"DÜNYA'DA VE TÜRKİYE'DE SU: GÜNDEMİ VE GELECEĞİ YÖNETMEK"
Sempozyum başından sonuna kadar büyük bir ilgiyle izlendi.
TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası, Yerel Yönetim Araştırma Yardım ve Eğitim Derneği (YAYED), Türkiye Sulama Kooperatifleri Merkez Birliği (TÜSKOOP-BİR) ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından Dünya Su Günü nedeniyle, 20 Mart 2008 Perşembe günü "Dünya‘da ve Türkiye‘de Su: Gündemi ve Geleceği Yönetmek" konulu bir Sempozyum gerçekleştirildi.
TOBB Salonu‘nda yapılan Sempozyumun açılışında konuşan TÜSKOOP-BİR Genel Başkanı Halis UYSAL, su sorununu çözmek için Milli Su Konseyi‘nin kurulması gerektiğini belirtti. UYSAL, "Ekonomik sorunlar çözülebilir, siyasi istikrarsızlık giderilebilir ama duyarsız kalınan çevre bizim sonumuzu hazırlar" diye konuştu.
ZMO Başkanı Dr. Gökhan GÜNAYDIN, son 15-20 yılın en derin kuraklığını yaşayan Türkiye‘de, buğdaydaki arz açığının 2 milyon tona ulaştığını kaydetti. Ancak bu açığın doğru yönetilememesi sonucu, buğday fiyatlarındaki artışın un fiyatlarına yansıdığını ve ekmek zamlarının gündeme geldiğini anlatan GÜNAYDIN, şu görüşleri dile getirdi:
"Sulama yatırımlarını yapabilmiş olsaydık bugün kuraklıktan bu derece ciddi söz eder miydik? Hızla artan nüfusumuzu doyurmak için daha çok üretmemiz lazım. Ama mısır hariç bitkisel üretimin tüm alanlarında gerileme yaşanıyor. Tarım alanlarımız, topraklarımız işgal edilirse, amacı dışında kullanılırsa, betonlaştırılırsa Türkiye‘nin tarımsal geleceği iyi olmaz. Gübrede ve tohumda dışa bağımlı hale geldik. Bu şekilde çiftçinin hayatını nasıl kolaylaştıracağız? 2 milyon hektar alanımız hiç ekilmiyor. Tarımda kar eden kuruluşları teker teker kapatarak, bunları yabancılara vermek marifet mi? Bu tablo hiç parlak bir tablo değil."
GÜNAYDIN, sulama yatırımlarına önem verilerek, yılda 450 bin hektar alana su götürülmesi gerektiğini belirtti. Damla Sulama Projelerinin mutlaka uzman ziraat mühendisleri tarafından yapılması gerektiğini anlatan GÜNAYDIN, ZMO‘nun Türkiye‘nin dört bir yanında basınçlı sulama ve tarımsal yayım danışmanlık eğitimi vereceğini de bildirdi. GÜNAYDIN, "Kendi coğrafyamızda oldukça zengin su kaynaklarına sahibiz. Toprağımıza, suyumuza sahip çıkmalıyız. Yoksa başkaları bunları almak için bekliyor..." dedi.
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Teşkilatlanma ve Destekleme Genel Müdürü Mehmet TAŞAN, Bakanlık çalışmaları hakkında bilgi verirken, son 2 yılda 2 bin 337 damla sulama projesine, 66 milyon YTL‘lik hibe yardımı yaptıklarını söyledi.
DSP Genel Başkan Yardımcısı Hasan MACİT, suyun özelleştirilmesine yönelik girişimleri eleştirerek, toprağa ve suya sahip çıkılması gerektiğini kaydetti.
CHP Ankara Milletvekili Yılmaz ATEŞ, önümüzdeki yüzyılda belki de su savaşları yapılacağını belirterek, Türkiye‘nin su yönetimi planlamasını acilen gerçekleştirmesi gerektiğini söyledi. Yer altı ve yer üstü kaynakların halk yararına kullanılmadığını vurgulayan ATEŞ, Ankara Büyükşehir Belediyesi‘nin Kızılırmak‘tan su getirme projesini eleştirdi.
Sempozyum kapsamında tarım sektörüne yaptıkları katkılar nedeniyle TRT Bu Toprağın Sesi Programı yapımcısı Selim PEKSARI, Ege TV Ege Finans Programı‘ndan Özgür HANCIOĞLU, Dünya Gazetesi Köşe Yazarı Ali Ekber YILDIRIM ve YAYED Başkanı Prof. Dr. Birgül AYMAN GÜLER‘e teşekkür plaketi verildi.
Daha sonra Ankara Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi‘nden Doç. Dr. Ergin DUYGU tarafından "Küresel Isınma Gerçeğiyle Yüzleşmek..." konulu bir özel sunum yapıldı.
Sempozyum, "Tarımsal Sulamada Kamu Yönetimi İşlevleri" başlıklı Panel ile devam etti. Ali Ekber YILDIRIM‘ın yönettiği panele konuşmacı olarak, TKB Teşkilatlanma ve Destekleme Genel Müdürlüğü‘nden Yaşar DAŞTAN, T.C. Ziraat Bankası‘ndan Cengiz UYANIK, Denizbank Orta Anadolu Bölge Müdürü Burak BOZKAYA, DSİ Genel Müdürlüğü YAS Şube Müdürü Ahmet SARGIN ve TEDAŞ Müesseseler Tahakkuk Tahsilat Daire Başkanı Muhammet MADEN katıldı.
"Dünyada ve Türkiye‘de Suyun Yönetimi" başlıklı ikinci panel ise Prof. Dr. Birgül AYMAN GÜLER‘in yönetiminde gerçekleştirildi. Panelde konuşmacı olarak USİAD Danışmanı Dursun YILDIZ, YAYED-SUAR‘dan Serhat SALİHOĞLU ve TÜSKOOP-BİR Danışmanı Dr. Nüvit SOYLU yer aldı.
Prof. Dr. Osman YILDIRIM‘ın "Tarımsal Sulamada Etkinlik" konulu sunumunun ardından sempozyum sona erdi.
Sempozyuma, Yönetim Kurulu Üyelerimiz Fatih TAŞDÖĞEN, Hamdi ARPA, Doç. Dr. Melahat AVCI BİRSİN ve Kadriye KALINBACAK ile Yönetim Kurulu Yedek Üyelerimiz Burhan HARMANKAŞI, Murat ASLAN ve Caner KOÇ da katıldı.