DOĞAYA 400 BİN BÖCEK BIRAKILDI
İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından 2017 yılı süneyle biyolojik mücadele kapsamında faydalı böcek salımı yapıldı.
Bahri Dağdaş Uluslar Arası Tarımsal Araştırma Enstitü Müdürlüğünde düzenlenen programa İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Fevzi Tosunun yanı sıra; Başkanımız Celil Çalış ve Yönetim Kurulu Üyemiz Fuat Kunduracı, Tarım ve Hayvancılık Karatay İlçe Müdürü Esat Altuntaş ve çiftçiler katıldı. İl Müdür Vekili Tosun mücadele kapsamında bilgiler verdi. Konya ilinde hububat alanlarında süne zararının 19801i yıllardan itibaren görülmeye başladığını kaydetti. Mücadeleye uçakla havadan ilaçlama şeklinde 2002 yılı sonuna kadar devam edildiğini aktardı. Tosun, "2002 yılında 113 bin dekar saha, uçakla ilaçlanmıştır. Uzun yıllar boyunca uçakla yapılan kimyasal ilaçlamalarla tabii denge bozulmuş, çevre kirliliği artmış, havadan ilaçlamalar hedefine ulaşmadığı için istenilen sonuç tam olarak alınamamıştır. 2003 yılında yer aletleriyle süne mücadelesine geçilerek 688 bin dekar, 2004 yılında ise 1 milyon 798 bin dekar ilaçlama yapılmıştır. 2004 yılı sünenin pile yaptığı yıl olup Konya ili süne emgi oranları ortalaması yüzde 3lere çıkmıştır. 2004 yılında başlanan biyolojik mücadele ve ağaçlandırma çalışmaları ve yer aletleriyle yapılan kimyasal mücadele çalışmaları sonraki yıllarda etkisini göstermeye başlamıştır. Son 10 yılda yapılan çalışmalar neticesinde ilaçlanan saha yüzde 94 azalarak 30 bin dekara, süne emgi oranları yüzde 1 lerin altına inmiş olup; yaklaşık 144 milyon TL milli ekonomiye katkı sağlanmıştır. Parazitoit salımları ve diğer çalışmalar sonucunda parazitlenme oranları yüzde 20lerden, yüzde 39lara çıkmıştır. Yer aletleriyle yapılan mücadelenin başarı oranı havadan ilaçlamaya göre daha fazla olmuştur" dedi.
Şube Başkanımız Celil Çalış konuşmasında "Konyada sünenin kimyasal mücadeleden çıktı, mücadele kontrol hizmetine döndü. Biyolojik mücadeleyle birlikte kimyasal mücadelenin azaltılması ve en önemli noktalardan bir tanesi geldiğimiz nokta şunu gösteriyor; doğaya saygılı olduğumuz zaman, doğa bir şekilde dengeyi sağlamış oluyor. Bu sistemi de doğaya saygı olarak söyleyebiliriz." dedi.