlanarak yürürlüğe giren kararıyla, ekmeklik buğday, kaplıca (kızıl) buğday, mahlut ve çavdarda yüzde 130 olan gümrük vergisi oranı yüzde 8‘e çekilmiş, beyaz ve maltlık arpalarda yüzde 100 olan oran ise sıfırlanmıştı. Gümrük vergisi oranı diğer hububat için de yüzde 10 olarak belirlenmişti. Bakanlur Kurulu‘nun TMO tarafından kullanılmak üzere buğday, arpa ve mısır ithalatında tarife kontenjanı uygulanmasına ilişkin kararı da 25 Eylül‘de Resmi Gazete‘de yayımlanmıştı. Sözkonusu kararla 31 Mayıs 2008‘e kadar kullanılmak üzere buğday ve mahlut için toplam 800 bin ton, arpa ve mısır için de 300‘er bin tonluk tarife kontenjanı açılmıştı.

 

Okunma Sayısı: 1065