DÜNYA GIDA GÜNÜ 2005 SEMPOZYUMU SONUÇ BİLDİRGESİ

DÜNYA GIDA GÜNÜ 2005 SEMPOZYUMU SONUÇ BİLDİRGESİ
MERKEZ
17.10.2005
 

TARIM VE GIDA SANAYİ, TÜM ÜLKELERDE OLDUĞU GİBİ, ÜLKEMİZDE DE STRATEJİK ÖNEME SAHİP BİR SEKTÖRDÜR. “TARLADAN SOFRAYA GIDA GÜVENLİĞİ’’ KAVRAMI ÇERÇEVESİNDE, KONU GEREK ÜRETİCİ VE SANAYİCİ, GEREKSE TÜKETİCİLER AÇISINDAN BÜYÜK ÖNEM TAŞIMAKTADIR.

ANCAK GIDA SANAYİİ, ÇOK SAYIDA KÜÇÜK İŞLETMENİN VAR OLMASI, TARIMSAL ÜRETİCİ VEYA İŞLEYİCİ ÖRGÜTLERİ, TÜKETİCİ ÖRGÜTLERİ GİBİ SİVİL ÖRGÜTLENME YETERSİZLİĞİ, KAYIT DIŞILIK NEDENİYLE İZLENEBİLİRLİĞİN SAĞLANAMAMASI, DENETİM MEKANİZMASININ YETERSİZLİĞİ, YETKİ KARGAŞASI VE NİTELİKLİ ELEMAN EKSİKLİĞİ GİBİ BİRÇOK SIKINTI İLE KARŞI KARŞIYADIR. SEMPOZYUM SÜRESİNCE TARTIŞILAN KONULARDA SAPTANAN SORUNLARIN ÇÖZÜME ULAŞMASI VE SEKTÖRDEN BEKLENEN GELİŞMELERİN SAĞLANABİLMESİ İÇİN BAŞLICA ÖNERİLER AŞAĞIDADIR:

- 5179 SAYILI YASANIN YENİDEN DÜZENLENMESİ SÜRECİNDE;

    KONTROL OTORİTESİNİN TEKLİĞİ, GIDA DENETÇİLERİNİN ETKİNLİĞİ, GIDA GÜVENLİĞİ ZİNCİRİNİN BÜTÜNLÜĞÜ, BU AMAÇLA; BİTKİ SAĞLIĞI, HAYVAN SAĞLIĞI VE GIDA GÜVENLİĞİNE İLİŞKİN DİĞER HUSUSLAR İLE YEM MEVZUATININ BU KANUNUN KAPSAMINDA YER ALMASI, DIŞ TİCARET UYGULAMALARI, TÜKETİCİ HAKLARI

KONULARINDA İLGİLİ MESLEK ÖRGÜTLERİ, DEMOKRATİK KİTLE ÖRGÜTLERİ İLE HALKIN KARAR ALMA VE UYGULAMA SÜRECİNE DAHA AKTİF BİR ŞEKİLDE KATILIMINI SAĞLAYACAK BİR ANLAYIŞIN HAKİM KILINMASI GEREKİR. BU KAPSAMDA; ÖZELLİKLE SON DÖNEMDE BELEDİYELER İLE TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI ARASINDA ORTAYA ÇIKAN YETKİ KARGAŞASI BİTİRİLMELİ VE TÜM YETKİ VE GÖREVLER, TAŞRA TEŞKİLATI DA OLAN MERKEZİ BİR ÖRGÜTTE TOPLANMALIDIR.

- TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI TARAFINDAN HAZIRLANMIŞ OLAN ‘ULUSAL BİYOGÜVENLİK YASA TASLAĞI’, ODALARIMIZIN; GDO’LARIN İNSAN, BİTKİ VE HAYVAN SAĞLIĞINA VE BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİĞİMİZE ZARAR VERECEĞİ, TARIMDA DIŞA BAĞIMLILIĞA NEDEN OLACAĞI VE GIDA GÜVENCEMİZİ TEHDİT EDECEĞİ YÖNÜNDEKİ GÖRÜŞ VE ÇEKİNCELERİ DİKKATE ALINARAK YENİDEN DÜZENLENMELİDİR.

