EKOLOJİK YAŞAM SÖYLEŞİLERİ DEVAM EDİYOR - DÜNYA GIDA - MAYIS 2006
AMAÇ; EKOLOJİK YAŞAM BİLİNCİNİ YERLEŞTİRMEK…
ÖZLEM AS
EKOLOJİK YAŞAM, BİREYİN KENDİ BÜTÜNLÜĞÜ KADAR ÇEVREDEKİ YAŞAMIN TAMAMININ SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİNİ HESABA KATARAK HAREKET ETMESİ OLARAK TANIMLANIYOR. ÖZELLİKLE SON YÜZYILDAKİ HIZLI TÜKETİM ALIŞKANLIĞI, DOĞAL KAYNAKLARIN KÖTÜ KULLANIMI EKOLOJİK YAŞAM KAVRAMINI VE BUNDAN HAREKETLE EKOLOJİK YAŞAM BİLİNCİNİ GÜNDEME GETİRMİŞ DURUMDA.
100’ÜN ÜZERİNDE SİVİL TOPLUM KURULUŞUNUN BİR ARAYA GELEREK OLUŞTURDUĞU GDO’YA HAYIR PLATFORMU DA EKOLOJİK YAŞAM BİLİNCİNİ YERLEŞTİRMEK AMACINA HİZMET ETMEK İÇİN EKOLOJİK YAŞAM SÖYLEŞİLERİ DÜZENLİYOR. ZİRAAT MÜHENDİSLERİ VE ÇEVRE MÜHENDİSLERİ ODASINDA GERÇEKLEŞTİRİLEN SEMİNERLER, İKİ YILDIR DEVAM EDİYOR. EKOLOJİK YAŞAM SÖYLEŞİLERİ KOORDİNATÖRÜ DİLEK AYMAN, ‘EKOLOJİ’ ALANINA VE TANIMINA GİREN KONULARDA, ŞEHİRDE YAŞAYAN İNSANLARIN EKOLOJİK YAŞAMI DÜŞÜNEREK VE SORGULAYARAK BİLGİLENMELERİNİ AMAÇLADIKLARINI SÖYLEDİ. AYMAN, “EKOLOJİK YAŞAM SÖYLEŞİLERİ 2004 YILI KIŞ DÖNEMİNDE BAŞLADI VE BAHAR DÖNEMİ 2005, GÜZ DÖNEMİ 2005 VE KIŞ DÖNEMİ 2006 PERİYODLARI ŞEKLİNDE DEVAM EDİYOR. EKOLOJİK TARIM, TOHUM, SULAMA TEKNİKLERİ GİBİ PRATİK KONULARIN YANI SIRA, EKOLOJİK DÜŞÜNCE, EKOFEMİNİZM, YOKSULLUKLA MÜCADELE GİBİ DÜŞÜNSEL KONULAR VE LONG MAİ, LATİN AMERİKA’DA ÇİFTÇİ HAREKETLERİ, GDO’LARA KARŞI DÜZENLENEN ESPERENZA PROTESTOSU GİBİ EYLEME DÖNÜK HAREKET KONULARDA SÖYLEŞİLER YAPILIYOR” DİYE KONUŞTU.
BUGÜNE KADAR YAPILAN SÖYLEŞİLER VE KONULAR HAKKINDA BİLGİLER VEREN AYMAN, “2004-2005 KIŞ DÖNEMİNDE, YAVUZ DİZDAR; İLAÇLAR VE METABOLİZMA, DİLEK ÖZCAN; EKOLOJİDEKİ GENEL KAVRAMLAR, BERİN ERTÜRK; FUKUOKA’NIN DOĞAL TARIM YÖNTEMLERİ, DİLEK AYMAN; BİYOÇEŞİTLİLİK, BANU DÖKMECİBAŞI; KİMYASALLAR VE TARIM, HASAN ÇETİN ÖZBAYRAM VE ERSEGÜN SARI; SAĞLIKLI BESLENME, ARCA ATAY; EKOLOJİK TARIM NEDİR? TRACY LORD; İÇİMİZDEKİ ŞİDDET KONULARINDA SÖYLEŞİ YAPTI” DEDİ.
