DÜNYA GIDA GÜNÜ SEMPOZYUMU
"Gıda Hakkı" konusunda düzenlenen Sempozyum ilgiyle karşılandı.
TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası, Gıda Mühendisleri Odası ve Kimya Mühendisleri Odası, "Dünya Gıda Günü" nedeniyle 19-20 Ekim 2007 tarihlerinde, "Gıda Hakkı" konulu bir sempozyum düzenledi.
Sempozyum, 19 Ekim 2007 Cuma günü DSP Genel Başkanı Zeki SEZER, TMMOB Yürütme Kurulu Üyesi Alaeddin ARAS, Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Dr. Gökhan GÜNAYDIN, Kimya Mühendisleri Odası Başkanı Hasan KÜÇÜK, Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Petek ATAMAN, FAO Türkiye Temsilciliğinden Melek ÇAKMAK ve TEMA Onursal Başkanı Hayrettin KARACA‘nın açılış konuşmalarıyla başladı.
Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Petek ATAMAN, vazgeçilemez ve ertelenemez bir hak olan gıda hakkının sağlanması için uzun soluklu politikalar oluşturulması ve etkin adımlar atılması gerektiğini kaydetti.
Kimya Mühendisleri Odası Başkanı Hasan KÜÇÜK, tarıma dayalı ihracatın azaldığına dikkat çekerken, Türkiye‘deki işletmelerin büyük kısmının yeterli, sağlıklı, kaliteli bir üretim yapabilme ve dış pazarda rekabet edebilme olanağına sahip olmadığını söyledi.
Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Dr. Gökhan GÜNAYDIN, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi EKER ve bakanlık temsilcilerinin bu tür toplantılara katılmadıklarına işaret ederek, "Mesleğimizle ilgili bu toplantılara katılmamaları, mühendis ve emekten yana değil, sermaye ve işverenden yana olan tutumlarını ortaya koymaktadır" diye konuştu. Hükümetin kuraklığın yol açacağı zararlar konusunda önlem almakta geciktiğini ve afet yönetimini gerçekleştiremediğini anlatan GÜNAYDIN, "Tarımı ve köylüyü yalnızca oy deposu olarak gören yaklaşımlarla, bilime uygun olarak tarım yönlendirilemez, yapısal dönüşüm organize edilemez" dedi.
TMMOB Yürütme Kurulu Üyesi Alaeddin ARAS, 3 Kasım‘da yapılacak TMMOB mitingine katılım çağrısında bulundu.
FAO Türkiye Temsilciliğinden Melek ÇAKMAK, yürütülmekte olan projeler hakkında bilgi verdi.
DSP Genel Başkanı Zeki SEZER, dünyada üretilen yeterli ve nitelikli gıda maddelerinin, açlığı sonlandıracak ve yetersiz beslenme sorununu ortadan kaldıracak şekilde adil olarak paylaşılması gerektiğini belirterek, "Herkesin gıdaya ulaşması, anayasal haktır" dedi. SEZER, bütün dünyaya yeter miktarda gıda maddesi üretiliyor olmasına rağmen paylaşımda adaletsizlik yaşandığını, bunun da gelişmiş ülkelerin aç gözlülüğünden kaynaklandığını söyledi.
Alanında uzman akademisyenler, siyasetçiler ve sivil toplum örgütü temsilcilerinin konuşmacı olarak yer aldığı sempozyum kapsamında, "Gıda Hakkı", "Tarım ve Gıda Sanayi", "Yeni Teknolojiler", "Gıdada Tüketicinin Aldatılması", "Çiftlikten Sofraya Gıda Güvenliğini Sağlamada Mesleklerin Rolü" başlıklı oturumlar ile "Küresel Isınmanın Tarım ve Gıda Sektörüne Etkileri" ve "Yeni Dönemde Tarım ve Gıda Politikaları" konulu paneller gerçekleştirildi.
Sempozyumda, Yönetim Kurulu Üyemiz Fatih TAŞDÖĞEN "Çiftlikten Sofraya Gıda Güvenliğini Sağlamada Mesleklerin Rolü" konusunda; İstanbul Şube Başkanımız Ahmet ATALIK da "Küresel Isınmanın Tarım ve Gıda Sektörüne Etkileri" konusunda birer sunum yaptı.
Sempozyumun son oturumuna da Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Petek ATAMAN, Kimya Mühendisleri Odası Başkanı Hasan KÜÇÜK, Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Dr. Gökhan GÜNAYDIN, CHP Muğla Milletvekili Prof. Dr. Gürol ERGİN ve DSP İstanbul Milletvekili Hasan MACİT konuşmacı olarak katıldılar.
İki gün süren sempozyum büyük ilgi gördü.