ÇİFTÇİ TEKNOLOJİYE AYAK UYDURUYOR / MEMLEKET GAZETESİ / 22 ŞUBAT 2018
Prof. Dr. Süleyman Soylu ve Karapınar Ziraat Odası Başkanı Durmuş Üner, Konyalı çiftçiler tarımsal üretimi artırmak ve girdi masraflarını indirgemek için son 5 yılda teknolojik ürünleri kullanmaya başladığını söylediler.
Konyalı çiftçiler tarımsal üretimi artırmak ve girdi masraflarını indirgemek için son 5 yılda teknolojik ürünleri kullanmaya başladığını söyleyen Prof. Dr. Süleyman Soylu ve Karapınar Ziraat Odası Başkanı Durmuş Üner, çitçilerin teknolojik alanda geliştirerek üretimi artırdığını ifade ettiler.
Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şubesi İkinci Başkanı ve Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Soylu, günümüzde çiftçinin ürünlerini takip etmek ve verimi artırmak için kullanılan teknolojik gelişmeleri anlattı.
Traktörlerin direksiyon sistemiyle uydudan bağlantılı olarak ekim, gübreleme gibi birçok işlemin yapıldığını söyleyen Soylu, ‘Çiftçi artık üretimi artırmak ve girdi maliyetlerini artırmak için teknolojiyi yakından takip ederek en iyi şekilde kullanmaya çalışıyor. Tarlanın ekiminden gübrelenmesine, bakımından hasadına kadar birçok alanda teknolojik ürünler en iyi şekilde kullanılmaya başlandı. Bunların yanında traktörlere otomatik uydu bağlantılarıyla istenilen şekilde çalışılabiliyor. Konya‘da artık sulama sistemlerinde de teknolojik yatırımlar gelişmeye başlandı. Özellikle, toprağın içindeki nem sürekli takip ediliyor ve ihtiyaca göre damlama sistemiyle sulama yapılıyor.
Bu uygulamayla birlikte tarlanın suya doyduğu zamanda tekrar uyarı bildirimi yapılıyor. Konya‘da yapılan bu uygulamalardan birisi de toprak atlı damla sulama artmaya başladı. Bu gibi teknolojik uygulamalarda sudan ve enerjiden çok tasarruf yapılmış oluyor. Son zamanlarda artık Türk çiftçisi tarım yapmayı artırmak adına daha çok alternatifler geliştiriyor. Çiftçi tarımı bırakmıyor ve daha çok geliştiriyor" dedi.
DRONELAR KULLANILIYOR
Tarla bitkilerinin her türlü bakımı ve gözlenmesi için drone kullanımının çok arttığını söyleyen Prof. Dr. Soylu, "Dronelere takılan termal kameralarla tarlanın eğimi ve yapısıyla ilgili bilgi veriliyor. Tarlanın görsel olarak izlenmesinin yanında, tarlanın rekolte tahmini de yapılabiliyor. Aynı zamanda yabancı bitkilerin de tespiti kolaylıkla yapılıyor" şeklinde konuştu.
TARIMDAKİ İŞÇİ SORUNUNA ÇÖZÜM
Tarımda teknolojinin kullanılamaya başlanmasının ardından tarım işçisi sorunun ortadan kalkmaya başladığını dile getiren Soylu, teknolojinin kullanılmasıyla fazla giderlerin en aza düşürüldüğüne dikkat çekti. Artık çiftçiler fazla masraftan teknolojiyi kullanarak bir alternatif ürettiğini dile getiren Soylu, Teknoloji kullanımının yaygınlaşmasıyla birlikte bu hem ürünlerin artışına etki edeceğini söyledi.
