ÇUKUROVA'DA SERACILIK SEMİNERİ YAPILDI

ÇUKUROVA'DA SERACILIK SEMİNERİ YAPILDI
ADANA
07.03.2016

Tarım danışmanları vize eğitimi kapsamında "Çukurova'da Seracılık" konulu seminer veren Prof. Dr. A. Nafi Baytorun, sera ortamında 1 dekar alandan 35 tona kadar verim almanın mümkün olduğunu söyledi.

 

Çukurova‘da seracılığın tanıtımı ve karlılığına dikkat çekmek amacıyla TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şubesi`nce ‘Seraların projelenmesinde ve işletme giderlerinin belirlenmesinde temel parametreler‘ konulu seminer düzenlendi.

Sera projesi hazırlanması hakkında bilgi veren Ç.Ü. Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nafi Baytorun, nüfus artışının dikkate alınarak tarımsal üretimin daha verimli ve nitelikli duruma getirilmesinin zorunlu hale geldiğini kaydetti. Baytorun, "Ülkemizde tarım alanlarının son sınırına ulaşmış olması ve nüfusun hızla artması nedeniyle, verimi artırıcı özel önlemlerin alınmasını gerekli kılmıştır. Bu özel önlemler arasında meyve ve sebzelerin kontrollü ortamlarda düşük üretim maliyetleri ile yetiştirilmesi de yer almaktadır" dedi. 

ÇUKUROVA BÜYÜK BİR TARIMSAL POTANSİYELE SAHİP

Seracılığın getirisi yüksek olması nedeniyle tercih edilebilir bir üretim şekli olduğunu ifade eden Baytorun şöyle konuştu:

"Tarım Bakanlığı tarafından 2012 yılından itibaren hayata geçirilen, ‘Alternatif Üretim Yöntemlerinin Geliştirilmesi Projesi‘ kapsamında, organize halde modern sera tesislerini yaygınlaştırılması hedeflenmektedir. Bu proje ile alternatif enerji kaynaklarının serada kullanımına olanak sağlanması, seracılıkta fizibilite çalışmalarının yapılması, modern seralardan elde edilecek kaliteli yüksek verimin ihraç edilmesi hedeflenmektedir. Çukurova büyük bir tarımsal potansiyele sahiptir. Ancak yüksek getirisi olan seracılık yoğun tarım uğraşı nedeniyle tercih edilmemektedir. Oysa bir dekar alandan 30-35 ton domates verimi almak mümkün olabilmektedir. Salkım domatesin ortalama fiyatı 2 TL olarak kabul edildiğinde, açık alanda yapılan tarımsal üretimle seracılığın karşılaştırılması mümkün değildir."

TÜRKİYE`NİN EN BÜYÜK 7. TARIM EKONOMİSİ

Seminerin soru cevap kısmında söz alan Şube Başkanımız Semih Karademir, Türkiye`nin, örtüaltı yetiştiriciliği bakımından içinde bulunduğu Akdeniz iklim kuşağı ülkeleri arasında önemli bir yere sahip olduğuna dikkat çekerek; "Toplam örtüaltı alanının 350.000 ha`dan fazla olduğu Akdeniz Havzası`nda Türkiye, alçak plastik tünel alanları bakımından Mısır`dan sonra 2., sera alanları bakımından ise İspanya ve İtalya`dan sonra 3. sırada yer almaktadır

Bu veriler çerçevesinde Adana`nın birim alandan getirisi yüksek olan seracılıktan yeteri kadar faydalanmadığını görmekteyiz. Adana tarım ekonomisi Türkiye`nin en büyük 7. Tarım ekonomisidir. İlimiz Dünya`nın en önemli üç ovasından biri olan Çukurova`nın bereketli topraklarında bulunmaktadır" diye konuştu. 

Okunma Sayısı: 190
Fotoğraf Galerisi