ÇİFTÇİ MEYDANLARDA - AKŞAM

MERKEZ
11.08.2006
 

Cem Karagozlu

Gündemi oluşturan Ordu'daki fındık mitinginin ardından çiftçi 15 Ağustos'ta Manisa'da yaş meyve ve sebze ile üzüm üreticileri meydana iniyor. Geçen yıl yapılan Manisa'da- ki miting hatırlanacağı gibi 100 bin kişilik geniş katılımı ile ses getirmişti.

Önce bölgemiz dışındaki fındık mitingini hatırlayalım. 2005 yılında yüksek fındık fiyatı politikası ile Türkiye'nin dış ticaretinin fazla vermesi sağlayan Fiskobirlik yönetimi, hükümeti pek memnun edememiş olacak ki ocak ayındaki kongresinde AKP hükümeti tarafından değiştirilmek istendi. O tarihli gazetelere tekrar bakacak olursak anımsayacaksınız. Parti yönetimi ve bakanların baskılarına rağmen istenen yönetim seçilmedi ve bu günlere gelindi. Aslında fındık fiyatı 2003 yılında yüzde 55, 2004'te yüzde 102, 2005 de yüzde 48 arttı. Ya Ege pamuğu 2003 yılında yüzde 13 artarken, 2004'te fiyat artmadığı gibi 2005 yılında yüzde 8 düştü. Bu rakamlar karşısında Ege'li çiftçinin daha çok sesini duyurmaya hakkı var galiba. Ancak bu işin gidişinin sonunda çiftçi Ankara'da meydana inecek gibi görünüyor. Türkiye Ziraat Odaları Başkanı Sayın Şemsi Bayraktar ve Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Sayın Gökhan Günaydın da bu görüşteler. Ülkemiz nüfusunun yüzde 30'u hala tarımsal faaliyet gösterirken siyasetçilerin tarımı ve çiftçiyi göz ardı etmemeleri gerekiyor. Tarımsal ürün fiyatlarındaki artış sınırlı kalırken girdi maliyetlerinin yüksek oranda artması çiftçiyi isyan noktasına getirmekte. Enflasyonun düşüşüne önemli etken olan tarım fiyatlarındaki gerileme veya düşük oranlı artış çiftçiyi yoksullaştırdı. Dünyadaki demokratik gelişmelerde çiftçi ve işçi belirleyici olduğu gibi, Türkiye siyaset tarihine bakılacak olursak çiftçilerimizin seçimleri etkilediği politikacılarımız tarafından unutulmamalıdır. Popülist, seçime endeksli tarım politikaları yerine kalıcı, verimli ve planlı tarım politikaları Türkiye'nin önünü açacağı unutulmamalıdır.

Bugün ÖSS tercihleriniz için son gün

ÖSS'ye bugüne kadar tercihlerini yapıp, bildirdiler (veya bugün bildiriyorlar). Gençlerimizin meslek seçimi aşamasındaki kararlarında başta aile ve her ne kadar okul ile dershaneler başta olmak üzere danışmanlık alıyorlarsa da neticede karar kendine aittir. Burada gençlerin tercihinde asıl önemli olan kendilerini tanımalarıdır. Üniversitede ve gelecekteki başarıları derslerin yanı sıra özellikle boş zamanlarındaki etkinlikleri, sosyo - kültürel faaliyetleri, fiziksel durumları, ders çalışma alışkanlıkları, sosyal tutumları ve benzeri durumları özellikle gençlerin kendilerini tanımalarına yardımcı olur. Üniversite sizleri araştırmacı, sentezleyici kimliğinizin gelişmesine hizmet edecek ve vizyonunuzun gelişmesine yardımcı olacaktır. Bu konulardaki gelişiminiz hangi fakülteyi veya hangi mesleği seçecek olsanız bile geleceğinizi ve kariyerinizi belirleyeceğini unutmayınız.

Okunma Sayısı: 515