- BAKANLIĞIN YENİDEN YAPILANDIRILMASI ÇALIŞMALARINDA KAMU YARARI İLE KAMU HİZMETİ ARASINDAKİ BAĞI KESMEYEN BİR İLKESELLİK İÇERİSİNDE, KATILIMCILIK ANLAYIŞINA UYGUN BİR ŞEKİLDE ÇALIŞMALAR YÜRÜTÜLMELİ VE BU DOĞRULTUDA BİR YAPI KURULMALIDIR.

- TÜKETİCİ, GIDA KONUSUNDA DOĞRU BİLGİLENDİRİLMELİ, BAKANLIĞIN ALT ÇALIŞMA GRUPLARINDA TÜKETİCİYİ TEMSİL EDEN SİVİL TOPLUM ÖRGÜTLERİ DE YER ALMALIDIR.

- MEDYANIN GIDA KONUSUNDA TÜKETİCİYİ DOĞRU YÖNLENDİRMESİ, KONU UZMANLARININ GÖRÜŞLERİNİ YANSITMASI SAĞLANMALIDIR. BİLİMSEL TEMELİ OLMAYAN, TÜKETİCİYİ YANLIŞ YÖNLENDİREN HABERLERDEN KAÇINILMALIDIR.

- TARIM SEKTÖRÜ; ALT YAPI SORUNLARI, GİRDİ MALİYETLERİNİN YÜKSEKLİĞİ VE TARIMA VERİLEN SÜBVANSİYONLARIN DÜŞÜKLÜĞÜ NEDENLERİYLE ÜRETİM MALİYETLERİNİN YÜKSEK OLMASI SONUCUNDA AB İLE REKABET EDEBİLECEK SEVİYEDE DEĞİLDİR. BU KOŞULLARDA TARIMSAL ÜRÜNLERİN AB İLE SERBEST DOLAŞIM KAPSAMI DAHİLİNE ALINMASI, TÜRK TARIMININ GERİ DÖNÜLMEZ ÖLÇÜDE TAHRİBİNE YOL AÇACAKTIR.

- SÜRDÜRÜLMEKTE OLAN AB VE DTÖ SÜRECİ, TARIM VE GIDA SEKTÖRÜNÜN ORTA – UZUN DÖNEMDEKİ YAPISI ÜZERİNDE TEMEL BELİRLEYİCİ BİR ROL OYNAYACAKTIR. DTÖ SÜRECİNDE GELİŞMİŞ ÜLKELERCE ÖNERİLEN “LİBERALİZASYON” SÜRECİ, EŞİT OLMAYANLAR ARASINDA ADALETSİZ BİR REKABET ORTAMINI HEDEFLEMEKTEDİR. AB İSE GENİŞLEME SÜREÇLERİNE FON SAĞLAMAMAKTA, TARIMA VE SERBEST DOLAŞIMA KALICI DEROGASYONLAR GETİREREK, TÜRKİYE’Yİ KENDİ AŞKIN ÜRETİM KAPASİTESİ İÇİN PAZAR HALİNE GETİRMEYE ÇALIŞMAKTADIR. BU SONUCUN ÖNÜNE GEÇEBİLMEK İÇİN, GELİŞMİŞ ÜLKELERCE YILLARDIR UYGULANDIĞI ÜZERE, ÜLKEMİZDE DE ALTYAPI SORUNLARININ ÇÖZÜMÜ İLE ÜRETİM MALİYETLERİNİN DÜŞÜRÜLMESİ İÇİN TARIM SEKTÖRÜNE YILDA EN AZ 10 MİLYAR DOLAR KAYNAK TRANSFERİ ZORUNLUDUR.

- KAYIT DIŞILIK TÜM YETKİLİ KURUMLARIN İŞBİRLİĞİ İLE ENGELLENMELİ, GIDA İŞLETMELERİNİN TÜMÜ KAYIT ALTINA ALINMALI, GIDA DENETİMLERİNDE “ÇİFTLİKTEN SOFRAYA GIDA GÜVENLİĞİ” İLKESİ HAYATA GEÇİRİLMELİDİR.

-GIDA DENETİMİNDE YETKİLİ TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI’NA, SORUMLULUĞUNU YÜRÜTEBİLECEK DÜZEYDE ELEMAN ALINMALI, DENETİM VE KONTROLE YÖNELİK ALTYAPI EKSİKLİKLERİ GİDERİLMELİDİR.

TMMOB GIDA MÜHENDİSLERİ ODASI

TMMOB KİMYA MÜHENDİSLERİ ODASI

TMMOB ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI

Okunma Sayısı: 652