ÇİFTÇİ TEFECİYE MUHTAÇ OLDU - TERCÜMAN
Bankaların kredisini ödeyemeyen çiftçilerin tarlasına ve gelir desteğine el koyduğu, icra kıskacındaki birçok çiftçinin ise tefeciden yüksek faizle para almaya başladığı belirtildi.
ZİRAAT Mühendisleri Odası (ZMO) Genel Başkanı Gökhan Günaydın, bankaların "Çiftçiyi tefeciden kurtarıyoruz" diye açtıkları kredileri ödeyemeyenlerin "DGD gelirleri ve tarlasına el koyduğunu" bildirdi. Günaydın, Türkiye‘de tarıma ayrılan bütçenin 5.3 milyar YTL ancak, tarımsal kredi hacminin 11.5 milyar YTL olduğunu belirtti. Bütçe büyüklüğünün iki katından fazla tarımsal kredi hacmi bulunduğuna dikkati çeken Günaydın, "Bu krediler ya yatırım için ya borç çevirmek için kullanılıyor. Özel ve kamusal yatırımların payı giderek daraldığına göre, üreticinin borçlandığı gerçeği ortaya çıkıyor" dedi.
Özel bankalara suçlama
Günaydın, kullanılan tarım kredisinin yarısının bile Ziraat Bankası‘na ait olmadığını savunarak, "Çoğu yabancılaşmış özel bankalara ilişkin krediler. Bunlar büyük kampanyalarla kredi kartları satıyorlar ancak, bu yüksek faizler ile özellikle de bu kriz koşullarında üreticinin bu bankalara borçlarını ödeyebilmesi imkansız. Bankalar ‘Çiftçiyi tefeciden kurtarıyoruz‘ diye açtıkları kredileri ödeyemeyenlerin Doğrudan Gelir Desteği (DGD) gelirleri ve tarlasına el koyuyor" diye konuştu.
Şu anda yoğun bir şekilde çiftçi icralarına tanık olduklarına dikkati çeken Günaydın, özellikle de Aydın‘da Söke Ovası‘nda çok ciddi sorunların olduğunu bildiklerini, bu durumun banka faciası gibi bir olaya doğru ilerlediğini kaydetti.
Günaydın, bankaların da Bankalar Birliğinin de kaç çiftçinin bugüne kadar icralık olduğuna dair istatistik verileri açıklamadığını belirterek, bu verilerin açıklanması gerektiğini söyledi. Tarımsal faaliyetlerden elde edilen gelir azalırken, kredi faizlerinin yüksek olduğunu, bu durumda çiftçinin mutluluğundan söz edilemeyeceğini belirten Günaydın, Ziraat Bankası‘nın tarım kredi oranlarını sübvanse etme gibi çeşitli önlemler almasını beklediklerini kaydetti.
Herkes borç batağında
Bu arada, Türkiye tarımının en önemli merkezlerinden Çukurova‘da çiftçiler, hasada güvenip krediye yüklendiklerini, ürün para etmeyince de bankaların icralarının kapılarına dayandığını belirtti. Yumurtalık ilçesi Yeşilköy beldesi çiftçilerinden Yusuf Batmaca, kendisi adına 2 bin 500 YTL, iki çocuğu adına da 5 bin YTL olmak üzere toplam 7 bin 500 YTL‘lik mazot kredisi kullandığını, kart borcunu ödeyemeyince icralık duruma düşüp köylüye rezil olmamak için tefeciden yüksek faizle borç aldığını söyledi. Yeşilköy Beldesi Muhtarı Latif Dahak ise 2 bin 500 YTL‘lik mazot kredisi kullandığım, bu kredinin bu ay ödemesinin bulunduğunu belirterek, "Şu anda hasat edecek ürünüm de yok. Son çare ben de piyasadan yüksek faizle borçlanarak kredi kartı borcumu ödeyeceğim" dedi. Zekeriya Dahak ise çiftçilerin hiç birinin diğerinden farklı olmadığını belirterek, "Herkes bankalara kredi ve kredi kartı borcu batağına girdi" diye konuştu.
Bu arada, Adana‘nın tarımsal faaliyetlerinin yoğun olduğu İmamoğlu ilçesinde ise ilçe tarım müdürlüğüne başvuruda bulunan her 10 kişiden 4‘ünün Çiftçi Kayıt Belgesini, bankalara ekip biçtiği ürün ile alacağı doğrudan gelir desteğini belgelemek için talep ettiği bildirildi.