ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ’NDE GDO PANELİ
Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi, Adana Tabip Odası ve Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şubemizin 16 Mart 2010 günü ortaklaşa düzenlediği panelde Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar (GDO) tartışıldı.
14 Mart Tıp Bayramı etkinlikleri kapsamında düzenlenen panelin açılış konuşmasını yapan Adana Tabip Odası Başkanı Rıza METE, GDO‘nun son yıllarda dikkat çeken gelecekte de çok tartışılacak bir gelişme olduğunu vurguladı.
METE‘nin konuşmasının ardından ‘Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar (GDO) Gerçeği‘ konulu panele geçildi. Tıp Fakültesi Hipokrat Salonu‘nda yapılan panelin moderatörü ÇÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. İbrahim ORTAŞ, GDO‘nun son süreçte sıkça tartışıldığını anlattı. GDO‘nun insan yaşamını ve geleceğini çok yakından ilgilendirdiğini kaydeden ORTAŞ, bu konuda etkin bir planlama yapılmasının zorunlu olduğuna vurgu yaptı. Dünya nüfusunun katlanarak arttığını, barınma ve beslenme sorunlarının baş gösterdiğine işaret eden ORTAŞ, "Doğa amaç dışı kullanıyor. Artan dünya nüfusunu biyoteknoloji ile beslenebilir mi? Bu soruya yanıt aranıyor. Dünyada gıda kaynaklarının paylaşımında ciddi sorun var. Bazı tohumların DNA‘ları ile oynanıyor. Türkiye biyoloji biliminde geri kaldı. Bilimsel çalışmalarla sürdürülebilir yaşam birlikte ele alınabilir" dedi.
Yüksek Ziraat Mühendisi Ahmet Nedim NAZLICAN ise GDO‘nun kimileri tarafından geleceği kurtaracak bir yöntem kimileri tarafından da geleceğin felaketi olarak görüldüğünü belirtti. Yard.Doç.Dr. Yeşim MENDİ de GDO‘ya ilişkin görüşlerini açıkladı.