DÜNYA TARIMDA BÜYÜK KAOS BEKLİYOR - CİHAN HABER AJANSI
TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Dr. Turhan Tuncer, tarımda dünyayı büyük risklerin beklediğini savundu.
Dr. Tuncer, "G20 ülkelerinde yapılan değerlendirmelere göre, dünyayı tarım alanında bir kaos bekliyor. Özellikle gıda fiyatlarında ki artış herkesi düşündürüyor." dedi.
Ziraat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Turhan Tuncer, Cihan Haber Ajansı‘na yaptığı açıklamada, Türkiye‘de 1980 yılından bu yana uygulanan yanlış tarım politikaları neticesinde ot ve samanı ithal eder duruma geldiğine vurgu yaptı. Tarımdaki son durumun iç açıcı olmadığının altını çizen Turhan Tuncer, şunları söyledi: "Kuraklığa bağlı olarak saman ve ot ithal ediyoruz. Bu belki kuraklıkla açıklanabilir. Ama Türkiye‘de sulama bekleyen bir sürü arazi var. Bir an önce tarıma yeterli kaynak ayrılarak bu alanların da sulanması lazım. Kuraklık etken ama şu anda tarım arazilerimizin yüzde 60‘ını sulayabiliyoruz. Yüzde 40‘ı su bekliyor. Oralara suyu götürürsek bu sıkıntıları çekmeyiz. Kuraklık sadece bu yıl yaşanmadı. 2008‘de de yaşandı ve bundan sonrada yaşanacaktır. Onun için, gerekli kaynağı ayırarak bir karış toprağı boş bırakmadan üretim üretim üretim diyorum."
Türkiye‘de bolca soyun boşa akmasına rağmen sulama bekleyen büyük miktarda tarım arazisi olduğuna dikkat çeken Tuncer, "Su akıp Türk bakmaz, bakmamalı. Bu işin ziraat mühendisi var. Yeter ki kaynak ayrılırsın, o suyu boşa akıtmayız ve her damlasını kullanırız." şeklinde konuştu.
"TARIMDA DÜNYADA BİR KAOS BEKLENİYOR"
G20 ülkelerde yapılan değerlendirmelere göre, dünyada tarım alanında bir kaos beklendiğine işaret eden Tuncer, şöyle konuştu: "Özellikle gıda fiyatlarında ki artış herkesi düşündürüyor. Bundan önceki kuraklıklarda ki fiyat artışları dünyada bir çok ülkede iç karışıklıklara ve iktidarların devrilmesine neden oldu. Yine Dünyada bu gün 1 milyar civarında aç var. Ancak Türkiye ve Dünyada ki üretim normal ve adaletli dağıtılsa aç insan kalmaz. Dünyadaki bir çok ülkedeki insan gıdaya ulaşamıyor. Eğer üretilen gıda eşit dağıtılsa kimse aç kalmaz. Bir tarafta obezite ile bir tarafta da açlıkla uğraşılıyor. Böyle bir dünyada yaşıyoruz."
Makarna fiyatlarının artacağı şeklinde ki söylentiler üzerine de değerlendirmede bulunan Başkan Turhan Tuncer, "Hammadde pahalandığı zaman ondan elde edilen ürünlere de zam gelir. Eğer buğdayın fiyatı artarsa ekmek ve makarnanın da fiyatı artar. Arz ve talep meselesi, önemli olan biz bu gün 75 milyonluk bir ülkede yaşıyoruz. Aynı zamanda da bir 30 milyonluk turizm geliri var. Bu anlamda yeterli çalışmalar yapılırsa Türkiye Dünyada bir numara diyorum, biz yeterli üretimi sağlayabiliriz." diye konuştu.
ÜRETİCİDEN YANA POLİTİKA UYGULANMALI
Tarımda üreticiden yana politikaların uygulanması gerektiğinin altın çizen Tuncer, sözlerini şöyle sürdürdü: "Biz teknolojik yatırım olarak dünyada hiçbir ülkeden geri değiliz. En önemli eksiğimiz ise girdi ve çıktı fiyatlarını iyi ayarlayamıyoruz. Hiçbir üretici kazanmadığı zaman o işi yürütmez. Hiçbir üretici kazanmadığı zaman devam etmez. 3.2 milyon arazi ekilmiyor. Çünkü ekmemek ekmekten daha karlı bir durumda. Şimdi mazotun fiyatını düşündüğümüzde girdi fiyatları ile çıktı fiyatlarının aynı paralelde gitmediği görülecektir."
Tarımda iyi bir planlama yapılması gerektiğinin altını çizen Turhan Tuncer, sözlerini şöyle tamamladı: "Çiftçi kayıt sisteminin çok iyi tutulup planlamanın daha iyi yapılması gerekiyor. Biz neyi ne kadar üreteceğimizi bilmeliyiz. Bu topraklar kişinin tapulu malı olabilir ama bu demek değildir ki, ben o toprakta her şeyi yaparım. Biz planlamalı olup, yön verici olarak çiftçiyi kazanacağız başka yolu yok."