ÇİFTÇİYE DESTEK DEĞİL, GÖZ BOYAMA
Konya Şube Başkanımız Celil ÇALIŞ, "Açıklanan çiftçi desteği oranları çok düşük seviyelerde. Gübreye yüzde 35 zam yapıp da, yüzde 10 destek vermek mantıksız. Bu destek değil göz boyamadır" dedi.
Hükümet aldığı kararla bu yıl mazotta yüzde 5, gübre desteğini de yüzde 10 artıracak. Hükümetin bu kararı çiftçi kuruluşları ve Ziraat Mühendisleri Odaları tarafından yeterli bulunmadı. Desteği bir göz boyama olarak değerlendiren Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Konya Şube Başkanı Celil ÇALIŞ, gübrede son yılda yüzde 35‘yere varan zamların yapıldığını söyledi. Bir yandan artan mazot ve gübre fiyatlarının yanında yüzde 5 ve yüzde 10‘luk desteği çok düşük bulduğunu ifade eden ÇALIŞ, "Çiftçi bu ülkenin bel kemiğidir. Tarımsal üretim, her gelişmiş ülkede desteklendiği gibi ülkemizde de tam destek sağlanmalıdır. Gübre fiyatlarını bir yılda yüzde 35 arttırıp, yüzde 10 destek artışı son derece mantıksızdır. Çiftçi daima kaybeden taraf olmaktadır. Mazot fiyatlarında da aynı durum söz konusudur. Mazotu en pahalı olarak satan ülkelerden birisiyiz. Diğer Avrupa ülkelerindeki gibi, çiftçiye bir pozitif ayrımcılık sağlanmalıdır" diye konuştu.
DESTEK HER YÖNDEN OLMALI
Avrupa ülkelerinde tarımsal üretimin en az desteklendiği ülkenin Türkiye olduğunu belirten ÇALIŞ, "Bugün bir çok Avrupa ülkesine baktığımız zaman, çiftçiyi başının tacı yapıyor. Çiftçiye her daim ve tam destek sağlanıyor. Fakat Türkiye, çiftçi desteğinin en düşük olduğu ülkelerden bir tanesidir. Çiftçinin yüzde 5‘lik veya yüzde 10‘luk destekten çok daha fazlasına ihtiyacı var. Birçok çiftçimiz bugün borç batağı altında. Bankalar zor durumda olan çiftçinin tepesinde. Birçok çiftçi borcundan dolayı, tarlasını ekemiyor. Avrupa Birliği ülkeleri arasında mazotu en pahalı olan ülke biziz. Yine Avrupa Birliği ülkeleri arasında tarımsal desteğin en düşük olduğu ülke yine biziz. Çiftçinin verilen destekten fazlasını ihtiyacı var" ifadelerini kullandı.
ÇİFTÇİ VERGİ YÜKÜ ALTINDA EZİLİYOR
Gelişmiş ülkelerin örnek alınarak, çiftçiye bir pozitif ayrımcılığın uygulanması gerektiğini dile getiren ÇALIŞ, "Çiftçi vergi yükü altında eziliyor. Avrupa‘ nın birçok ülkesinde çiftçiye karşı bir pozitif ayrımcılık söz konusu. Çiftçi önce vergi yükünden kurtarılmalıdır. Mazot konusunda çiftçi desteklenmeli. Borcunu ödeyemediği için elektriği dahi kesilen çiftçiler var. Yüzde 5‘lik destek artışı tamamen bir göz boyamadan ibarettir. Bu artış, çiftçiye çok düşük oranda yansıyacaktır" şeklinde konuştu. Beklenilen destek artışının yüzde 40‘lar seviyesinde olduğunu kaydeden ÇALIŞ, "Çiftçinin beklediği destek artışı en azından zamlarla aynı oranda olmalıdır. Ciddi manada çiftçiye olumlu yansımaları beraberinde getirecek destek artışı yüzde 30-40‘lar seviyesinde olmalıdır" diye konuştu.
KIŞI İSTENİLEN SEVİYEDE GEÇİRİYORUZ
Kış aylarının çiftçi açısında istenildiği gibi geçtiğini kaydeden ÇALIŞ, şöyle konuştu: "Kış ayı hava şartları, Konya açısından tam da istediğimiz gibi geçiyor. Toprak örtülü olduğu için kar yağışı, herhangi bir olumsuz etki yaratmadı. Tam anlamıyla mükemmel bir kış geçiriyoruz diyebiliriz. Kıyı şeritindeki şehirlerde olumsuz hava koşulları üretimi de etkiledi. Tarımsal üretimde ciddi zararlar meydana geldi. Antalya‘daki birçok sera sular altında kaldı. Ancak iç Anadolu Bölgesi‘nde tam da beklediğimiz gibi bir kış yaşıyoruz." Geçtiğimiz kış aylarına oranla bu kış hava şartlarının çiftçinin yüzünü güldürdüğünün altını çizen ÇALIŞ, sözlerini şöyle tamamladı: "2014‘ün kış ayları çiftçinin istediği gibi geçmedi. Aşırı don olayları yaşandı ve pazar fiyatları bir önceki yıla göre bir artış gösterdi. Fakat bu kış bizim açımızdan son derece olumlu geçiyor. Kar yağışlara çiftçiye yaradı diyebiliriz. Bahar ayında da beklediğimiz yağışı ve güneşi alarak 2015 yılı tarımsal üretimi çok daha verimli geçirmeyi umuyoruz."