ÇİFTÇİLER, ERDOĞAN`DAN MÜJDE BEKLİYOR - ZAMAN

MERKEZ
24.03.2011

Türkiye genelindeki binlerce çiftçi, kredi borçlarının yeniden yapılandırılmasını bekliyor. Esnaf ve sanatkârların borçlarına yönelik yapılan yeni düzenleme sonrasında çiftçilerde umutlandı. Çiftçi borçları içinde böyle bir düzenleme getirilmesini ümit eden çiftçiler, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan`dan müjdeli haber bekliyor. Torba Yasa kapsamında TEDAŞ`a ait geçmişe dönük borçları yapılandırılan çiftçiler, çektikleri kredilerin faizlerinin silinerek yapılandırılması talebinde bulunuyor. Bunun yanında destekleme ve girdi maliyetleri konusunda da hükümetten müjdeli haber bekleyen çiftçiler, 2011 yılının çiftçi yılı olmasını istiyor.

 

Nevşehir Ziraat Odası Başkanı Recep Tunç, çiftçinin Ziraat Bankası‘ndan çektiği kredilerin yapılandırıldığını ve ödemelerin 5 yıla bölündüğünü hatırlattı.

Ancak Tarım Kredi Kooperatifi‘nden alınan kredilerde bir yapılandırma yapılmadığının altını çizen Tunç, "Çiftçiler olarak Ziraat Bankası‘ndan çektiğimiz kredilerin faizlerinin affedilmesini, kooperatiften çektiğimiz kredilerin de yapılandırılmasını bekliyoruz. Bunlarla birlikte Torba Yasası kapsamında çiftçilerimizin elektrik borçları yapılandırıldı. Ancak geçmişe yönelik TEDAŞ‘a ait olan borçları kapsadı. Elektrik şirketi özelleştikten sonraki borçlarımızda herhangi bir düzenleme yapılmadı. Bu süreç içerisindeki borçlarımızda yapılandırılırsa ülke tarımı adına çok büyük bir gelişme sağlanmış olacak. Tüm dünyada gıda fiyatları yükseliyor. Önümüzdeki yıllarda da bu artışın devam edeceği söyleniyor. Türkiye‘de çiftçilere gerekli destekler verilirse dünyadaki bu artıştan Türkiye‘nin etkilenmemesi sağlanabilir." dedi.

Çiftçinin en büyük probleminin girdi maliyetlerinin yüksek olması olduğuna dikkat çeken Ziraat Mühendisleri Odası Kayseri Şube Başkanı Fahrettin Açıkgöz, çiftçi borçlarının yeniden yapılandırılması ve doğru desteklemenin yapılabilmesi halinde Türkiye tarımının çok ileri seviyelere yükselebileceğini söyledi.

Tarımsal konuda en büyük problemin mazot fiyatlarının çok yüksek olduğuna değinen Açıkgöz, AB ülkelerinin Türkiye‘deki çiftçilere göre yarı yarıya daha ucuz mazot kullandıklarını vurguladı.

Girdi maliyetlerinin yüksek olmasının Türkiye‘deki çiftçilerin rekabet gücünü azalttığını ve ülkeyi tarımda dışa bağımlı hale getirdiğini kaydeden Açıkgöz, "2011 yılı dekar başına mazot desteği 3,75 kuruş olarak belirlendi. 1 dekar tarlayı işleyip ürün hasat edebilmek için çiftçi en az 5 litre mazot harcıyor. Verilen destekse 1 litre mazot parası dahi etmiyor. Bunun yeniden düzenlenmesi gerekiyor" diye konuştu.

Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Özkan Taşpınar da çiftçinin Tarım Kredi Kooperatifine olan borçların yeniden yapılandırılarak faizlerin affedilmesi yönünde bir beklenti içerisinde olduklarını söyledi.

