ÇİFTÇİ TİRE’DE İSYAN BAYRAĞI AÇTI - BİRGÜN

MERKEZ
29.04.2008
 

MEHTAP HALICI İZMİR

Geçtiğimiz haftalarda Kahramanmaraş‘ta yapılan büyük çiftçi mitinginden sonra, dün de İzmir‘in Tire ilçesinde yapılan ‘‘Küçük Menderes Üretici Mitingi‘‘nde hükümetin tarım polikası protesto edildi. Yağmura rağmen Tire İtfaiye Meydanı‘nı dolduran üreticiler, çiftçiye sahip çıkılmasını isterken, bir yandan da ‘‘6 litre süt 1 litre mazot, 2 litre süt 1 kilo gübre‘‘, ‘‘Sütümüz Sudan Ucuz‘‘, ‘‘AB istedi diye üreticiler yok edilemez, Atatürk‘ün efendisi yok edilemez‘‘ pankartları açıldı.

Mitingde konuşan Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Genel Başkanı Gökhan Günaydın, ‘‘Üretmesek ne olacak?‘‘ demenin zamanının geçtiğini, dünyada artık paranız olsa bile tarım ürünü bulunamayabileceğine dikkati çekti. Gıda sektöründe son dönemde yaşanan sıkıntılara işaret eden ZMO Genel Başkanı Günaydın, şunları söyledi:

DESTEK YERİNE KÖSTEK OLUNUYOR

‘‘Dünya tarım açısından bu kadar kötü duruma girerken Türkiye‘de ne yapmak lazım? Türkiye‘de üreticiyi, tarım sektörünü desteklemek lazım değil mi? Ama ne yapılıyor? Doğrudan Gelir Desteği (DGD) veriliyordu sizlere, yetersiz bir destekti. Dönüm başına 10 liraydı. Şimdi dönüm başına 7 lira. Dönüm başında 10 liradan 7 liraya düşürüldü, haberiniz olsun. Mısır desteğiniz vardı, yetersizdi ama mısıra kilogram başına 65 YKr destekleme primi ödenirdi, şimdi 20 YKr‘ye çekildi. Bunlar ne anlama geliyor? Bunlar, ‘memlekete üretmeyin‘ anlamına geliyor. ‘Çünkü üretirseniz ürününüze sahip çıkarsınız. Biz size para verelim yoksullaştıralım, ondan sonra kendimize bağımlı hale getirelim‘ anlamına geliyor. 70 milyon nüfusumuz var. Bu nüfus 100 milyona çıkacak. İlave 30 milyon insan bu ülkeden buğday, pamuk, mısır isteyecek. Peki bunları doyurmak için üretimimiz artıyor mu, azalıyor mu? 2000 yılında bu memleket 18,5 milyon şeker pancarı üretiyordu. Bu yıl üretimimiz 12,5 milyon tona indi. Şeker pancarını elimizden kim alıyor?‘‘

ÜLKENİN DEĞİL BAKANIN POLİTİKASI VAR

İzmir Ziraat Odası Başkan Yardımcısı ve Tire Ziraat Odası Başkanı Halil İbişoğlu da, Türkiye‘nin tarım politikasının olmadığını, göreve gelen her bakanın kendi tarım politikasını oluşturduğunu vurguladı. Tire Süt Kooperatifi Başkanı Mahmut Eskiyörük ise, ekmeğe, toprağa sahip çıkmak adına miting düzenlediklerini belirtti. Türkiyeli çiftçinin tarihinin en zor günlerini yaşadığını ifade eden Eskiyörük, üreticilerin geleceğinin tehlike altında olduğunu belirtti. Yem fiyatlarının sütten pahalı olduğunu, desteklerin azaldığını kaydeden Eskiyörük, Türkiyeli çiftçinin dünyada rekabet edemeyecek hale geldiğini vurguladı. Eskiyörük, ‘‘Bıçak kemiğe dayandı artık. Türkiye‘nin tek kalkınma yolu tarımdır. Üretim olmadan kalkınma olmaz. AB uğruna Türk çiftçisi yok sayılıyorsa AB‘ye yok diyorum‘‘ diye konuştu.

Okunma Sayısı: 438