DİYARBAKIR'DA MEYDANA GELEN SEL FELAKETİ NEDENİYLE YAPILAN BASIN AÇIKLAMASI
KAMUOYUNA DUYURU
Son yıllarda değişen iklim koşulları nedeni ile ülkemizin değişik bölgelerinde sıkça sel felaketleri meydana gelmektedir. Güneydoğu Anadolu bölgemizde yaşanan sel olayı neticesinde, çarpık kentleşme sonucu dere yataklarındaki yapılaşma nedeniyle ne yazık ki can kayıpları yaşanmış, can kayıpları yanında büyük oranda tarımsal alanlarda da zararlar meydana gelmiştir.
Tarımsal alanlardaki ürün kayıplarını telafi etmek amacıyla Tarım Sigortaları yasası uyarınca devlet destekli prime dayalı sigorta poliçesi düzenleme ve meydana gelebilecek tarımsal ürün zararlarının bu çerçeve içinde ödenmesi uygulamaları başlamıştır. Ancak; bununla birlikte yoksul üreticinin üretici primini ödeyememesi nedeniyle geniş oranda sisteme giremediği gözlenmektedir. Bölgesel gelişmişlik düzeyinin Türkiye ortalamasının çok altında olduğu Güneydoğu Anadolu Bölgesinde ortaya çıkan sel felaketi daha çok Batman – Diyarbakır – Urfa illeri ve ilçelerinde zarara neden olmuştur. Ziraat Mühendisleri Odası olarak Batman ve Diyarbakır’da yerinde yaptığımız incelemede ağırlıklı olarak pamukta ürünün zarar gördüğü gözlenmiştir.
Gerçek anlamda bir hasar tespitinin yapılabilmesi için selden zarar gören ekili alan miktarının ivedilikle bilimsel ve objektif ölçütlere göre tespitinin yapılması ve üreticinin gelir kayıpları ile oluşan zararının ödenmesi büyük önem taşımaktadır. Zararın karşılanmasında yoksul üretici ve köylünün acil yaşamsal ihtiyaçları, canlı hayvan kayıpları, hasat edilemeyen ürün miktarları, tarlaların gelecek yıl ürüne hazırlanamaması nedeniyle mahrum kalınacak ürün miktarları, alet-ekipman kayıpları ve benzeri tüm kalemler dikkate alınarak yöre halkının mağduriyeti en kısa zamanda giderilmelidir.
Şubemiz tarafından yerinde yapılan tespitlere göre, Diyarbakır İli Merkez ve bağlı İlçelerinde meydana gelen sel felaketi nedeniyle henüz hasat edilemeyen yaklaşık 650.000 dekar pamuk alanında zarar meydana geldiği, ayrıca Batman ve Şanlıurfa İllerinde de zararın büyük boyutta olduğu gözlemlenmiştir.
Aşırı yağış pamukta hem ürün hem verim hem de fiyat düşüşüne sebep olmuştur. Pamukta hasat henüz tamamlanmamıştır. Bölgemizde toplam ekim alanın ancak % 30 ile 40’ında kısmen veya tamamen hasat tamamlanmıştır. Zarar gören pamuk üreticilerinin yarasına çözüm üretilmelidir.
Bu konu ile ilgili olarak Odamızın görüşü;
Geçen yıl kilogram başına 32 Ykr olan Kütlü Pamuk priminin, bu yılki ürün için kilogram başına en az 50 Ykr olması,
Sel felaketinden dolayı zarar gören tarımsal alanların tespiti Tarım İl Müdürlüğünün Hasar Tespit Komisyonlarınca bir an önce yapılmalı ve oluşan zararlar bir an önce tazmin edilmesi,
Zarar gören çiftçilerin varsa Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçlarının faizsiz olarak ertelenmesidir.
Akif KARAKOYUNLU
TMMOB ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI
DİYARBAKIR ŞUBE BAŞKANI