DÜŞMAN MAMALARA SIZDI - CUMHURİYET - 13.05.2004
İDDİA: GENETİK YAPISI DEĞİŞTİRİLMİŞ ÜRÜNLER BİRÇOK GIDANIN HAMMADDESİNİ OLUŞTURUYOR
'Düşman mamalara sızdı'
T ÜRKİYE ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI BAŞKANI GÖKHAN GÜNAYDIN, İNSAN SAĞLIĞI İÇİN RİSK OLUŞTURAN GENETİK YAPISI DEĞİŞTİRİLMİŞ ÜRÜNLERİN BEBEK MAMALARINDA DA KULLANILDIĞINI İLERİ SÜRDÜ. TÜRKİYE'ye serbestçe giren bu ürünlerin yüzde 99'U ABD, KANADA, ARJANTİN VE ÇİN KAYNAKLI.
ANKARA (ANKA) - TÜRKİYE ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI BAŞKANI GÖKHAN GÜNAYDIN , YASAK OLMASINA KARŞIN TÜRKİYE'ye ABD ve Arjantin'DE ÜRETİLEN MISIR, SOYA VE PAMUK GİBİ GENETİK YAPISI DEĞİŞTİRİLMİŞ (TRANSGENİK) ÜRÜNLERİN GİRDİĞİNİ, BUNLARIN DA BEBEK MAMASI DAHİL OLMAK ÜZERE BİRÇOK İŞLENMİŞ ÜRÜNÜN HAMMADDESİNİ OLUŞTURDUĞUNU İLERİ SÜRDÜ.
ÇEVREYE DE ZARARLI
GÜNAYDIN, İNSAN SAĞLIĞINDA BİRÇOK SORUNA YOL AÇAN TRANSGENİK ÜRÜNLERİN, TÜRKİYE'ye girişine engel olacak teknik ve yönetsel altyapının bir an önce kurulması gerektiğini söyledi.
Günaydın, yaptığı açıklamada, dünyada toplam 60 milyon hektar alanda transgenik ürün ekimi yapıldığını, bunların yüzde 99'UNUN ABD, ARJANTİN, KANADA VE ÇİN'de bulunduğunu ifade etti.
Günaydın, transgenik ürünlerin insan ve hayvan sağlığı, biyolojik çeşitlilik, çevre ve sosyo ekonomik yapı üzerinde risk oluşturma olasılığı bulunduğunu belirtti.
Transgenik bitkilerin, salıverildikleri çevrede bitki sosyolojisinin bozulmasına, doğal türlerde genetik çeşitliliğin kaybına ve yabani türlerin doğal evaluasyonlarında sapmalara neden olabileceğine işaret eden Günaydın şöyle konuştu:
''Bu gerçekler bilinmesine ve yasak olmasına karşın sağlık ve çevre açısından risk oluşturan transgenik ürünler, yıllardır Türkiye'YE SERBESTÇE GİRMEKTEDİR. ÇÜNKÜ TÜRKİYE'nin, gümrüklerinde transgenik ürün analizi yapabilecek laboratuvar altyapısı yoktur.''
Para kazanma hırsı
Türkiye'YE 2003 YILINDA TOPLAM 1 MİLYON 818 BİN TON MISIR GİRDİĞİNİ, BU MİKTARIN 1 MİLYON 113 BİN TONUNUNUN ABD, 356 BİN TONUNUN İSE ARJANTİN'den alındığını vurgulayan Günaydın, soyada da durumun farklı olmadığını, 2003 yılındaki toplam 813 bin tonluk soyanın 382 bin tonunun ABD, 336 bin tonunun ise Arjantin'DEN GELDİĞİNİ İFADE ETTİ. TRANSGENİK ÜRÜNLERİN TÜRKİYE'ye girişine engel olacak teknik ve yönetsel altyapının bir an önce kurulması gerektiğine işaret eden Günaydın, ''ABD kökenli çokuluslu şirketler ve onların yerli ortaklarının para kazanma hırsı uğruna, halk riske atılamaz'' diye konuştu.
Günaydın, transgenik ürünlerin ar-ge çalışmalarının Türkiye'DE YÜRÜTÜLMESİNİ VE KAMUNUN YÜRÜTTÜĞÜ ARAŞTIRMA ALANLARI DIŞINDA TRANSGENİK ÜRÜN ÜRETİMİNİN KESİNLİKLE ENGELLENMESİNİ İSTEDİ.