ÇİFTÇİLERİN ELEKTRİK VE SU TALEBİNE ÇÖZÜM ÖNERİSİ - YENİ URFA GAZETESİ

ÇİFTÇİLERİN ELEKTRİK VE SU TALEBİNE ÇÖZÜM ÖNERİSİ - YENİ URFA GAZETESİ
ŞANLIURFA
03.06.2014
 

 

Ziraat Mühendisleri Odası Şanlıurfa Şube Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ali Rıza Öztürkmen, çiftçilerin elektrik ve su talebinin çözümüne ilişkin, çiftçilerin dekar başına veya trafo gücüne göre ödeme yapmalarına yönelik öneride bulundu.

Öztürkmen, yaptığı yazılı açıklamada, Şanlıurfa‘da yaklaşık 60 bin çiftçinin bulunduğunu belirterek, kent genelinde yaklaşık 5 milyon dekar alanda sulama yapıldığını aktardı. Bu alanın hemen hemen yarısının devletin sağladığı imkanlarla sulanabildiğini ifade eden Öztürkmen, geriye kalan alanların ise kanaletler aracılığıyla sulanabildiğini kaydetti.

Öztürkmen, halk sulaması, derin kuyu sulaması veya yer altı sulaması olarak adlandırılan sulama sistemlerinde yaklaşık 50 bin çiftçinin elektrik enerji kaynaklı sulama sistemini kullandığını vurgulayarak, kentte Türkiye‘nin pamuk üretiminin yüzde 42‘si, fıstığın yüzde 41‘i ve mercimeğin yüzde 36‘sı ile diğer ürünlerin önemli bir kısmının karşılandığına dikkat çekti.

Şanlıurfa‘nın tarımsal üretim değerinin 5 milyar TL‘nin üzerinde olduğunu vurgulayan Öztürkmen, şöyle devam etti:
‘‘Devletimiz kanalet sulamalarında yaptığı tesisler için 1 dekar arazi için yaklaşık bin dolar para harcamaktadır. Bu sulama tesisleri ile sulama yapan çiftçilerimiz dekara 25 TL ödemektedirler. Yer altı sulaması yapılan bölgelerdeki çiftçilerimiz ise kendi imkanlarıyla 200-300 metre yerin altında her bir sulama kuyusuna 100 bin TL para harcamakta ve açmış oldukları sulama kuyuları ile ancak 100 dekar arazi sulamaktadır. Fakat 100 dekar arazi suladıkları zaman tespitlere göre 25 ila 30 bin TL arasında elektrik ücretini sulama ücreti olarak vermektedir. Bu da çiftçilerimizi büyük sıkıntılara sokmaktadır. İlimizde kanalet-cazibe sulaması ile pompaj-yer altı sulaması arasındaki bu büyük fark oldukça düşündürücüdür. Bu çiftçilerin olumsuz rekabeti söz konusudur."

ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

Öztürkmen, bölgedeki Şanlıurfa merkez, Siverek, Viranşehir, Ceylanpınar, Suruç, Hilvan, Birecik, Bozova ilçesinde tarım yapanların sulama kuyuları kullanarak üretim yaptığını aktararak, bu durumun çiftçiler arasında rekabet eşitsizliğine neden olduğunu ifade etti.

Çiftçiler açısından ödemelerin dekar başına yapılmasının yararlı olacağına inandığını vurgulayan Öztürkmen, ‘‘Yer altı sulaması yapan çiftçilerimiz ovada olduğu gibi ya dekar başına göre elektrik parasını ödesinler ya da trafo gücüne göre ödeme yapsın. Örneğin, 100‘lük trafo için 6 bin TL, 160‘lık trafo için 8 bin TL, 250‘lık trafo için 10 bin TL, 400‘lük trafo için de 12 bin TL elektrik ödemesi yapılsın. Daha önceki sisteme göre sadece akşamları değil, sulama mevsiminin başlangıcı olan 1 Mart ve 31 Ekim tarihleri arasında sulama yapılsın ve gece gündüz sulama olarak şekilde olsun. 
Diğer bir çözüm de dekar başı ürüne göre ücret alınmasıdır"

Öztürkmen, önerilerinin uygulanması halinde bölgede çok sık görülen kayıp ve kaçağın önüne geçileceğine inandıklarını vurgulayarak, gerekli kolaylık ve imkanların sağlanması halinde çiftçilerin elektrik borçlarını tamamen ödeyebileceğini aktardı.  

Okunma Sayısı: 216