DÜNYA GAZETESİ / KONYA TARIMI, GAP SUYUNA TALİP OLDU / 28 HAZİRAN 2017
Yaklaşık 3 milyon hektarlık tarım arazisini sulamak için havza dışından gelecek 12 milyar metreküp suya ihtiyaç duyan Konya, GAP Bölgesinin fazla suyuna talip oldu.
Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Konya Şube Başkanı Celil Çalış, Konyanın sulu tarıma kavuşması için yapılması gerekenin havza dışından su gelmesi olduğunu belirterek, "Sulama sorunumuz giderilirse Konyanın ülke istihdamına katkısı daha da artacaktır" dedi.
Konyanın tarımsal üretimi kısıtlayan iki handikapı olduğunu ifade eden Çalış, "Bunlardan birisi ciddi anlamda su sıkıntısı yaşanmasıdır. Konyanın ihtiyaç duyduğu su için tek çare havza dışından su transferidir. Konya nehir havzası olmayan bir bölge ve kendi su kaynaklarıyla kendini besleyecek bir coğrafya değil. Konyanın 3 milyon hektar tarım arazisi varlığı var ve bu araziyi sulamak için 15 milyar metreküp suya ihtiyaç duyuyor. Elimizde 4 milyar metreküp su var. Yaklaşık 12 milyar metreküplük bir suya daha ihtiyacımız var. İhtiyacımız olan suyu da kendi bünyemizden yeraltı ve yerüstünden bulma şansımız yok. Bu suyun havza dışından gelmesi lazım" diye konuştu.
GAP Bölgesinde ise 3 milyon hektar tarım arazisi olduğuna dikkat çeken Çalış, "Ama GAPta 55 milyar metreküp su var. Biz oradaki fazla suyu istiyoruz. Bize verilirse bu suyu üretime dönüştürüp ekonomiye kazandıracağız" şeklinde konuştu.
Konyada tarımsal üretimi kısıtlayan diğer nedenin de istihdam olduğunu belirten Çalış, "İstihdam konusunda tarımdan ciddi bir kaçış gözleniyor. Türkiyede de, Konyada da durum böyle maalesef. Tarımdan kaçışı engelleme anlamında Tarım Bakanlığının oluşturduğu çeşitli sosyal projeler olmasına rağmen bu tam anlamıyla başarıya ulaşamadı. Bu tek başına Tarım Bakanlığının çözebileceği bir mesele değildir. Bunu topyekün bir sosyal proje olarak değerlendirip, çiftçiliğin meslek haline getirilmesi, insanların doğduğu yerde doyurulup mutlu kılınması anlamında farklı bakanlıkların beraber ortak bir sosyal proje oluşturulması gerekiyor" diye konuştu.
Bölgeler arasındaki farklılıkların destekleme ve teşviklerde mutlaka göz önüne alınması gerektiğini ifade eden Çalış, "Her bölge milli tarım projesinden maksimum faydalanır hale getirilmeli. Konya hem bitkisel üretim hem de hayvansal üretim anlamında öncü durumda. Türkiyenin ekili dikili arazi varlığının yüzde 8i Konyada 1 milyon 150 bin hektarlık alanda tarla bitkileri üretimi gerçekleşiyor. 200 bin hektar alanda sebze üretimi, 300 bin hektar alanda meyve üretimi, 100 bin hektar alanda bağ üretimi gerçekleştiriliyor.
Yıllık 600 bin hektar alan ise zorunlu olarak nadasa bırakılıyor. Türkiye buğday üretiminin yüzde 13ü arpa üretiminin yüzde 14ünü mısır üretiminin yüzde 12sini şeker pancarının yüzde 35ini, yağlık ayçiçeğinin yüzde 20sini, tohumluk tarla bitkilerinin de yüzde 45 ini, havuç üretiminin yüzde 7sini Konya karşılıyor.
Konyanın 4 organize sanayi bölgesindeki üretim potansiyeli tarımsal sanayi şeklinde yoğunlaşmıştır diye belirten Çalış, Konyanın sanayi anlamında gelişmesi Konyanın bir tarım kenti olduğunu perçinledi. Teknoloji geliştikçe insanlar tarım yapmaktan zevk alır hale geldiler. Global yapıdaki tarımsal üretim ve ticarette etkin olmak ve ekonomik kalkınmanın yolu tarımdan geçmektedir. Türkiyede tarımsal anlamda en önemli eksiklerden biri de üretici birliklerinin tam anlamıyla profesyonel bir şekilde işletilememesidir. Kooperatifleşmenin yaygınlaşması, tüm ürün gruplarında üretici birliklerinin oluşması gerekiyor" dedi.
Konya tarımın tam da merkezini oluşturuyor
Çalış, hem tarımı, tarımsal üretimi, tarımsal ticareti, hem de tarımsal pazarlama ve tarımsal istihdam açısından en önemli merkezlerden birinin Konya olduğu ifade ederek, "Tohumculuk, şeker pancarı ve mısır üretimindeki iklim özelliklerini de dikkate aldığımızda Konya tarımın tam da merkezini oluşturuyor. Hem tarım arazi varlığı hem yaşayan insanların tarımsal kültürlerinin olması kentin önemli artıları. Sanayisinin tarımsal sanayiye doğru yönelmesi, kendine özgü iklim özelliklerinden dolayı Konya Türkiye de tarımsal potansiyel olarak en önemli kent" diye konuştu.
"Üretimi 2 katına çıkarmak gerekiyor"
ZMO Konya Şube Başkanı Celil Çalış, gelişmişlik düzeyi ne olursa olsun hiçbir ülkenin ötelemeyeceği tek mesleğin tarım olduğunu ve tarımsal arazilerin korunması gerektiğini belirtti. Başkan Çalış, şunları söyledi: "Genel dünya konjoktörüne baktığımız zaman şuanda 7.5 milyar olan insan sayısının 2050li yıllarda 9-10 milyara çıkacağı görülüyor. Bu insan varlığını da besleyebilmek için mevcut tarım arazilerini korumak amacıyla birim alanından üretilen ürün miktarını iki katına çıkartmamız gerekiyor" diye konuştu.
30 yıl önce Türkiyenin 28,5 milyon hektarlık arazi varlığı ile 50 milyonluk nüfusu besleyebildiğini kaydeden Çalış, "Bugün 28,5 milyon hektarlık arazi varlığı 24,5 milyon hektara düşmüş. Bu 4 milyon hektarlık arazi tamamen tarımsal amaç dışı kullanıma terkedilmiş durumda. Bunlara ek olarak nüfusumuz 80 milyona çıkmış, 5 milyon sığınmacı ve 15-20 milyon turisti besleme durumumuz var."