CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat Türkiye’nin Venezuela’dan peynir ithal ettiğini söyledi. Arnavutluk ve Moldova’dan sıfır vergi ile şarap sipariş edildiğini de hatırlatan Polat, TBMM’nde yaptığı açıklamalarda ithal peynir hakkında şu ifadeleri kullandı;
İTHAL PEYNİR
”Yine, peynir ve sütle ilgili tarife kontenjanları açıyoruz. Türkiye’nin süt ürünleri Avrupa pazarına açılamıyor; maalesef Arap pazarıyla sınırlı. Benim bölgem de ciddi bir süt havzası. Türkiye, 10.500 kilometre uzakta Venezuela’dan Rincon’un peynirini Ardahan’daki Recep amcanın peynirine tercih eder duruma geldi. Değerli arkadaşlar, 50 çeşit peynirli kent olan Balıkesirlilerin yüzüne nasıl bakacağız, Ardahan’a nasıl gideceğiz, Kars’a nasıl gideceğiz? Bu peynir ve peynir ürünlerini ithal etmekle birlikte Türkiye’de süt inekçiliğini bitiriyorsunuz, defalarca süt inekleri kasaba, bıçak altına gittiler, maalesef yine, aynı şeylerle karşı karşıya geleceğiz” sözleri ile tepki gösterdi.
Arnavutluk ve Moldova’dan sıfır vergili şarap istemişler
Türkiye bu anlaşmaları sıkça yapar, mesela kimlerle yapmış bu anlaşmaları, Moldova’yla yapmış. Mesela kimle yapmış, Venezüella’yla yapmış, İran İslâm Cumhuriyeti’yle yapmış, Arnavutluk’la yapmış; buralarda o ülkelerden “Size tarife kontenjanı tanıyoruz.” diye, indirimli ne istemişiz? Peynir istemişiz, elma istemişiz, domates istemişiz, bir de ne hikmetse şarapta indirim yapacağımızı söylemişiz. Türkiye Cumhuriyeti’nde, iki örnekle şarap işini anlatmak isterim: Hükûmet edenler kendi siyasal anlayışları gereği şaraba karşılar ve Türkiye’de şarap üretimini engellemeye çalışırlarken yurt dışından Arnavutluk’tan, Moldova’dan sıfır vergili şarap istemişler.
Ya arkadaşlar, iki ülkeyi kıyaslamak gerekiyor, İtalya’yla Türkiye’yi. İtalya’nın dünyada şarap üretimi açısından, toprakları ve üzümleri açısından Türkiye’yle benzer bir ülke; toplam şarap ihracatı 6,78 milyar dolar. Aynı dönemde Türkiye’nin şarap ihracatı 11,2 milyar dolar; ithalatı ise 15,5 milyar dolar yani 4 küsur milyar dolar burada açık veriyoruz. Yine, domatesle ilgili tarife kontenjanları veriyoruz. Ben burada Ticaret Bakanımıza ısrarla seslendim, dedim ki domateste özellikle bu mevsimde alıcımız Rusya. Rusya’ya karşı Türkiye çok fedakârlıklar yaptı; hakkıdır, savunma sanayimize de katkıları bulundu. Enerjide inanılmaz imtiyazlar tanıdık. “Domates kotalarımızı kaldırsınlar.” diye rica ettik. Domates kotalarını kaldırmadılar ama bir şey yaptılar, domateste 200 bin olan kotayı 250 bin tona çıkarttılar. O da ne? Tarım Bakanlığından bir yazı: Rusya Ege Bölgesi’nden ve Akdeniz’den domates ithalatını durdurmuş. Nedeni ise domateste pepino mozaik virüsüne rastlanması.
PEYNİR İTHALİNE BİR TEPKİDE TMMOB’DEN
TMMOB, Venezuela’dan ithal ürünlerin getirilmesine tepki gösterenler arasındaydı.Karara göre bu ülkeden “500 ton taze peynir, 500 ton eritme peynir, 500 ton diğer peynir, bin ton pirinç, 2 bin ton yulaf, 400 ton yerfıstığı, bin ton rep veya kolza tohumları, 5 bin ton ayçiçeği tohumu, 2 bin ton hint yağı tohumu, 2 bin ton susam tohumu, 2 bin ton aspir, 200 ton yağlı tohum, 1500 ton çikolata ve kakao içeren diğer gıda müstahzarları” ithal edilebilecek.
Anlaşmaya göre bu ürünlerin Venezüella’dan ithalinde, gümrük vergisi, varsa toplu konut fonu sıfır olarak uygulanacak.
Peynir, yulaf, pirinç gibi ürünlerin Venezüella’dan ithal edilecek olmasına tepki gösteren TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Baki Remzi Suiçmez, “1980’lerden beri dış alıma dayalı, tarımsal KİT’leri kapatan, neo-liberal politikalar gündemde. Yapılması gereken kamucu tarım politikalarına geriş dönüş olmalıdır” dedi.
Haber kaynağına ulaşmak için lütfen TIKLAYINIZ.