DANIŞTAY GDO`YA HAYIR DEDİ - BİRGÜN

MERKEZ
15.12.2013
 

RECEP YILMAZ - ANKARA

Ziraat Mühendisleri Odası, hayvancılık sektöründe yem olarak kullanılan Genetiği Değiştirilmiş Organizmalı (GDO) ürünlere yönelik Danıştay‘ın aldığı yasaklama kararında, ülkemizin taraf olduğu sözleşmelerde, insan sağlığının, biyolojik çeşitliliğin ve gıda güvenliğinin söz konusu olduğu durumlarda, taraf devletlerin konuya ihtiyatilik (öntedbirci) ilkesi çerçevesinde yaklaşmaları gerektiğini belirtti. Açıklamada "Danıştay‘ın, Türkiye Yem Sanayicileri Birliği İktisadi İşletmesi, Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçılar Birliği Derneği, Yumurta Üreticileri Birliği tarafından genetiği değiştirilmiş söz konusu iki mısır çeşidinin, Türkiye‘de yem olarak ithalatına ve piyasaya sürülmesi için yapılan başvuru neticesinde verilen ithalat izninin hukuka aykırı olduğuna karar verilmiştir" denildi.

Mahkemenin durdurma gerekçesinde. transgenik mısırların incelenmesi için Biyogüvenlik Kurulu tarafından oluşturulan Risk Değerlendirme Komitesi ve Sosyo Ekonomik Değerlendirme Komitesi`nin değerlendirme raporları hazırladığı, bu raporlarda anılan transgenik ürünlerin gen aktarımı yönetiminin ürettiği besin değeri, alerjik ve toksik etkileri ile çevreye olası gen geçişlerinden kaynaklanabilecek risklerinden açıkça bahsedildiğine dikkat çekildi.

GDO‘ya Hayır Platformu‘nun bileşenleri, "Mahkemenin, ülkemizde geleneksel mısır çeşitlerinin yetiştirildiğine, izin verilen transgenetik mısır çeşitlerinin sakıncalarını gösteren bilimsel çalışmaların göz ardı edildiğinden" söz ettiğini hatırlatılarak, "Söz konusu genetiği değiştirilmiş mısır çeşidinin hayvan yemi olarak kullanılmasının insan, hayvan ve bitki sağlığı ile çevreye, biyoçeşitiiliğe zararlı olmadığı, güvenli olduğu sonucuna ulaşabilmenin hukuken olanaklı olmadığının" tespitinin yapıldığı kaydedildi. Aynca mahkemece, insan, hayvan, bitki sağlığı, çevre ve biyoçeşitliliği doğrudan ilgilendiren bu konuda "ihtiyatilik ilkesi" çerçevesinde hareket edilmesinin zorunlu olduğuna yönelik karar alındığı belirtildi.

Türkiye‘de mısırın yüzde 75‘inin hayvancılık sektöründe yem olarak kullanıldığının belirtilerek, "Danıştay kararları doğrultusunda özellikle kanatlı hayvanların beslenmesinde enerji kaynağı olan transgenik mısır izinlerinin derhal durdurulması gerekmektedir. Ayrıca Biyogüvenlik Kurulu‘nca verilen ithalat izinleri devam eden 14 mısır ve 3 soya çeşidinin hayvan yemi olarak ithalatı ve piyasaya sürülmesine son verilmelidir" denildi.

 

 

Okunma Sayısı: 231