ÇUKUROVALI ÜRETİCİ, BEYAZ ALTIN’A KÜSTÜ, UMUT PRİM ARTIŞINDA-DÜNYA GAZETESİ(06.11.2006)

ADANA
06.11.2006
 

Çukurovalı üretici, sezon dışında büyük umutların bağlandığı pamukta hayal kırıklığı yaşıyor. Yoğun bir hasat dönemi geçiren Çukurova’da, tüm yurdu olduğu gibi bölgeyi de etkisi altına alan sağnak yağışlar pamuk üreticilerinin ciddi zararlara uğramasına neden oldu. Üretici, bölgede bu yıl 2005’e göre  ekim alanları genişleyen pamuğa önümüzdeki sezonda yönelme konusunda tereddüt yaşıyor. Sektör temsilcileri ise, üreticilerin Beyaz altın’dan vazgeçmemesi için teşvik primlerinin yüksek tutulmasını istiyor.

Adana Ticaret Borsası Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Fethi Coşkuntuncel, bölgede bu sezon geçen yıla göre yüzde 40 oranında artışla yaklaşık 55 bin hektar alana pamuk ekimi yapıldığını söyledi. Bu sezon üreticilerin yeniden pamuğa dönüş yaptığını belirten Coşkuntuncel, 1bu yıl umutluyduk. Elim alanları genişlemiş ve üreticinin pamuğa olan ilgisi artmıştı. Ancak, son günlerde tüm yurdu olduğu gibi bölgeyi de etkisi altına alan yoğun yağışlar, pamuk üreticisini ciddi zararlara uğratırken, umutların da sönmesine neden oldu” dedi. Yağışlar nedeniyle hasadını tamamlayamayan pamuk üreticisinin büyük bir hayal kırıklığı yaşadığını ifade eden Coşkuntuncel, kaybın ciddi olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:

“Yağış, pamukta hem kalite, hem verim, hem de fiyat düşüşüne neden oldu. Hasat halen tamamlanamadı. Toplanmayan alan yüzde 25’in üzerinde. Olağanüstü olan bu duruma hükümetin, pamuktan vazgeçme lüksü olmayan bölgemiz pamuk üreticisi yararına bir çözüm üretmesi gerekiyor. Çünkü ciddi ölçüde zarara uğrayan büyük bir kitle var. Pamuğa olan küskünlüğü ortadan kaldırmak için şu aşamada en önemli çözüm, primleri artırmak. Geçen yıl 32 Ykr olan pamuk primlerinin bu yıl en az 50 Ykr’ye çıkartılması gerekiyor.”

“Primler Bu Yılbaşından Önce Verilmeli”

Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Cumali Doğru ise hükümetin, 2007 yılının Mart-Nisan ayında verilmesi planlanan pamuk primlerini üreticinin mağduriyetini giderme amacıyla yıl başından önce vermesi gerektiğini vurguladı. Piyasada ,işlem gören pamuk fiyatlarıyla üretici kârının kalmadığına işaret eden Doğru, “Umut primlere bağlandı. Pamuk primlerinin üretici borçlarının kapanması için acilen verilmesi gerekiyor” dedi. Öte yandan makineli hasadın yaygınlaşması gerektiğine de dikkat çeken Doğru, şu bilgileri verdi: “Bu yıl geçen sezona göre ekim sahası artan pamuk alanları önceki yılların 5’te 1’i bile değil. Buna karşın, üretici pamuk toplama işçisi bulamıyor. Teknoloji de özendirilmediği için makineli hasat yaygınlaşamıyor. Bu yıl makine sayısı bölge için yeterli gelmedi. Yağışlar da mevsim normallerinin üzerinde olunca hasat tamamlanamadı. Dolayısıyla, üreticinin ciddi kayıpları ortaya çıktı. Şimdi yapılması gereken, pamuk toplama makinelerinin girişinin hızlandırılması. Bölgemize seneye en az 100 makine girebilmeli. Bunun için de hükümete önemli işler düşüyor. KDV indirimine ve 5-6 seneliğine düşük faizli kredi uygulamasına gidilmeli. Teknolojiye yatırım yapılmalı.”

“Piyasada Buğday Fiyatına Pamuk”

Borsada 1 Kilogram buğdayın 41-43 Ykr arasında işlem görmesine karşın, katma değeri yüksek olan pamuğun, buğday fiyatları seviyesine gerilediğine dikkat çeken Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Ayhan Barut da, “Katma değeri yüksek olan pamuk, buğday fiyatına işlem görüyor. Hasadın ilk başladığı dönemlerde  75 Ykr olan pamuk fiyatları, yağıştan dolayı kalite sorunu yaşadığı için 45-50 Ykr arasında seyrediyor. Yani maliyeti 1 YTL olan 1 Kg kütlü pamuk, maliyetinin de yarısına satılıyor. Pamuk sektöründe kriz yaşanıyor” dedi. Yaşanılan tüm gelişmelere karşın, pamuğun stratejik önemi olan bir ürün olması nedeniyle, ekimine devam edilmesi gerektiğini öne süren Barut, “Pamuktan vazgeçmeyiz, ihtiyaç var. Katma değeri yüksek olan bu ürünü ekmemiz ve yaşatmamız gerekiyor. Şimdi, önümüzde ciddi bir sıkıntı var. Ekim alanlarının yeniden azalacağı endişesini taşıyoruz. Konuya ilişkin ilgili ve yetkililerin acil çözüm önerisi getirmesini istiyoruz. Pamuk primleri iyi bir şekilde ayarlanmalı ve peşin olarak acilen ödenmeli.”

Okunma Sayısı: 1776