"ÇİFTÇİYİ MAHKEME KAPISINA DİKECEĞİNE SİYASETEN BU SORUNU SİZ ÇÖZÜN"-MANİSA OLAY GAZETESİ (9 HAZİRAN 2016)

MANİSA
14.06.2016
 

 MANİSA Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı İbrahim Demran, jeotermal santrallerin bölgedeki tarım ürünlerinde büyük oranda zarar verdiğini belirtti. Demran, jeotermal santrallerin ürünlerde bıraktığı kalıntının, ilaçtan bile fazla olduğuna işaret etti. Demran, AK Partili Recai Berber‘in Alaşehir çiftçisine verdiği jeotermal tavsiyesine de sert eleştirilerde bulundu. Santralden çıkan suyun Alaşehir çayına aktığını söyleyen Demran, "Sayın Berber‘e söylüyorum, bu işin çözümü mahkeme kapıları değil, siyasetin ta kendisidir. Çünkü o santrallerin kurulmasına izin veren sizlersiniz. Bu kuyulardan çıkan zararlı maddelerle kirlenen ürünlerden de siz sorumlusunuz." dedi.

MANİSA‘NIN Alaşehir İlçesi‘nde kurulan jeotermal santraller tehlike saçıyor. Köylülerin iddialarına göre santrallerden bor ve ağır metallerin yoğunlukta olduğu su bırakılıyor. Bu suyun bırakılmasının anlamı, o bölgedeki tarım arazilerinin ve ürünlerinin sağlığa son derece zararlı hale gelmesi anlamını taşıyor.
BERBER‘DEN ÇİFTÇİYE BİR GARİP TAVSİYE
Manisa‘nın Alaşehir ilçesindeki üzüm üreticileri, ilçede bulunan jeotermal santrallerinden borlu su bırakıldığını ve bu suların da üzüm bağlarını kuruttuğunu iddia ederek AK Parti Manisa Milletvekili Recai Berber‘e durumu anlattı. Ancak Berber‘in çiftçiye verdiği yanıt manidar oldu: "Durumu belgeleyip mahkemeye başvurun."
MÜHENDİS ‘YALAN‘ DEDİ
Zorlu Enerji Bakım Sorumlusu Makine Mühendisi Ahmet Yılmaz ise iddiaları yalanlayarak böyle bir ihtimalin söz konusu olamayacağını belirtti.
GEÇ OLMADAN ÖNLEM ALIN
Manisa Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı İbrahim Demran, sert ifadelerle AK Partili Berber‘e yüklendi. Berber‘in çiftçilerin mahkemeye başvurmalarını istemesinin, bölgede zarar olduğunu kabul etmesi anlamına geleceğini ifade eden Demran, "Sayın Berber‘e söylüyorum, bu işin çözümü mahkeme kapıları değil, siyasetin ta kendisidir. Çünkü o santrallerin kurulmasına izin veren sizlersiniz. Bu kuyulardan çıkan zararlı maddelerle kirlenen ürünlerden de siz sorumlusunuz. Kısacası bölgeye jeotermal izinlerini verenler, daha geç olmadan bu tehlikeli durumun sonlanmasını sağlamalıdır." ifadelerini kullandı.
ALAŞEHİR ÇAYINA ATIKSU AKIYOR
Demran, jeotermal santrallerden çıkan atık su olarak nitelendirilen maddenin Alaşehir çayına atıldığını iddia etti. Manisa‘yı bekleyen tehlikenin çok büyük olduğunun altını çizen Demran, gıdalardan içme suyuna risk altında bulunduğunu ifade etti.
ÜZÜM MÜ JEOTERMAL Mİ?
Alaşehir‘deki jeotermal sulardan bor ve ağır metaller çıktığını kaydeden Demran, "Santrallerden çıkan buharın da zararı büyük. Salınan karbondioksitin yanı sıra buhar demek nem demek. Nem de hastalık demek. Jeotermalin üzümde bırakacağı kalıntı, kullanılması yasaklanan tarım ilaçlarından bile kat kat fazla." diye konuştu.
DİĞER İLLERDEN ÖRNEK ALINMALI 
Bu tür jeotermal enerji kaynaklarının yakınımızda bulunan Aydın‘da da var olduğunu hatırlatan Demran, "Adnan Menderes Üniversitesi‘nde, yapılan analizlerde jeotermal santrallerin bulunduğu alanlarda yapılan analizlerde; santrale yaklaştıkça toprağın metal oranının arttığı görülmüştür. Ancak bu şekilde bir çalışma Manisa‘da henüz yapılmadı. Sadece çiftçinin yaptırdığı basit toprak analizleri mevcut." şeklinde konuştu. 

MANİSA OLAY GAZETESİ-09.06.2016 

Okunma Sayısı: 352