ÇUKUROVA'DA BUĞDAY HASADI BAYRAMI
Çukurova Üniversitesi'nde (ÇÜ) geleneksel "Buğday Hasadı Bayramı" yapıldı.
Çukurova Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Merkezi Çiftliği`nde yapılan geleneksel hasat bayramı etkinliğine ÇÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kibar, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Halil Elekçioğlu, Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Semih Karademir ve akademik personel katıldı.
Açlık ve yetersiz beslenmenin Dünya`nın önemli sorunlarından biri olduğuna dikkat çeken Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Halil Elekçioğlu, tarım alanlarının amaç dışı kullanımına dikkat çekti.
Dünyayı tehdit eden sorunların başında açlık ve yetersiz beslenme sorununun geldiğine vurgu yapan Elekçioğlu; "Bu gerçek bilinmesine karşın ülkemizde hala tarım arazileri yeterince korunamamakta bir başka ifade ile amaç dışı kullanılmaktadır. Buna karşın son yıllarda iller bazında toprak koruma kurullarının bu konuda daha hassas davranmaları ve kitle iletişim araçlarında konuya daha fazla yer verilmesi ile kamuoyu oluşturulmaya çalıştırılması da bir nevi bizlere umut vermektedir. İnsanoğlunun ulaştığı bilgi ve teknoloji sayesinde tarımda artık doğaya bağımlılığı azaltmanın gayreti içinde olmalıyız. Her bölgeye uygun kuraklığa, soğuğa, zararlı ve hastalıklara dayanıklı çeşitler geliştirerek ortaya çıkacak veri kayıplarını önlemek biz tarımcıların en önemli görevlerinden biri olmalıdır" diye konuştu.
DEKARA 600 KG VERİM...
Sekiz bin dekarlık bir alanda bilimsel çalışmaların yapıldığı Araştırma ve Uygulama Merkezi`nin önemine dikkat çeken Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kibar, tescillenen çeşitlerin bölge üreticisine ve tarımına önemli katkılar sağladığını belirtti.
Buğdayın insanlığın toplayıcılık ve avcılıktan sonra yerleşik düzene geçip tarımsal faaliyette bulunduğu ve ürettiği ilk ürünler arasında olduğunu söyleyen Kibar, "Bu bakımdan buğday hasadı sararmış dolgun başaklarla bir başka anlam kazanır. İlimizde normal koşullarda dekara verim 600 kg üzerine çıkmaktadır. Oysa Türkiye ortalaması yine bilindiği gibi 200-250 kg civarındadır. Bereketli topraklar sayesinde yıllık ürün Türkiye ortalamasının gerçekten oldukça üzerindedir."
Konuşmaların ardından törene katılanlar ve üreticiler biçer-döver makinesiyle temsili buğday hasadı yaptılar.