ÇİFTÇİLER TARIMSAL DANIŞMANLIK HİZMETLERİNDEN YARARLANMALI

GAZİANTEP
26.08.2011
 

 

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Gaziantep Şube Başkanı Kenan Seçkin, çiftçilerin kaliteli ve verimli üretim için tarımsal danışmanlık hizmetlerinden yararlanmasının gerektiğini söyledi. 
Seçkin, yaptığı açıklamada, tarımsal danışmanlık hizmetinin, hububat bakliyat, meyvecilik, yaş sebze ve meyve üretimi başta olmak üzere tarımsal üretime ilişkin tam alanlarda alınmasının zorunlu olduğunu belirtti. 
Tarımsal üretim sürecinin dikimden ilaçlamaya, hasattan pazarlamaya kadar tüm aşamalarının önemli olduğuna dikkati çeken Seçkin, ‘‘Bölgemiz için tarımsal üretim çok önemli. Tarımsal üretimi, bilinçli olarak yapmalı, hem kalite hem de verim artışı sağlamak için gerekli bilgilere sahip olmalıyız. Tarımsal üretimde ürün kalitesi ve verimliliğin artması için tarımsal danışmanlık hizmeti yaygınlaşmalı‘‘ dedi. 


ÇİFTÇİLERE GEREKEN BİLGİLER VERİLECEK

Modern üretim ve Türk tarımının gelişmesi açısından, ziraat mühendislerinin bilgi birikimlerinden mutlaka yararlanılmasını isteyen Seçkin, sözlerini şöyle sürdürdü: ‘‘Oda olarak, çiftçilere tarımsal üretimin her aşamasında danışmanlık hizmeti vermeye hazırız. Türkiye‘de çok sayıda ziraat mühendisi var. Bu mühendislerin bilgi birikiminden mutlaka yararlanmalıyız. Danışmanlık hizmeti almak isteyen çiftçilerin odalarına başvurmaları yeterli. Ziraat mühendisleri, yapılacak sözleşmenin ardından üretimin her aşamasında çiftçilerimize gereken bilgileri verecektir. Ancak, burada ziraat mühendislerimiz açısından ücretin ödenmesi konusunda bir sıkıntı var. Mühendislerimiz, yaptıkları danışmanlık hizmetini çiftçilerden almak durumunda kalıyor. Çiftçilerimizden ücreti zamanında alamayan mühendislerimiz ise sıkıntı yaşıyor. Eğer, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından, ziraat mühendislerine ödenecek olan danışmanlık ücreti konusunda bir kolaylık sağlanabilirse, danışmanlık hizmetleri daha da yaygınlaşır. Yani, mühendislerimiz, danışmanlık hizmetlerini direk olarak çiftçiden değil, Bakanlık aracılığı ile alabilmelidir. Bu düzenleme yapılabilirse, özel çalışan ziraat mühendislerimiz, danışmanlık hizmetlerine daha fazla önem verir ve bu da Türkiye‘deki tarımsal danışmanlık hizmetlerini en az 10 kat arttırır.‘‘ 
     


TARIMSAL DANIŞMANLIK HİZMETİ YETERSİZ
    


Güneydoğu Anadolu Bölgesindeki illerde çiftçilere sunulan tarımsal danışmanlık hizmetlerinin istenilen seviyede olmadığına dikkat çeken Seçkin, şunları kaydetti: ‘‘Oysa Ziraat mühendislerinden danışmanlık hizmeti alan çiftçilerimiz, üretimin her aşamasında bilinçli hareket ettikleri için hem daha fazla verim elde ediyorlar, hem de yüksek kaliteyi yakalama şansları artıyor. Bölgemizde gerek hububat ve bakliyat gerek meyvecilik ve gerekse de yaş sebze ve meyve üretiminde mühendislerden yeterince danışmanlık hizmeti alınmıyor. Bir tarım ülkesi olan Türkiye‘nin tarımsal üretimini bilimsel bilgi ve teknolojiyle yapması zorunlu. Avrupa Birliği‘ne (AB) tam üye olmaya hazırlanan Türkiye, özellikle tarım sektöründe büyük sıkıntılar çekebilir. Bu sıkıntılar, üretimin her aşamasında ve pazarlamada karşımıza çıkabilir. 


MODERN TEKNİKLERLE ÜRETİM YAPMAYI ÖĞRENMELERİ GEREK

Bunun için çiftçilerimizin kendilerini modern üretime hazırlamaları ve modern tekniklerle üretim yapmayı öğrenmesi gerekir. Artık, eski yöntemleri kullanarak tarımsal üretim yapmak mümkün değil. Çok yakın bir zamanda, danışmanlık hizmeti almadan üretim yapan çiftçilerimiz, ürettikleri ürünleri yurt içinde ve yurt dışında pazarlamakta bile zorluk çekebilirler. Çiftçilerimiz daha kaliteli ve daha verimli üretim yapmak için mutlaka ziraat mühendislerinin bilgi birikiminden yararlanmayı tercih etmeli. Bölge tarımı için çok önemli bir yere sahip olan Antep fıstığı, zeytin, üzüm, kırmızı biber başta olmak üzere hububat bakliyat üretiminde tarımsal danışmanlık hizmetine ihtiyacımız var.‘‘

Okunma Sayısı: 951