DÜNYA GIDA GÜNÜ'NÜ KUTLADIK

DÜNYA GIDA GÜNÜ'NÜ KUTLADIK
MERKEZ
14.10.2006

Üç ODA'nın ortaklaşa düzenlediği Sempozyum, büyük ilgi gördü.

 

ODA’mızın “Dünya Gıda Günü” nedeniyle, Gıda ve Kimya Mühendisleri Odaları ile ortaklaşa düzenlediği 2 günlük sempozyum, 13 Ekim 2006 Cuma günü Milli Kütüphane Konferans Salonu’nda başladı.

Sempozyumun açılışına, FAO Türkiye Temsilcisi Abdellatif TABET, TMMOB Başkanı Mehmet SOĞANCI, ODA’mız Başkanı Gökhan GÜNAYDIN, Kimya Mühendisleri Odası Başkanı Hasan KÜÇÜK, Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Petek ATAMAN, meslektaşlarımız ve Ziraat Fakültesi öğrencileri katıldı.

Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Petek ATAMAN, açılış konuşmasında, Türkiye’de gıda denetiminin yetersiz olduğunu ve Tohumculuk Yasa Tasarısı ile GDO işgaline zemin hazırlandığını belirtti. ATAMAN, “Bizler topluma sesimizi duyurabilir, yol gösterebilir, hassasiyeti artırabiliriz” diye konuştu.

Kimya Mühendisleri Odası Başkanı Hasan KÜÇÜK, TMMOB ve meslek odalarının görüşlerine önem verilmesini istedi.

ODA’mız Başkanı Gökhan GÜNAYDIN, Tohumculuk Yasa Tasarısı ile piyasanın sermayeye devredileceğini belirterek, “Bu ülke, bu halk satılık değil” dedi. GÜNAYDIN, “Çok uluslu şirketler bu ülkenin sütüne, yoğurduna sahip çıkıyor; sütü üreticiden, sudan ucuza alıp, tüketiciye çok yüksek fiyatlara satıyor. Bu bütünsel oyunu görüp, ülkemiz yararına yeni bir politika üretebilmeliyiz. Yatırım eksikliğini kapatmamız, üretim maliyetlerini düşürücü, verimliliği yükseltici, doğayla dost, bu ülke insanının yine insanlık için yürüteceği bir yeni bağımsız tarım modeline ihtiyacımız var” diye konuştu.

TMMOB Başkanı Mehmet SOĞANCI, tarımsal üretimin sürdürülebilirliği, gıda sanayinin gelişimi ve halkın yeterli ve nitelikli gıdaya erişimi sağlanarak, sağlıklı nesiller oluşturma hedefine varılabileceğini kaydetti.

FAO Türkiye Temsilcisi Abdellatif TABET’in de bir konuşma yaptığı sempozyum, özellikle öğrencilerin yoğun ilgisiyle karşılandı.

Açılış konuşmalarının ardından Dr. Meftune EMİROĞLU Başkanlığında “Gıda Güvencesi İçin Tarıma Yatırım” konulu ilk oturum gerçekleştirildi. Oturumda, Ekonomist Ömer Faruk BERKSAN, İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nden Prof. Dr. İzzettin ÖNDER ve FAO Temsilcisi birer sunum yaptılar.

Prof. Dr. Faruk BOZOĞLU Başkanlığındaki “Gıda Güvencesi Sektörel Analiz” konulu ikinci oturumda, ODA’mız Yönetim Kurulu Üyesi ve Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi (AÜZF) Öğretim Üyesi Doç. Dr. Melahat AVCI BİRSİN, AÜZF’den Prof. Dr. Mehmet ERTUĞRUL, CHP Tokat Milletvekili Orhan DİREN ve AB Komisyonu Türkiye Delegasyonu Tarım-Kırsal Kalkınma ve Balıkçılık Sektör Yöneticisi Kai BAUER bildiri sundu.

“Belgelendirme, Laboratuvarlar ve Örgütlenme” konulu oturumu da, Prof. Dr. Ali ESİN yönetti. Oturumda, Hacettepe Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü’nden Doç. Dr. Aydın ÖZTAN, Gıda Güvenliği Derneği Başkanı Samim SANER, Tarımsal Kalkınma Kooperatifleri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut ESKİYÖRÜK ve Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Turhan ÇAKAR sunum yaptılar.

Okunma Sayısı: 604
Fotoğraf Galerisi