ÇUKUROVA’DA ‘BEYAZ ALTIN’ BİTME NOKTASINA GELDİ - DÜNYA - 17.06.2005
ADANA – DÜNYA
ÇUKUROVA’DA “BEYAZ ALTIN” OLARAK NİTELENDİRİLEN, PAMUĞUN EKİM ALANININ SON 25 YILDA 300 BİN HEKTARDAN 36 BİN HEKTARA KADAR DÜŞTÜĞÜ BİLDİRİLDİ.
ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI (ZMO) ADANA ŞUBE BAŞKANI AYHAN BARUT, YAPTIĞI AÇIKLAMADA, ÇUKUROVA’NIN “BEYAZ GELİNLİĞİ”, ÜRETİCİNİN DE “BEYAZ ALTINI” OLARAK TANIMLANAN PAMUĞUN EKİM ALANLARININ HER GEÇEN YIL DARALDIĞINI SÖYLEDİ.
BARUT, 1980’Lİ YILLARIN BAŞINDA 300 BİN HEKTARA EKİMİ YAPILAN, 1984’TEN SONRA UYGULANAN YANLIŞ TARIM POLİTİKALARI NEDENİYLE EKİM ALANI AZALMAYA BAŞLAYAN PAMUĞUN GEÇEN YIL SADECE 36 BİN HEKTARDA ÜRETİLDİĞİNİ KAYDETTİ.
GİRDİLERİN AŞIRI YÜKSELMESİ VE HASAT SONRASI MALİYETİNİN ALTINDA ALICI BULMASININ PAMUĞUN EKİM ALANLARININ DARALMASINDA EN ÖNEMLİ ETKEN OLDUĞUNA DİKKAT ÇEKEN BARUT, ŞÖYLE KONUŞTU:
“YANLIŞ POLİTİKALARA (DUR) DENİLMEMESİ SONUCU PAMUK EKİM ALANLARINI AZALTA AZALTA BİTİRME NOKTASINA GETİRDİK. EKİM ALANLARININ YÜKSEK OLDUĞU DÖNEMLERDE KENT EKONOMİSİNE BÜYÜK KATKI SAĞLAMASI NEDENİYLE ADANA, TÜRKİYE’NİN EKONOMİK GELİŞMİŞLİĞİ AÇISINDAN İLK 4 İL ARASINDAYDI. PAMUK EKİM ALANLARININ DARALMASIYLA, ADANA EKONOMİK GELİŞMİŞLİKTE ÇOK GERİLERE DÜŞTÜ.”
BARUT, PAMUĞUN KATMA DEĞERİ YÜKSEK BİR ÜRÜN OLDUĞUNU VE ÇOK GENİŞ BİR ALANI İLGİLENDİRDİĞİNİ KAYDEDEREK, “TOHUM, YEM, KÜSPE, YAĞ, TEKSTİL VE KONFEKSİYON GİBİ BİRÇOK SANAYİ ALANINDA DEĞERLENDİRİLİYOR. EKİM ALANLARININ DARALMASI KENTTE DİĞER SEKTÖRLERE DE DARBE VURDU” DEDİ.
TEŞVİK YETERSİZ
ÇUKUROVA’DA BUĞDAY VE MISIRIN YERİNE GEÇMİŞTE SİMGE HALİNE GELMİŞ PAMUĞUN EKİM ALANLARININ GENİŞLETİLMESİ GEREKTİĞİNİ ANLATAN BARUT, “EKİM ALANLARININ YENİDEN ARTIRILMASINI SAĞLAMAK İÇİN DEVLET POLİTİKASI İLE VERİLEN TEŞVİK PRİMLERİ ARTIRILMALI.HASAT DÖNEMİNDE MAKİNELİ HASADA ÖNEM VERİLMELİ. ÖZELLİKLE PAMUK VE NARENCİYE YÖRE İÇİN OLDUKÇA ÖNEMLİ BİR ÜRÜN. PAMUK TARIMINI VE ÜRETİCİYİ KURTARACAK BİR FİYAT SİSTEMİ YANİ AB ÜLKELERİNDE UYGULANAN TEŞVİK PRİMİ VERİLMELİ. AB ÜLKELERİNDE EN DÜŞÜK 25, EN FAZLA 67 CENT PRİM VERİLİRKEN, TÜRKİYE’DE İSE BU YILA KADAR 5 CENT TEŞVİK PRİMİ VERİLİYORDU. BU YIL İSE RAKAM 12 CENTE YÜKSELTİLDİ. ANCAK YETERSİZ. ÜRETİCİYİ YENİDEN PAMUK EKİMİNE YÖNLENDİRMEK İÇİN EN AZ 25 CENT TEŞVİK PRİMİNE İHTİYAÇ VAR” DEDİ.
TÜRKİYE’NİN PAMUĞA İHTİYACI VAR
ADANA TİCARET BORSASI (ATB) BAŞKANI FETHİ ÇOŞKUNTUNCEL DE, ŞU AN TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK İHTİYACININ PAMUK OLDUĞUNU, ÖZELLİKLE ÇUKUROVA’DA EKİM ALANLARININ DARALMASIYLA KENTTEKİ EKONOMİK CANLILIĞIN DA AZALDIĞINI İFADE EDEREK, “PAMUK İTHALATINA HER YIL MİLYON DOLARLARCA DÖVİZ ÖDÜYORUZ. BU YIL AÇIĞIMIZI GİDERMEK İÇİN İTHAL ETTİĞİMİZ 550 BİN TON PAMUK İÇİN 780 MİLYON DOLAR DÖVİZ ÖDEMİŞİZ. BUNUN ÖNÜNE GEÇMEK İÇİN EN YAPIP EDİP EKİM ALANLARINI YENİDEN YÜKSELTMELİYİZ. PAMUKTAKİ CANLANMA TÜRK TEKSTİL SANAYİNİN DE DIŞA BAĞIMLILIKTAN KURTULMASINI SAĞLAYACAK” DEDİ.