DÜNYA SU GÜNÜ 2003 ETKİNLİKLERİ "ULUSAL SULAMA YÖNETİMİ" SEMPOZYUMU"

DÜNYA SU GÜNÜ 2003 ETKİNLİKLERİ
"ULUSAL SULAMA YÖNETİMİ"
SEMPOZYUMU"
MERKEZ
30.06.2008
 

Sunuş Konuşması

...

Değerli Arkadaşlarım ve Saygıdeğer Konuklar,

Kutsal kitabımızda, bilimde, yaşamın su ile başladığını belirtmektedir. İnsanoğlu çağlar boyunca nerede su bulmuşsa oraya yerleşmiş ve tüm uygarlıklar su çevresinde oluşmuştur ve bu nedenle su, tüm dünya için olduğu gibi bizim için de yaşamsalın daha ötesinde bir öneme sahiptir. Bu nedenledir ki, bizim toplumumuzda sevdiğimiz, değer verdiğimiz insana, "su gibi aziz ol" deriz.

Değerli Arkadaşlarım,

Biraz önceki konuşmacılar da çok güzel şekilde açıkladılar. Su olmadan hiçbir şey olmaz, ama tarım hiç olmaz. Bu nedenle ülkemiz suya verdiği önemden ötürü, tarıma ayırdığı kaynakların yaklaşık yüzde 60-70‘ini hep su getirme amacıyla kullanmış ve bu nedenle çok önemli kaynakları bu konuya ayırmıştır. Özellikle 1954 yılında DSİ‘nin kurulmasından, 1963‘te planlı döneme geçmemiz ve Toprak Su Genel Müdürlüğü‘nün oluşturulmasından sonra, Türkiye‘de sulamaya açılan alanlarda çok önemli gelişme olmuştur. Hep söylenegelen bir söz vardır. Ülkemizin yaklaşık 28 milyon hektar olan tarım alanının, yaklaşık 8.5 milyon hektarı teknik ve ekonomik olarak sulanabilir diye. Gerçi bize göre bu kavram, günün koşullarına göre yeniden değerlendirilmeli ve bu rakam yeniden belirlenmelidir. Bu 8.5 milyon hektarda günümüze kadar yaklaşık 4.7 milyon hektar alanın sulanmış olmasının önemli bir gelişme olduğunu söylememiz gerekir. Fakat kalan yaklaşık 4 milyon hektar alan için bugüne kadar olan hızla sulamalara girildiği düşünülürse, daha yaklaşık 80 ila 100 yıl beklememiz gerektiği ortaya çıkmaktadır. Yani, bizim bu hızı artırma zorunluluğumuz vardır. Bunu söylerken yine tekrar etmek isterim. Bugüne kadar yapılan çalışmalar ve başarıları da hiçbirimizin göz ardı etmemesi gerektiğini düşünmekteyim. Yalnız konunun önemi nedeniyle daha hızlı çalışmak gerektiğini söylüyorum.

Bizim Ziraat Mühendisleri Odası olarak yıllardır bir uygulamamız var. Her yıla bir ad koyarız ve çalışmalarımızı o ad altında sürdürürüz, hem Ankara‘da, hem de Türkiye çapında. 1994 yılında, zamanın Cumhurbaşkanı Sayın Süleyman Demirel‘i ziyaret ettik ve Sayın Demirel‘e 1995 yılını Türkiye‘de Sulama Yılı ilan edeceğimizi söyledik. Kendisi de sağ olsun, büyük bir yakınlıkla büyük bir kabul gösterdi ve onun da destekleriyle 95 yılını Türkiye‘de Sulama Yılı ilan ettik ve o yıl aynen bugün görüştüğümüz konuda Tarımda Su Yönetimi ve Çiftçi Katılımı Sempozyumu diye şu şekilde kitabını oluşturduğumuz Sempozyumu düzenledik.

...

Prof.Dr. Gürol ERGİN
TMMOB ZMO Başkanı

Bildiri Metinleri

A. Halis UYSAL  (TÜSKOOP BİR Genel Başkanı)
Mehmet TAŞAN (TEDGEM Genel Müdürü)
Prof. Dr. Gürol ERGİN (TMMOB ZMO Başkanı)
Faik YAVUZ (TOBB Yön. Kur. Başkan Vekili)
Süleyman DEMİREL (9. Cumhurbaşkanı)

Birinci Oturum / Türkiye‘de Uygulanan Tarımsal Sulama Politikaları

Başkan
Prof. Dr. Duran TARAKLI (ODTÜ Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Emekli Öğretim Üyesi)
Panelistler
Türkiye‘nin Toprak ve Su Kaynakları Varlığı ve Kullanımı Prof. Dr. İlhami ÜNVER (AÜZF)
DSİ Genel Müdürlüğü Sulama Suyu Yönetimi Uygulamaları Dr. Metin TÜRKER (DSİ Genel Müdürlüğü)
Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü Sulama Suyu Yönetimi Uygulamaları Ömer Faruk KOÇ (Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü)
Küreselleşme Sürecinde Türkiye Su Politikalarında Değişim ve Tarımsal Sulamada Özelleştirme Uygulamaları Gökhan GÜNAYDIN (ZMO)
Tartışmalar

İkinci Oturum / Sulama Kooperatiflerinin Sulama İşletmeciliğindeki Rolü ve Önemi

Başkan
Prof. Dr. Ziya Gökalp MÜLAYİM (CHP Eski Parlamenteri-Kooperatifçi)
Panelistler
Türkiye‘de Tarımsal Kooperatifçilik ve Sulama Kooperatifleri A. Abdurrahman ÖĞÜT (TEDGEM)
Türkiye‘deki Sulama İşletmeciliği ve Sorunları Baki Remzi SUİÇMEZ (ZMO)
Katılımcı Özelleştirme Projesi Bağlamında Sulama Yatırımlarında Yönetim Çeşitliliğinin Sonuçları Dr. Nüvit SOYLU (Zir. Yük. Müh.)
GAP Sulamalarında Önerilen İşletme Bakım Yönetim Modeli ve Uygulamaların Değerlendirilmesi Erkan ALEMDAROĞLU (Zir. Yük. Müh.)
Tartışmalar

Kapanış Konuşması

Okunma Sayısı: 561
Fotoğraf Galerisi