"ÇİFTÇİ KORUNSUN" "TARIMDA KURAKLIK BIÇAK SIRTI" MEMLEKET, YENİ MERAM, YENİ KONYA, RASYONELHABER, HAKİMİYET, YENİGÜN

"ÇİFTÇİ KORUNSUN" "TARIMDA KURAKLIK BIÇAK SIRTI" MEMLEKET, YENİ MERAM, YENİ KONYA, RASYONELHABER, HAKİMİYET, YENİGÜN
KONYA
03.02.2014

Şube Başkanımız Celil ÇALIŞ, "Günümüzde yaşanan ekonomik dalgalanmalara karşı çiftçi korunmalıdır" dedi.

 

Tarımda kuraklık ve gübre fiyatları konusunda açıklamalarda bulunan Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Celil ÇALIŞ, "Konya‘da 2.240.000 hektar tarım alanında fiili tarım uygulaması yapılmaktadır. Bu Alanlardan yaklaşık 540.000 hektarında yeraltı ve yerüstü suları ile sulu tarım yapılmaktadır. Nadas alanları ile birlikte 1.700.000 hektar tarım alanında iklime ve yağışa bağlı bir tarımsal üretim yapma zorunluluğu bulunmaktadır.  Sulu tarım alanlarında şekerpancarı, ayçiçeği, mısır, patates, kuru fasulye, havuç ekilişleri gerçekleştirilmekte, hububat ta sulama sadece sulama imkânı olan alanlarda münavebede hububat ekilişi yapıldığında sulanmaktadır. Konya çiftçisi yaklaşık 1.700.000 hektar alanda iklime ve yağış rejimine bağlı tarım yapmaya zorunlu olduğundan yıllık yaklaşık 700.000 hektar gibi bir alanı nadasa bırakmaktadır. Konya jeololik yapı itibarı ile kapalı havza konumunda olduğundan bölgenin kendi yağış havzası ve yerüstü su kaynaklarından başka su varlığından faydalanamamaktadır" dedi.

Konya‘da meteorolojik kuraklığın şuan itibari ile kendisini hissettirdiğini kaydeden ÇALIŞ, "Uzun yıllar Eylül-Ocak döneminde 146 mm yağış düşmesine rağmen, 2012 Eylül- 2013 Ocak döneminde 166 mm olarak uzun yıllar ortalamasının üzerinde bir yağış alınmış,2013 Eylül- 2014 Ocak döneminde 150 mm yağış düşmüştür. Uzun yıllar ortalamasında bir yağış alınsa da yağışını dağılımı tarımsal anlamda istenen ölçüde değildir keza 150 mm yağışın 101 mm si ocak ayında düşmüştür. Jeolojik kuraklık yeraltı sularında metrelerle ifade edilen çekilmelerle kendini zaten göstermiştir. Bizim için önemli olan tarımsal kuraklık henüz etkilememiş ancak bıçak sırtı duruma gelinmiştir. Cemreler düşüp doğa uyanmaya başlayana kadar alınacak kar veya yağmur yağışları, Konya tarımında hububatta etkili olacak çıkışını yapmış olan bitkilerin gelişimini, toprak altında çıkışını tamamlayamayan tohumların filizlenmesini sağlayacaktır. Arazi çalışmalarında aralık ayında gece gündüz eksi değerlerde seyreden havanın hububat ta korkulduğu kadar don etkisi yapmadığı görülmektedir. Yağışların mevsim normallerinde olmaması hububatta fizyolojik olarak bir aylık bir gelişme geriliği oluşturmuştur. Bölgemizin bir diğer kritik yağışı Nisan 15- Mayıs 15 döneminde olacak yağışlarıdır Şu günlerde ve Nisan Mayıs döneminde düşecek yağışları bilinçli, toprak ve bitkinin ihtiyacına uygun gübreyle destekleyerek 2014 hasat döneminde kuraklık ve oluşturacağı düşünülen verim ve kalite kaybını azaltacaktır" diye konuştu.

Havaların bu günlerde güneşli ve açık olsa da gübreleme için erken olduğunu belirten ÇALIŞ, "Şubat sonuna kadar doğa uyanmadan atılacak gübrelerde yüzde 40‘lara varan azot kaybı olacaktır. Kıraç alanlarda şubat sonu mart başı ÜRE veya 33 nitrat gübrelemesi yapılmalı, yabancı ot ilacı ile birlikte de azotlu sıvı gübre takviyesi yapılmalıdır. Sulu tarım alanlarında gübreleme üçe bölünerek verilmeli, eğer üç defada verilme imkânı bulamayan çiftçiler en az iki defada gübreleme yapmalıdır. Gübre fiyatları son bir aylık döneme yüzde 30‘lara varan fiyat artışı ile girmiştir. Gübrelemeye bir yaklaşık bir ay daha zaman bulunmakta olup bu şekildeki fiyat artışlarının devamı zaten olumsuz giden iklimsel verilere birde çiftçi imkânsızlıktan gübre kısıtlamasına gidecek olursa verim ve kalitede kaygı oluşturacaktır. Günümüzde yaşanan ekonomik dalgalanmalara karşı çiftçi korunmalı tabiri caizse Gübre fiyatları arada kaynamamalı, çiftçi koruma altına alınmalıdır. Şu an sosyal kuraklığın etkisini yaşamaktayız, Konu ile ilgili Kurum Kuruluş ve yetkili kişiler sosyal kuraklığa körükle gitmemeli çözüm noktasında yapılabilecekleri tartışmalıdır. Çiftçinin durumu şu an devesini arayan yörüğün durumudur, güvendiği birkaç dağ kalmıştır, eğer o dağların ardında da olmazsa seyredin o zaman ağıdı. Ancak güvenilen o dağların en büyüğü yaradan zül celaldir. İnşallah ihtiyaç duyulan yağışlar gelecektir, Kuraklık kendisini gösterecek olursa da devlet ana dır, devlet babadır, çiftçinin üreticinin yanında olmalıdır. Su varlığı kıtsa, yağışlar yeterli değilse Konya sulu tarımı azaltsın veya çıksın demeye kimsenin hakkı yoktur. Sosyal devlet özelliği ile insanların doğduğu yerde doyurulması adına gerekli yatırımlar yeterince yapılmalıdır" şeklinde konuştu.

Okunma Sayısı: 424
Fotoğraf Galerisi