GEÇEN YIL BAHAR DÖNEMİNDE İSE; MAYA ARIKANLI ÖZDEMİR VE BESİME ŞEN’İN KIRSAL ALANDA ULUSLAR ARASI ANLAŞMALAR VE KURUMSAL ANLAŞMALAR İLE İLGİLİ SUNUM YAPTIĞINI BELİRTEN AYMAN, “VEHBİ ERSÖZ İSE; BİR ÇİFTÇİNİN YAŞAM ÖYKÜSÜ (GELENEKSEL TARIMDAN EKOLOJİK TARIMA), ANNE MARİA ASLANOĞLU VE ASU DURMUŞ; DÜNYAMIZDA VE ÜLKEMİZDE YOKSULLUK, AHMET ATALIK VE ABDULLAH AYSU; DTÖ VE AB TARIM POLİTİKALARI VE TÜRKİYE TARIMI NEREYE GİDİYOR? DTÖ VE AB TARIM POLİTİKALARINA KARŞI ÇİFTÇİ HAREKETİNİN DURUMU, MEBRUKE BAYRAM; BİYOTEKNOLOJİ VE ETİK, ŞİİRSEL TAŞ; GDO VE İNSAN SAĞLIĞI ÜZERİNE RİSKLERİ, FEVZİ ÖZLÜER; BİYOGÜVENLİK YASA TASARISININ ELEŞTİRİSİ, ÖRGEN UĞURLU; EKOLOJİK TARIM VE ÇEVRESEL GÜVENLİK, ABDULLAH AYSU; LONG MAİ KONULARINDA SÖYLEŞİLER YAPILDI. 1 KİŞİLİK SÖYLEŞİLERİMİZ DE 30 DAKİKA SUNUM VE 40 DAKİKALIK TARTIŞMA, 2 KİŞİLİK SÖYLEŞİLERDE İSE 20’ŞER DAKİKA SUNUM VE 30 DAKİKA TARTIŞMA OLUYOR” DİYE KONUŞTU.
“TÜRKİYE 2020 YILINA KADAR ELEKTRİK İHTİYACINI KARŞILAYABİLİR”!
MELDA KESKİN, YENİLENEBİLİR ENERJİ KONUSUNDA AYRINTILI VE ÇOK YÖNLÜ BİR SUNUM GERÇEKLEŞTİRDİ. GEZEGENİN EKOLOJİK LİMİTLERİNİN 80’Lİ YILLARIN ORTASINDAN İTİBAREN AŞILDIĞINI BELİRTEN MELDA KESKİN, ARTIK YERKÜRENİN ONDAN ALDIĞIMIZI GERİ VEREMEZ DURUMA GELDİĞİNİ, AŞIRI ÜRETİM VE TÜKETİM HIZINA YETİŞEMEDİĞİNİ, BAĞIMLILIK HALİNDE OLAN FOSİL YAKITLARIN GEZEGENİN BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ BOZARAK TOPARLANMASINI ZORLAŞTIRDIĞINA DİKKAT ÇEKTİ. EKOLOJİK AYAK İZİ KONUSUNDA SADECE LONDRA’NIN EKOLOJİK AYAK İZİNİN TÜM İNGİLTERE KADAR OLDUĞUNU, TOPLUMSAL MALİYET KAVRAMI İÇİNDE HASTALIKLARIN İŞGÜCÜ KAYBININ, ÇEVREYE VERİLEN ZARARIN BULUNDUĞUNU BELİRTTİ.
DÜNYADAKİ ENERJİ KAYNAKLARININ YÜZDE 90’A YAKININ FOSİL YAKITLARDAN SAĞLANDIĞINI VE RÜZGAR, GÜNEŞ GİBİ DOĞAL KAYNAKLARDAN ELDE EDİLEN TEMİZ VE YENİLENEBİLİR ENERJİ İÇİN YAPILMASI GEREKENİN; ÖNCELİKLE ULUSAL BİR TAKVİM VE HEDEF, YENİLENEBİLİR ENERJİ YASASININ İŞLERLİĞİNİN SAĞLANMASI, DEVLETİN, BELEDİYELERİN TEMİZ ENERJİYE ÖNCE KENDİLERİNİN ADIM ADIM GEÇMELERİ VE TEMİZ ENERJİ POLİTİKASININ UZUN VADELİ BİR POLİTİKA OLMASI GEREKTİĞİ KONULARININ ÖNEMİNE DEĞİNDİ. SUNUMUNUN EN ÇARPICI KISMI DA ALMAN ÇEVRE BAKANLIĞI’NIN RAPORUNDAKİ CÜMLEYDİ: “TÜRKİYE’NİN 2020 YILINDA TÜM ELEKTRİK İHTİYACINI SAĞLAYACAK TEMİZ KAYNAK POTANSİYELİNE FAZLASIYLA SAHİP OLDUĞU.”
