ÇİFTÇİYİ AŞIRI YAĞIŞLAR VURDU - ÖZGÜR GÜNDEM
Binbir güçlükle ayakta kalmaya çalışan çiftçiyi bu kez, yaz yağmurları vuruyor. Yakıt ve gübre gibi girdi maliyetlerin altında ezilen çiftçi, zor günler geçiriyor. Çiftçilerin mağduriyetine dikkat çeken ZMO, TARSİM’in yağmurdan kaynaklı zararları karşılamamasını eleştirdi
ANKARA/ DİHA- Mazot, gübre, ilaç ve sulama gibi girdilerin yüksek maliyeti yüzünden üretim yapamaz hale gelen çiftçiyi bu yılda sağanak yağışlar vurdu. Haziran ayına beklenmeyen yağışlarla birlikte küllenme, septoria (leke hastalığı) ve pas gibi tarımsal hastalıklar tarlalarda baş göstermeye başladı. Yağmurdan kaynaklı büyük zarar eden çiftçiler, kayıtlı oldukları devlet destekli TARSİM (Tarım Sigortaları Havuzu) sisteminden yararlanamıyor. Nedeni de TARSİM`in "hortum", "fırtına", "sel taşkını", "yangın", "heyelan" gibi çok nadir görülen doğal olaylarından oluşacak zararı sigorta kapsamına alırken, Türkiye`de sık sık rastlanan kuraklık ve yağmurdan kaynaklı zararları karşılayamıyor olması. Ziraat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Özden Güngör, şeker pancarı ile ayçiçeği, mısır, sebzeler ve iç bölgelerdeki hububat tarlalarında çeşitli hastalıklardan kaynaklı zararların oluştuğunu söyledi.
Sigorta kapsamı genişletilmeli
TARSİM`in çiftçileri korunmadığını söyleyen Güngör, "TARSİM sigorta paketi belli. ‘Dolu paketi` diye bir şey var. Yağmur, mevzi yağışlar yok. Eğer buğday üreticisi mevzi olarak bu yağışı alırsa buğdayı ölmüşse TARSİM`den bir kuruş para alamaz. Veya kuraklıktan dolayı bir zarar bile olsa TARSİM`de para alamaz" diye hatırlattı. TARSİM`e verilen primlerin düşürülmesi ve sigorta kapsamının yağmur ve kuraklığı da içine alarak değişkenlik gösteren iklim koşullarına göre düzenlenmesi gerektiğini belirten Güngör, "Yine de kötünün iyisi bir seçenek olarak çiftçilerin TARSİM`e üye olması gerektiğine inanıyorum" dedi.
Hükümet bunu planlamalı
Tohum, gübre, elektrik gibi girdi maliyetlerinden dolayı zorluklar yaşayan çiftçinin bir de yağmurdan etkilendiğini anımsatan Güngör, "Hükümet bunları planlamalı. Türkiye`de bir tarım politikası yok, çiftçiye destek yok. Çiftçi tarlasını bırakıp şehirlere gidiyor" şeklinde konuştu. Zararı karşılanmayan çiftçinin yağmurdan oluşan hastalıkları kurtarmak için de yine başka bir ek maliyet yükü alacağını dile getiren Güngör, buğday, kiraz ve pamuk gibi ürünlerin hasat zamanı başladığını hatırlatarak, "Üreticilerin tüm bu zararları bertaraf etmesi için de mutlaka gübre atması ve ilaçlama yapması lazım. Bu da ek maliyet demek. Hem sigortadan para alamıyorsunuz hem de maliyet daha fazla artıyor. Çiftçi mağdur, çok zor bir sene geçiriyor." dedi.
Oda ve derneklere eleştiri
Ziraat Odaları Birliği`ne 3.5 milyon çiftçinin üye olduğunu kaydeden Güngör, "Ancak bunlar çiftçinin sorunları için ne açıklama yapıyorlar ne tepki gösteriyor. Yağmur yağıyor, dolu olur, taban fiyatları açıklanıyor ancak hiçbir açıklama yok. Üreticilerin aleyhine gelişiyor ancak odalar ve bazı dernekler her şeyi gülük gülistanlık olarak göstermeye çalışıyor" diye konuştu.