ÇİFTÇİ DESTEKLEMELERİ 2 KALEMDE YAPILACAK - A HABER - 16.01.2018
Şube Başkanımız Celil ÇALIŞ tarımsal desteklemelerle ilgili açıklamalarda bulunmak için A Haber'e canlı yayın konuğu olarak katıldı.
Şube Başkanımız Celil ÇALIŞ; Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yapılan 2017 yılı Çiftçi desteklemelerinde her yıl 50 farklı kalemde ödenen çiftçi desteklemeleri bu yıl tüm kalemler bir araya getirilerek yılda iki kez ödeneceğini ve 2017 yılının ilk ödemesinin Şubat ayının başlarında olacağını dile getirdi.
Başkanımız 16 Ekim 2016 Tarihinde İzmirde açıklanan Milli Tarım Projesinin 1 Ocak 2018 tarihinde yürürlüğe girdiğini hatırlatarak "Bundan sonra tarımdaki birçok yapısal değişiklik, tarım alanlarının, korunması, ürünlerin desteklenmesi gibi konular milli bir bakışla yeniden desteklenecek. Bu bağlamda en büyük projelerden bir tanesi de çiftçi desteklemeleridir. Bu önümüzdeki yıllarda ödenecek bir sistemdir. Şu andaki ödenecek sistem 2017 yılında verilecek desteklemelerdir. Bu hububat, endüstriyel bitkiler, tane mısır, gibi ürünlerdir. Bu desteklemelerden sonra mazot, gübre desteklemesi verilecektir. 2017 yılındaki almadığımız desteklemeleri şu anda mayıs ayına kadar ödenmesi söylendi. İlk ödemeler Şubat ayının başında yapılmasını bekliyoruz. Mazot gübre desteği ise eski sistemde ödemesi yapılacak. Konya bölgesini ilgilendiren en önemli desteklemelerden bir tanesi de hububat ve mazot desteklemeleridir" dedi.
Başkan Celil ÇALIŞ; Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından belirlenen Tarım Takviminin 1 Ocakta başladığını bu tarihin 1 Ekim olması gerektiğini, devamında Tarım takviminin 1 Ekimden 1 Ekime kadar yapılmasını istediklerini belirterek, "Ocak ayından ocak ayına değerlendirildiği için çiftçilerin bir yıl kaybı oluyor. 2018 yılında yapılacak olan masrafların büyük bir çoğunluğu yapıldı. Şu anda yapılan ödemeler 2017 yılına ait ödemelerdir. 2018 yılının ödemeleri de 2019 yılında yapılacaktır. Ekim ayından ekim ayına yapıldığı takdirde, bu desteklemeler üreticinin masraf ettiği yıl içinde ödenmiş olacaktır" dedi.
Celil ÇALIŞ Milli Tarım Projesi içinde birde Alan toplulaştırması yasasını ile "Türkiye, son planlanmada 250 büyük ovaya ayrıldı. Tarım arazisi olarak belirlenen bu alanlarda, bundan sonra yapılaşma ve toprak bölünmesine müsaade edilmeyecek ve bu kanunla koruma altına alındı. 250 büyük ova tarımsal sit ilan edilip sadece tarımsal faaliyetlerin yapılmasının önü açıldı" diye açıklamada bulundu.