DÜNYA SU GÜNÜ PANELİ

DÜNYA SU GÜNÜ PANELİ
MERKEZ
21.03.2011

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası, TÜSKOOP-BİR ve KÖY-KOOP`un, Dünya Su Günü nedeniyle düzenledikleri Panel, 21 Mart 2011 Pazartesi günü Dedeman Oteli`nde gerçekleştirildi.

 

 

Panelin açılışında konuşan TÜSKOOP Genel Başkanı Halis UYSAL, Türkiye‘de en fazla su kullanımının tarım alanında olduğunu belirterek, bu nedenle öncelikle tarımda vahşi sulamadan vazgeçilerek, damla sulama sisteminin yaygınlaştırılması gerektiğini vurguladı. AB ülkelerinde, Köy Hizmetleri, DSİ gibi kurumların bulunmadığını, bu görevlerin kooperatifler aracılığıyla yürütüldüğünü ifade eden UYSAL, ‘‘Almanya‘da 30 bin tane kooperatif kurulmuş ve hiçbiri ne kapatılmış ne de icraya verilmiş. Oysa 2011 yılına girerken biz, Sulama Kooperatifleri Merkez Birliği kapatılmak üzereyken direkten döndük‘‘ dedi.

KÖY-KOOP Başkanı Yakup YILDIZ, çiftçinin sulamada kullandığı elektriğin fiyat açısından sanayide kullanılandan farksız hale geldiğini kaydetti. Sulamada kullanılan elektrik bedelinin haziran ayında tahsil edilmek istendiğini ifade eden Yıldız, hasadın ürünlere ve bölgelere göre farklılık gösterdiğini, çiftçiyi zor durumda bırakmamak için faturaların da bölgelerdeki hasat dönemine göre gönderilmesi gerektiğini söyledi.

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Dr. Turhan TUNCER, bir insan hakkı olan suyun kamu yararı doğrultusunda uygun şekilde insanların kullanımına sunulması gerektiğini belirtti. Buna karşın 20. yüzyılın ikinci yarısından itibaren suyun metalaştırılması nedeniyle su kaynakları üzerinde şirketlerin söz sahibi olmaya başladığını anlatan TUNCER, bunun insan haklarına aykırı olduğunu kaydetti.

Dünyanın pek çok yerinde yanlış sulama teknikleri kullanıldığına ve su kalitesinin giderek azaldığına dikkat çeken TUNCER, küresel ısınma ile birlikte suya olan ihtiyacın da arttığını söyledi. Dünya nüfusunun 2050 yılında yüzde 50 artmasının öngörüldüğünü ve bu durumda gıda maddelerinin yeterli olmayacağını anlatan TUNCER, buna yönelik politikaların şimdiden geliştirilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Tarihteki savaşların birçoğunun temelinde suyun bulunduğunu belirten TUNCER, gelecek yıllarda suyun kalitesinin, miktarından daha önemli bir rol oynayacağını kaydetti. TUNCER, öncelikle arazi toplulaştırması yapılması ve vahşi sulamadan vazgeçilerek damla ya da yağmur sulama yöntemlerine geçilmesi gerektiğini vurgulayarak, bu konuda teşvikler verilmesinin önemine işaret etti. TUNCER, su kaynaklarına zarar veren hidroelektrik santrallerinin yapımından da vazgeçilmesini istedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik ÖZTRAK, dünyada tarımın stratejik öneminin her geçen gün daha da arttığını belirterek, yetersiz beslenenlerin sayısının 1 milyarı aştığını ifade etti. Şubat ayında yapılan G-20 zirvesinde gelişmekte olan ülkelerin tarımsal faaliyetlerini geliştirememesi durumunda dünyada açlığın artacağının vurgulandığını kaydeden ÖZTRAK, buna karşın tarımın Türkiye‘de giderek gerilediğini söyledi.

Türkiye‘de tarım politikalarının temelde hızla artan nüfusa yetecek gıda üretimini esas alması gerektiğini anlatan ÖZTRAK, bunun da bilimsel yöntemler kullanılarak sağlıklı şekilde yapılması gerektiğini ifade etti. ÖZTRAK, ‘‘Hükümetlerin tarım politikası olmaz, tarım devlet politikası olmalıdır‘‘ dedi.

Açılış konuşmalarının ardından "Anadolu‘nun İsyanı" adlı film gösterildi.

Daha sonra yapılan paneli AÜZF‘den Prof. Dr. Turhan AKÜZÜM yönetti. Panelde, TEDGEM‘den Nevzat Erdoğan "Sulama Kooperatiflerinin İşlevleri ve Sorunları"; Dursun Yıldız "Su Potansiyelimiz"; AÜZF‘den Prof. Dr. Osman Yıldırım "Basınçlı Sulama Sistemleri Tesis Olanakları"; DSİ‘den Ahmet Sargın "Tarımda Yeraltı Sularının Kullanımı"; EPDK‘dan Muhammed Maden "Tarımsal Sulamada Enerji Kullanımı" ve ODA‘mız Önceki Dönem Başkanı Doç. Dr. Gökhan Günaydın "Türkiye‘nin Su Yönetimi ve Tarımsal Sulama Politikaları" konularında birer sunum yaptılar.

Okunma Sayısı: 800
Fotoğraf Galerisi