ÜNER, KARAPINAR TEKNOLOJİYİ EN İYİ KULLANAN İLÇE
Karapınar Ziraat Odası Başkanı Durmuş Üner, çitçinin teknolojiyi kullanarak büyük bir değişim yaşadığını dile getirdi. Karapınar‘ın Konya‘da en çok teknolojik ürünler kullanan ilçesi olduğunun bilgisini de veren Başkan Üner, kullanılan teknolojileri anlattı. Uydu Takip Sistemi GPS yardımıyla ekim yapıldığını ifade eden, Üner, "Karapınar‘da traktörlerin birçoğu Uydu Takip Sistemi GPS ile ekim yapıyor. Traktörlerdeki sürücüler sadece dönemeçleri kullanmak için bulunuyor. Bunun haricinde tüm işlemler GPS ile uydu yardımıyla yapılıyor" dedi.
HAYVANCILIKTA YENİ UYGULAMALAR
Teknolojik ürünlerin sadece tarlalarda kullanılmadığı belirten Başkan Üner, hayvan üreticilerinin de teknolojiyi en iyi şekilde kullandığını dile getirdi. Bunların yanında hayvancılık alanında da birçok teknolojik alanlar gelişti. Bunların içinde en çok kullanılanlar ise bilgisayarlı sağım ve yemleme sistemleri olduğunu görüyoruz. Artık Karapınarlı çiftçi hem tarlada hem de hayvancılıkta teknolojinin tüm imkanlarından faydalanıyor. Çitçilerimiz ve havyan üreticilerimiz teknolojik ürünleri kullanarak hem üretimi artırıyor hem de masraflarını en aza indirgemeye çalışıyor. Bu durumundan Ziraat odası olarak memnunuz ve çiftçilerimize desteklerimizi veriyoruz" dedi.
GENİŞ ARAZİLERDE DRONE YARDIMI
Karapınar‘da ki arazilerin geniş olduğunu hatırlatan Başkan Üner, tarlaların gözlenebilmesi için drone kullanımının son yıllarda çok sayıda artığını dile getirdi. Drone kullanımındaki avantajları da anlatan Üner, "Drone kullanmak çiftçimizi daha da keyiflendiriyor. Çiftçimiz drone kullanarak hem ürünlerini takip ediyor hem de ortaya çıkan sorunları birebir görebiliyor. Tarlada olumsuz bir durum olduğunda da anında müdahale edebiliyor" dedi.
ÇİTÇİYE AKILLI TELEFON UYGULAMASI GELİYOR
Son olarak çiftimizin daha verimli üretim yapabilmesi için Karapınar Ziraat Odası adına Android ve İOS ile aplikasyon uygulaması başlatılacağını söyleyen Üner," Önümüzdeki günlerde bu aplikasyon uygulamamız hizmete girecek. Akıllı telefonu olan her çiftçimiz artık tüm sorunlarını, dileği yardım, desteği veya bilmediği konuları buradan öğrenebilecek. Bunların yanında ürünlerin değeri, fuarlar, gibi etkinliklerde buralardan takip edilecek" bilgisini verdi.
KARAPINAR, KAPALI SULAMA SİSTEMLERİ KULLANIYOR
Konya kapalı havzasında yıllık 6,5 milyar metreküp su tüketimi olduğunu söyleyen Üner, Bu oranın sadece 4,5 milyar metreküpünün kullanıldığı bilgisini verdi. Geri kalan 2,5 milyar metreküp su kayıp kaçak olduğunu söyleyen Üner, "Tarımsal üretimin devam etmesi için mutlaka diğer havzalardan su tahsis edilmesi gerekiyor. Konya Ovası‘na su tahsisi ile alakalı her zaman yetkililerle görüşüyoruz. Karapınar‘da su çok değerli olduğu için, burada sulama tamamen damlama sistemi ile yapılıyor. Konya Ovası‘ndaki sulamayı da tamamen kapalı sisteme döndürmemiz gerekiyor. Kapalı sulama sistemleri kullanılmasıyla su kullanımı ve enerjide büyük oranda tasarruf elde edebiliriz" şeklinde konuştu.