"ÇİFTÇİLER ÖRGÜTLENEREK TARIMI AYAĞA KALDIRACAK" 05.01.2018 "MANŞET GAZETESİ"

MANİSA
05.01.2018
 

 

Manisa Ziraat Mühendisleri Odası‘nın yeni başkanı Müjgan Şenay, gelecek dönemde tarımda başarıyı elde etmenin yolunun özellikle çiftçilerin örgütlenmesinden geçtiğini belirterek, oda olarak üreticilerin sorunlarına çözüm olmaya devam edeceklerini dile getirdi.

Türkiye‘nin en önemli tarımsal merkezlerinin başında gelen Manisa‘da üreticilerin sorunlara çözüm aramaya devam ettiklerini kaydeden Manisa Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Müjgan Şenay, başarıyı elde etmenin yolunun özellikle çifçilerin örgütlenmesinden geçeçeğini söyledi. Şenay ayrıca birçok ürünün ithal edilmesi yerine yerli üreticilerin desteklenmesi gerektiğini vurguladı.

  ÇİFTÇİ ÖRGÜTLENMESİNE AĞIRLIK VERİLECEK

Aralık ayının sonunda yapılan genel kurulla Manisa Ziraat Mühendisleri Odası Başkanlığına seçilen Müjgan Şenay, her zaman olduğu gibi bundan sonra da sektörün sorunlarına yönelik detaylı çalışmalar yapacaklarını belirtti. Şenay,"Bizim bu seneki hedeflerimiz içerisinde özellikle mühendislerimizi ve çiftçilerimizi bir araya getiren, çiftçilerin örgütlenmesi ve onların çalışmalarını destekleyecek bir takım çalışmalarda ortak işbirliği içine girmemiz gerektiği konusuna ağırlık vereceğiz. Gelecek dönemde başarıyı elde etmenin yolu özellikle çiftçilerin örgütlenmesinden geçecek. Çünkü gitgide yaşlanan bir çiftçi kesimimiz var. Dışarıdan alınmış bir takım modelleri de ülkemize uyarlayacak şekilde oluşturulacak birlikler ve kooperatiflerle yapılabileceğini düşünüyoruz. Bununla ilgili ortak çalışmalar düzenleyeceğiz. 

Bunun dışında mühendislerimizin problemleriyle ilgili, sektörel sorunların üstesinden geleceğiz. Bölgemizdeki üzüm, belki bir parça pamuk devreye girecek inşallah, mısır gibi bunların ekim alanı, problemleri ve bunların çözüm önerilerileriyle ilgili mutlaka görüşlerimiz olacaktır. Bunlarla ilgili çalışmalarımız devam edecek" dedi.

 ÜRETİM PLANLAMASI YOK

Özellikle tarım alanlarında birtakım sıkıntılar yaşandığına dikkat çeken Şenay, "Tarımsal alanlarda bölgemizde maalesef otoyolların ve benzeri yapıların geçmesiyle ilgili birtakım sıkıntılarımız var. Bu sıkıntılardan çiftçimiz de ciddi anlamda etkileniyor. Belki üretim planlarının olmaması sebebiyle üreticilerimiz ne ekeceğini ya da o yılın hangi üründe para getireceğini bilemediğinden dolayı yaşadığı birtakım sıkıntılar var. Fiyatlardaki dalgalanmalar ciddi anlamda çiftçimizi etkiliyor. İnşallah önümüzdeki yıllarda 2018 sezonu inşallah bunların çok sıkıntılı olmadığı süreçleri getirir diye umut ediyorum. Mühendisler olarak her zaman için çiftçilerimizin yanında bu süreçte onların arkasında olacağımızı belirtmek istiyorum" şeklinde konuştu.

  "İTHAL ÜRÜNLER YERİNE ÜRETİCİ DESTEKLENMELİ"

Son zamanlarda birçok ürünün ithal edildiğini ve bunun ülkedeki üreticileri daha zora soktuğunu ifade eden Şenay şunları söyledi:"Zeytinyağının Tunus‘tan ithal edilecek olması tabi ki bizim görüşümüze göre üreticilerimiz açısından sıkıntılı bir durum neden? Bundan önce de biliyorsunuz nohut, buğday, mercimek gibi ürünleri yurt dışından aldık ama bunları almamızla beraber yerli üretimde ciddi anlamda düşüşler gerçekleşti. Bu bize göre zeytinde de oluşabilecek bir sıkıntı. Maliyetleri ülkemizde çok yüksek olan ürünler bunlar. Önemli olan aslında onları ithal etmek değil, çiftçinin maliyetini düşürecek girdileri, düşük maliyetli girdiler sağlayabilmek ya da çiftçiye destekleri, ham maddeye destekleri özellikle üretim aşamasındaki destekleri sağlayarak kendi ürünümüzün daha az maliyetle üretilmesini sağlamak bizler için daha doğru olacaktır, üreticimiz için daha doğru olacaktır. Özellikle onların üretim alanlarının arttırılması ver arttırılan bu üretim alanlarında destekler ve teşvikler verilmesi zeytinyağını dışarıdan almaktan çok daha iyidir ve zeytinyağımızın aroması dünyaca benimsenmiş ve bilinen bir aromadır. Bu aroma iklimle örtüşen bir durumdur. Siz bunu bu bölgeden değil, başka bir bölgeden aldığınızda aynı tat ve lezzeti yakalayamazsınız. Bizim dünyaca bu kadar ünlü olan zeytinimizi zeytinyağımızı bence biz burada daha çok ön plana çıkarıp, düşük maliyetlerle üreterek yurt dışına göndererek kalitemizi ortaya koymalıyız yada bu aromamızı ön plana çıkarmalıyız ki onlar bize gelsinler. Bu sayede de bizim çiftçimiz, bizim üreticimiz daha çok ekim alanlarına sahip olsun." (İHA)

TARİH: 05.01.2018

 

 

 

 

Okunma Sayısı: 338