EGE BÖLGESİ ORTAK AKIL TOPLANTISI

İZMİR
02.04.2016
 

Gıda tarım ve Hayvancılık  Bakanı Sayın Faruk ÇELİK ve üst düzey bürokratların katılımıyla gerçekleşen Ege Bölgesi Ortak Akıl Toplantısı 2 Nisan‘da İzmir Kaya Termal Otel‘de yapıldı.Toplantıya şube başkanımız Ferdan ÇİFTÇİ katıldı.

Şube başkanımız Bakan‘ın açılış konuşmasından sonra söz alarak önce toplantı için teşekkür ederek aşağıdaki soru ve görüşlerini iletti.

1- Köylere çok vurgu yaptınız, ancak 6360 sayı ile şu an  toplantı yaptığınız Ege Bölgesi‘nin 5 ilinde köyler mahalle oldu. Mahalleye dönüşen köylerin, mahalleye dönmesiyle yaratılan sorunlarının çözümü için 6360 sayılı yasada değişiklik yapılarak köylerin tüzel kişilikleri geri verilmelidir. Bunun için ne düşünüyorsunuz.

2- Tarım arazilerimizin korunması üzerinde çokça durdunuz ancak tarım arazileri 5403 sayılı yasa ile tarım dışına çıkarılıyor. Bunun için Toprak Koruma Kurulları yapısında değişiklik yapılması gereklidir.

2- Zeytincilik yasasına lütfen sahip çıkın. Gelecek yasa değişikliğine hayır demenizi bekliyoruz.

3- Sulama projeleri ve her türlü tarımsal projeler mutlaka Ziraat Mühendisi tarafından hazırlanmalı ve oda onayı aranmalıdır.

4- Kooperatifler güçlendirilmeli ve tarımsal destekler kooperatifler üzerinden verilmelidir.

5- Süt desteklemeleri birlikler ve kooperatifler üzerinden yapılmaya devam edilmelidir. Söylediğiniz gibi birlikler üzerinden yapılan destekler üreticiye direkt yapılmamalı. Bu örgütlenmeyi güçsüzleştirecek ve uzun vadede üreticinin ve hayvancılık sektörünün zararına olacaktır.

6- Su ürünleri işletmelerinde Su Ürünleri İstihdamı aranmalıdır.

7- Mera‘larımıza sahip çıkmak için Mer‘a Kanunu‘nda değişiklik yapılmalı 30 Ekim‘deki yönetmelik değişikliği geri alınmalıdır.

8- Kamu‘da Ziraat Su Ürünleri ve Tütün Teknoloji Mühendisi istihdamı artırılmalıdır. 

9- Tarım danışmanlığı kaldırılmamalı aksayan yönleri odamızın önerileri doğrultusunda düzeltilmeli üretici örgütleri üzerinden sistem kurulmalıdır.

10- Kamuda çalışan meslektaşlarımızın özel hizmet tazminatları emekliliğe yansıyacak şekilde düzenleme yapılmalıdır.

Okunma Sayısı: 37