ÇİFTÇİYE ÖZELLEŞTİRME DARBESİ - TERCÜMAN
Çiftçinin sulamadan kaynaklı 2.5 milyar liralık elektrik borcu birikti. Bu rakam, bu yılki tarım bütçesinin neredeyse yarısına yaklaşıyor Borcu yapılandırılan çiftçinin sorunu yine de çözülemedi.
ELEKTRİK şirketlerindeki özelleştirmeler, tarımı da olumsuz etkiledi. TEDAŞ, gerekli kolaylığı göstermesine karşın, özelleştirilen şirketler aynı toleransı vermeyince, elektrik borcu olan birçok çiftçi zor duruma düştü. Özellikle, Ege, Marmara ve Orta Anadolu‘daki çiftçiler, bu durumdan daha fazla etkilendi.
Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Başkanı Gökhan Günaydın, son tabloyu şöyle özetledi: "1.5 milyar TL‘si ana para, 1 milyar TL‘si de gecikme faizi olmak üzere, çiftçilerin toplam 2.5 milyar TL‘lik sulamadan kaynaklı elektrik borcu var. Bu rakam, bu yılki tarım bütçesinin neredeyse yarısına yaklaşıyor. 10 Temmuz‘da çiftçilerin elektrik borcu yeniden yapılandırıldı. 2 aylık süre verildi. 10 Eylül‘de dolan bu süre, daha sonra 9 Ekim‘e; yani önümüzdeki Cuma gününe kadar uzatıldı. Ancak bu da sorunu çözmedi."
Ege çevresine elektrik dağıtımının yapıldığı "Menderes", Marmara‘da "Sakarya" ve Orta Anadolu‘da "Başkent" Elektrik şirketleri özelleştirilmişti. Çiftçi borçlarından 500 milyon TL‘lik bölümün, bu bölgedeki çiftçilere ait olduğu kaydedildi.
Elektrik şirketleri özelleştirilir özelleştirilmez, faturasını ödemeyen çiftçilerin elektriğinin kesildiğini öne süren Günaydın, "Borçların yapılandırılması sorunu çözmüyor. Çünkü üretici, AB ülkeleri ortalamasının iki katına yakın bir elektrik fiyatı ödüyor. Son dönemde elektrik fiyatları yüzde 60‘tan fazla zamlandı. Üreticimiz, ürettiği üründe geçen yılki parayı alamadı. Mazot fiyatları, KDV ve ÖTV yükü bu kadar yüksekken, piyasa aracıya ve tefeciye mahkum edilmişken bu sorun çözülmez" dedi.
Günaydın‘a göre çözüm; kısa, orta ve uzun vadeli planlamalardan geçiyor.