ÇİFTÇİ ÜZERİNDEN KURAKLIK EKONOMİSİ - EVRENSEL
Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi tarafından yapılan açıklamada, kuraklığın maliyetinin tek başına çiftçinin sırtına yüklenemeyeceği uyarısında bulunuldu.
Konu ile ilgili olarak düzenlenen basın toplantısında konuşan Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Kamil Okyay Sındır, İzmir, Bandırma, Manisa, Muğla, Aydın gibi illerin son dokuz ay itibari ile çok şiddetli kurak bölgeler sınıfına girdiğini belirtti.
Yüksek girdi maliyetleri ve düşük ürün fiyatları karşısında zaten zor durumda olan çiftçinin zararının kuraklık nedeni ile katlandığını ifade eden Sındır, buğday, ayçiçeği, baklagiller, fındık, incir, mısır, pamuk, sebze-meyve, zeytin başta olmak üzere daha pek çok üründe yüzde 50'lere varan oranlarda verim ve kalite düşüklüğüne bağlı değer kayıplarının meydana geldiğini belirtti.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği'nin ülke genelinde 5 milyar YTL tarımsal üretim kaybı bildirdiğini ifade eden Sındır, "Unutulmamalıdır ki ‘kuraklık' çiftçinin önleyemeyeceği bir doğal afettir ve sonuçları tek başına çiftçinin sırtına yüklenmemelidir" dedi. Böylesi bir afetin zararlarını karşılamanın devletin temel görevlerinden birisi olduğunu hatırlatan Sındır, "Oysaki, kuraklık Tarım Sigortaları Kanunu kapsamının dışında tutulmaktadır. Diğer yandan hükümetimiz, kuraklık nedeni ile zarar gören çiftçilere hibe olarak vermeyi taahhüt ettiği destekleme kapsamına sadece 40 ili almıştır" dedi.
Sındır, kuraklığın Tarım Sigortaları kapsamına alınması ve kuraklık desteğinin afetten etkilenen istisnasız tüm ürünleri kapsaması gerektiğini belirtti. Sındır, kuraklığı bahane ederek tüketici fiyatlarında spekülatif artışlara neden olan aracıların önlenmesi gerektiğini de sözlerine ekledi. (İzmir/EVRENSEL)