Çiftçiye sağlanacak bu kolaylığın daha rahat gübre, ilaç kullanımına imkân vereceğini aktaran Taşpınar, bu sayede daha fazla ve kaliteli ürün elde edilebileceğini ve ülke tarımının gelişmesine katkı sağlanmış olacağını açıkladı.

Türkiye‘nin önemli tarım bölgelerinden biri olan Yozgat‘ta çiftçilerde Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçlarının yeniden yapılandırılarak faizinin silinmesini istiyor. Yerköy‘e bağlı Orhan Köyünde yıllardır çiftçilik yaptığını belirten Hasan İnan," Çocukluktan beri çiftçilik yaparak geçimimi sağlamaya sağlıyorum. 7-8 yıl öncesine kadar banka ve kooperatiflerden kullandığımız kredi ve aldığımız gübre ve tohumlukla tarlamızı ekip biçiyorduk. Fakat son 10 yıldır kuraklık ve çeşitli nedenlerden dolayı istediğimiz derece ürün alamadık ve hasat dönemlerinde zarar ettiğimiz dahi oldu." dedi.

Yakuplu köyünden Murat Metin de, aynı sıkıntıları dile getirerek şöyle dedi: "Biz çiftçiler olarak, Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifine olan borçlarımızın anaparasının faizlerinin silinmesini istiyoruz. Zaten ödeme imkânımız olsaydı çoktan öderdik. Devletimiz TEDAŞ‘a ve SGK, Bağkur‘a ve belediyelere sağladıkları kolaylıkları çiftçilere de sağlamasını istiyoruz. Ülkemizde tarım ve hayvancılığın gelişmesi isteniyorsa öncelikle çiftçinin bu borç çıkmazından kurtulması gerekir." ifadelerini kullandı.

Yerköylü çiftçi Mahmut Arslan ise Tarım Kredi‘den mazot ve gübre almak için çektikleri kredilere yüklü miktarda faiz ödediklerinin altını çizdi.

Kredi faizlerinin çiftçiyi zor durumda bıraktığını vurgulayan Arslan, "Borçlarımız senesi gelmeden icraya verildi. 10 bin liralık borca her yıl 3�4 bin lira faiz ödüyorum. 8. ayda tamamını ödemek kaydıyla taahhütname imzaladım. Çiftçi krediler nedeniyle zor durumda. Başbakanımızdan Tarım Kredi Kooperatifi‘ne olan borçlarımızın faizlerinin silinmesini ve ödemelerin faizsiz olarak 2�3 yıllığına yapılandırılmasını istiyoruz. Esnaf ve sanatkârlara tanınan hakkın aynısının çiftçilere de verilmesini de bekliyoruz." ifadelerini kullandı.

Yozgat Ziraat Odası Başkanı İsmail Açıkgöz‘de Yozgat‘ta ve Türkiye‘de tarım ve hayvancılığın geliştirilmesi için öncelikle çiftçinin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan ana borcunun faizinin silinmesi gerektiğini dile getirdi.

Açıkgöz, "Çiftçilerimizin tamamına yakının bankaya ve kooperatife borcu bulunmaktadır. İlimizde 39 tane Tarım Kredi Kooperatifi var. Çiftçilerin buraya yaklaşık 40 milyon lira borcu bulunmaktadır. Yine Ziraat Bankası‘na olan borç kooperatife olan borcun belki iki katıdır. Bunu çiftçimiz nasıl ödeyecek. Torba yasasında birçok kurumlarda ödeme kolaylıkları ve borçların faizlerinin silinmesinde kolaylıklar sağlandı. Aynı kolaylıkların Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerine borçlarda yapılması gerekir. Son günlerde çiftçilerimiz bizleri sürekli bu konuları gündeme getirmemizi talep ediyor. Bizlerde ilimizin siyasilerine, milletvekillerimize bu konuyu ilettik. İnşallah biran önce çiftçimize bu konuda ödeme kolaylığı getirilir." şeklinde konuştu

Okunma Sayısı: 417