ÇUKUROVA, 'DAMLA SULAMA' İLE NEFES ALABİLİR
18.08.2007 tarihli Barış, İlkhaber ve Yeni Adana gazeteleri haberidir.
Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Ayhan Barut, ‘‘damla sulama‘‘ yönteminin, özellikle Çukurova‘nın bulantıcı nem oranının düşmesine katkı sağlayacağını belirtti
Modern sulama yöntemi olarak bilinen damla sulama sisteminin, Çukurova yöresinde yaygınlaşmasıyla önemli miktarda tasarruf sağlanabileceği gibi bunaltıcı nem oranını da yüzde 15 oranında düşüreceği bildirildi. Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Ayhan Barut, yaptığı açıklamada, Türkiye‘de 8,5 milyon hektar sulanabilecek alan bulunduğunu söyledi.
Bu alanlardan sadece 4,5 milyon hektarında sulama işlemleri yapıldığını belirten Barut, kalan bölümün de, daha kaliteli ve yüksek rekolte elde edilebilmesi için bir an önce sulamaya açılması gerektiğini dile getirdi. Bu konuda üreticilerin ve ziraat mühendislerinin beklentilerinin bulunduğunu belirten Barut ‘‘Yakın bir zamana kadar mevcut alanların tamamına yakınının sulanabilmesi için, her yıl 40-50 bin hektar alanda sulama imkanı sağlanması gerekir‘‘ dedi.
Toplam su kullanımının yüzde 74‘ünün sulanabilir alanlarda harcandığına dikkati çeken Barut, ‘‘Öteden beri tarım alanlarının yüzde 80‘ine yakın bölümünde ilkel ve vahşi sulama dediğimiz model uygulanıyor. Böyle devam ederse de, yakın bir gelecekte büyük su sıkıntısı çekmemiz kaçınılmaz olacak‘‘ dedi.
SU ALTINDA KALAN TARLALAR
Tarım arazilerinin çoraklaşmasını da neden olan ‘‘vahşi sulama‘‘ yerine, hızla yaygınlaştırılması gereken ‘‘damla sulama‘‘ yönteminin, özellikle Çukurova‘nın bulantıcı nem oranının düşmesine katkı sağlayacağını belirten Barut, şöyle konuştu:
‘‘Bilindiği üzere, küresel ısınmanın etkisiyle artan hava sıcaklığı ve buna paralel olarak özellikle gece yüzde 100‘e ulaşan bunaltıcı nem oranı, yaşamı olumsuz etkiliyor. Hava sıcaklığını doğal ortamda teknik olarak azaltamayacağımıza göre, hiç olmazsa nem oranının düşmesini sağlayabiliriz. Bunun da damla sulama sisteminin yaygınlaşmasıyla sağlanabileceği görüşündeyiz. Yaz aylarında gündüz saatlerinde yüzde 50 civarında olan havadaki nem oranı, tarım arazilerinde salma sulama yapıldığı sıralarda yüzde 65‘e kadar çıkıyor. Aradaki yüzde 15‘lik nem oranının yok edilmesi durumunda gece de yüzde 100‘e ulaşan bunaltıcı nemden kısmen kurtulunmuş olacağız.‘‘
Barut, damla sulama sistemi maliyetinin yüksek olmasının, kullanım alanlarındaki yaygınlaşmayı olumsuz etkilediğini de söyledi.
Sistemin, dekar başına 400 YTL‘ye mal olduğunu ve bu konuda sağlanan teşviğin ise yetersiz kaldığını belirten Barut, üreticilerin bu konuda kapsamlı olarak bilgilendirilmesini istedi.