TÜKETİCİ EKOLOJİK ÜRETİMDE ÇİFTÇİYİ DESTEKLEMELİ
BERİN ERTÜRK, DOĞAL DENGENİN KORUNMASI, MEYVE HASTALIKLARI VE EKOLOJİK MÜCADELE PRATİKLERİ İLE İLGİLİ DENEYİMLERİNİ VE BİLGİLERİNİ KATILIMCILARLA PAYLAŞTI. ERTÜRK, SÖYLEŞİSİNDE TARIM İŞLEYİŞ MEKANİZMASI, EKOLOJİK ÜRÜN PAZARLAMA SORUNLARI VE ÇÖZÜMLERİ ÜZERİNDE DE DURDU. ERTÜRK, HAL YASASINDAN BAĞIMSIZ PAZARLANMA ŞANSI OLAN EKOLOJİK ÜRÜNLERİN PAZAR SORUNUNUN AŞILMASINDA, TÜKETİCİNİN EKOLOJİK TARIMA DESTEĞİNİN ÖNEMİNE DEĞİNDİ VE “TOPLUMSAL DESTEKLİ TARIM” KAVRAMININ, TÜKETİCİNİN EKOLOJİK ÜRETİM YAPAN ÇİFTÇİLERLE BU SORUMLULUĞU PAYLAŞMASI ANLAMINA GELDİĞİNİ BELİRTTİ.
“GDO’LARI GÜNDEME GETİRDİK”
GDOHP ÖRGÜTLENME STRATEJİSİ VE YÜRÜYÜŞÜ ÜZERİNE BİR SUNUM YAPAN LEVENT GÜRSEL ALEV, GDOHP’NUN KURULUŞU VE ŞU ANA KADARKİ FAALİYETLERİ VE HEDEFLERİ ÜZERİNE BİLGİ VERDİ.
ALEV, “GDOHP PLATFORM KÜLTÜRÜNÜN OLUŞMASINA ÖNEMLİ KATKILAR SUNDU. EMEK VERMEK İSTEYEN TÜM BİREY VE STK’LARA AÇIK BİR MEKANİZME GELİŞTİRİLDİ. ETKİNLİKLERİMİZ VE FAALİYETLERİMİZİN SONUÇLARINA GELİNCE; MİLYONLARCA İNSANA GDO’LAR VE ETKİLERİ ANLATILDI; MEDYANIN DÜZENLENEN KAMPANYALARA AKTİF DESTEK VERMESİ SAĞLANDI; ULUSAL BİYOGÜVENLİK KURULU’NDA BİR SANDALYEYE SAHİBİZ. GDO’LARIN STK’LAR VE MUHALİF ORGANLARIN GÜNDEMİNE GİRMESİ SAĞLANDI” DİYE KONUŞTU.
“EKOLOJİK TARIM ÇEVREYE VE İNSAN SAĞLIĞINA DAHA DUYARLI”
‘EKOLOJİK TARIM NEDİR?’ BAŞLIKLI BİR SUNUM GERÇEKLEŞTİREN AHMET ATALIK, DÜNYADA VE TÜRKİYE’DE EKOLOJİK TARIMIN GEÇMİŞİNİ, GELİŞME SÜRECİNİ AKTARDI. ÇEVRE, İNSAN SAĞLIĞI VE ENERJİ HARCAMALARI AÇISINDAN EKOLOJİK TARIMIN DİĞER TARIM SİSTEMLERİNDEN FARKLARINI ORTAYA KOYDU. EKOLOJİK TARIMDA KULLANILAN PREPARATLAR İLE İLGİLİ BİR SUNUM YAPAN ZİR. MÜH. YILDIRIM DERYA, EKİM NÖBETİ/ROTASYON, YEŞİL GÜBRELEME, KOMPOST, ÖRTÜ BİTKİLERİ, BİRLİKTE YETİŞTİRME, DOĞAL GÜBRELER GİBİ EKOLOJİK TARIMDAKİ BAZI UYGULAMALAR KONUSUNDA BİLGİLER VERDİ. BİTKİ HASTALIKLARI İLE MÜCADELEDE KULLANILAN DOĞAL PREPARATLARIN VE BİLEŞİKLERİN YANI SIRA, TOPRAĞIN HAZIRLANMASI, SEÇİLEN SULAMA TEKNİĞİ İLE DAYANIKLI ÇEŞİT YETİŞTİRMENİN ÖNEMİ ÜZERİNDE DURDU.