DÜNYA ÇEVRE GÜNÜ, ÇEVRE SORUNU VE TÜRKİYE - İŞÇİ KÖYLÜ - 17.06.2004
DÜNYA ÇEVRE GÜNÜ, ÇEVRE SORUNU VE TÜRKİYE
RANT EKONOMİSİ VE TÜKETİM ÇILGINLIĞININ SINIR TANIMADIĞI, DOĞAL KAYNAKLARIN BİR ÜRETİM UNSURU OLARAK GÖRÜLDÜĞÜ VE ONLARA EL KOYMA PLANLARININ BİNLERCE İNSANIN ÖLÜMÜNE NEDEN OLDUĞU, DOĞANIN KATLEDİLDİĞİ GÜNÜMÜZ DÜNYASINDA 5 HAZİRAN DÜNYA ÇEVRE GÜNÜ, KUTLAMALARA DEĞİL, OLSA OLSA SAPTAMALARA VE YENİ POLİTİKA ÖNERİLERİNE ARAÇ OLMALIDIR.
KONU İLE İLGİLİ BİR AÇIKLAMADA BULUNAN TMMOB ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL BAŞKANI GÖKHAN GÜNAYDIN, EMPERYALİST VE KAPİTALİST ÜLKELERİN SANAYİSİNİN ÇEVRE KİRLİLİĞİNE NEDEN OLAN ZARARLI GAZLAR VE ATIKLARININ DOĞAL ORTAMIN DENGESİNİ BOZARAK OZON TABAKASINI DELDİĞİNİ İFADE ETTİ VE YAPILAN ULUSLARARASI ANTLAŞMALARA UYULMADIĞINI, EMPERYALİSTLERİN ÖZELLİKLE ABD YÖNETİMİNİN SORUNA YAKLAŞIMININ ÇEVREYE ZARAR VERDİĞİNİN, ÖZELLİKLE OZON TABAKASININ DELİNMESİNE EN BÜYÜK KATKIYI ABD’NİN YAPTIĞININ ALTINI ÇİZDİ. GÜNAYDIN, EMPERYALİST VE KAPİTALİST ÜLKELERİN, SANAYİSİNİ VE YARATTIĞI TEHLİKELİ ATIKLARI KENDİ ÜLKELERİ DIŞINA ÇIKARTTIĞINI BELİRTTİKTEN SONRA AÇIKLAMASINDA “ÇEVRE SORUNLARININ SORUMLUSU, KAPİTALİST ÜRETİM SÜREÇLERİNİ YÜRÜTEN MERKEZ ÜLKELER OLMASINA KARŞIN, MERKEZ ÜLKELER GELİŞTİRDİKLERİ POLİTİKALARLA, ÇEVRE SORUNUNU AZ GELİŞMİŞ/GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELERE TRANSFER ETMEYE YÖNELMEKTEDİRLER. ÖZELLİKLE EN ÇOK ÇEVRE KİRLETİCİ SEKTÖRLER OLAN TEKSTİL, DEMİRÇELİK, TAŞA TOPRAĞA DAYALI SANAYİ ÜRETİMİ VE KAĞIT ÜRETİMİNİ ÇEVRE ÜLKELERE YAPTIRMAKTA VE NİHAİ ÜRÜNÜN DIŞALIMINI YAPMAKTADIRLAR. DİĞER TARAFTAN, MERKEZ ÜLKELER ZEHİRLİ – TEHLİKELİ ATIKLARINI KENDİ ÜLKELERİ DIŞINA ÇIKARMAKTADIRLAR” DEDİ.
GÜNAYDIN, TÜRKİYE’DE KURULU SANAYİ BÖLGELERİNİN %60’INDAN FAZLASININ TARIM TOPRAKLARI ÜZERİNDE OLDUĞUNU, TOPRAK POLİTİKASINI SÜRDÜRECEK BİR KURUMSAL YAPIDAN YOKSUN BIRAKILAN TARIM TOPRAKLARININ AMAÇ DIŞI KULLANILMASINI VE BUNUN OLANAĞINI KOLAYLAŞTIRAN YASALARIN ÇIKARTILDIĞINI, SANAYİ TESİSLERİNİN DENETİMSİZ KOŞULLARDA ÜRETİM YAPMASINDAN KAYNAKLI TRAKYA’DA ERGENE, MARMARA’DA NİLÜFER ÇAYI’NDA ADETA ZEHİR AKMAKTA OLDUĞUNU, KIZILIRMAK HAVZASINDA ÇED RAPORUNA GEREK DUYULMADAN PETROL VE DOĞAL GAZ ARANMASINA İZİN VERİLDİĞİNİ, ALİAĞA’DA GEMİLERDEN SÖKÜLEN ASPESTLERİN EGE DENİZİ’NE ATILDIĞINI AKTARDI.
YAŞANAN TÜM BU GERÇEKLER ORTADA İKEN TÜRKİYE TARIM SEKTÖRÜNÜN BAZI ÇEVRELER TARAFINDAN “ÇEVRE KİRLETME KAYNAĞI” OLARAK GÖSTERİLMEYE ÇALIŞILDIĞINI BELİRTEN GÜNAYDIN, “BAŞTA AB VE ABD OLMAK ÜZERE, YOĞUN (ENTANSİF) TARIMIN DOĞAYI KİRLETTİĞİ VE ÇEVRE ÜZERİNE OLUMSUZ ETKİLER ORTAYA KOYDUĞU BİLİNMEKTEDİR. ANCAK TÜRKİYE TARIMI, BU ÇERÇEVEDE DEĞERLENDİRİLEMEZ” DEDİ. PESTİSİT (TARIM İLAÇLARI) KULLANIMININ TÜRKİYE’DE ABD, FRANSA, ALMANYA VB. ÜLKELERDEKİNDEN DAHA DÜŞÜK OLDUĞUNU AÇIKLAYAN GÜNAYDIN “TÜRKİYE’NİN BAZI BÖLGELERİNDEKİ ORTALAMANIN ÜZERİNDE PESTİSİT KULLANIMI İSE TARIM DANIŞMANLIĞI VE REÇETELİ TARIMSAL SAVAŞIM İLAÇ SATIŞI SİSTEMİNE GEÇİLEREK OLUMSUZ ETKİLERİNDEN ARINDIRILMALIDIR. TÜRKİYE’DE TARIM SEKTÖRÜ ÇEVRE KİRLETEN DEĞİL, AKSİNE ÇEVRE KİRLİLİĞİNDEN OLUMSUZ ETKİLENEN BİR KONUMDADIR” DEDİ. TÜRKİYE’DE TARIMIN KENDİ KENDİNE YETERLİLİĞİ SAĞLAMA, SÜRDÜRME GEREKLİLİĞİ İLE SİYASİ VE EKONOMİK BAĞIMLILIK İLİŞKİLERİNİ KIRMANIN, BAŞKA ÜLKELERİN ÜRETTİĞİ GENETİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞ ORGANİZMALARI (ÜRÜNLERİ) TÜKETMEK YERİNE DOĞA VE ÇEVRE DEĞERLERİNİ KABUL EDİP BU MİRASA SAYGILI VE DOĞAYLA DOST ÜRETİM TEKNİKLERİNİ GELİŞTİREN BİR ÜLKEDE GÜVENLİ BİR GELECEK SAĞLANABİLİR. (SAMSUN)