EKONOMİ DÜNYASI: DAĞ FARE DOĞURDU! - 06 AĞUSTOS 2018

EKONOMİ DÜNYASI: DAĞ FARE DOĞURDU! - 06 AĞUSTOS 2018
MERKEZ
06.08.2018

Ulusal Süt Konseyi (USK), 01 Ağustos 2018 Tarihinden İtibaren Soğutulmuş çiğ süt üretici tavsiye fiyatı %3,6 yağlı ve %3,2 proteinli çiğ süt için 1,70 TL/Litre olarak belirlemiştir.

 

 

Ulusal Süt Konseyi (USK), 01 Ağustos 2018 Tarihinden İtibaren Soğutulmuş çiğ süt üretici tavsiye fiyatı %3,6 yağlı ve %3,2 proteinli çiğ süt için 1,70 TL/Litre olarak belirlemiştir.Daha önceki fiyatı 1,53 idi.Yani 17 kuruşluk bir artış yapılmıştır.Yapılan hesaplamalarda 2 liranın altındaki her fiyat üreticinin aleyhinedir.Verilen bu fiyat artışının dahi kısa zamanda şirketlerin marketlere nasıl yansıtacağını hep birlikte göreceğiz.

Ulusal Süt konseyinde kimler var

* Sabit KARACA- YK Başk. (Gönenli Süt ve Süt Ürünleri Gıda Sanayi T.A.Ş.)

* Prof. Dr. Muhittin ÖZDER- YK Başk.vekili (Namık Kemal Üni.)

* Prof. Dr. Nevzat ARTIK- (Ank.Üniv. Gıda Güvenliği Enstitüsü)

* Tevfik KESKİN- (Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği)

* Ercüment SARIKAFA- (Konya Ereğli Süt Üreticileri Birliği)

* Recep ATEŞ- (Ak Gıda)

* Özlem YALÇIN- (Pınar Süt)

* Salih ÇELİK- (Tarım ve Orman Bakanlığı)

* Murat GÜNAY- (Tarım ve Orman Bakanlığı)

*Ferda YILDIRIM- (Et ve Süt Kurumu Genel Müdürlüğü)

*Prof. Dr. Harun UYSAL- (Ege Üniversitesi)

*Kamil ÖZCAN- (Türkiye Damızlık Sığır Yetiş. Merkez Birliği)


Türkiye`de hayvancılıkta en büyük maliyet kalemlerinden biri yem fiyatlarıdır.. Et ve Süt Kurumu (ESK) verilerine göre; Yem fiyatlarındaki artış % 21 ile % 53 arasındadır.Yoncadaki bir yıllık fiyat artışı % 21-24 olurken süt yemi % 26-30, besi yemi % 28 31,silajlık mısır % 29-32, saman %38-41, korunga % 53-55 oranında artış gösterdi. Tarım ve Orman Bakanlığı verilerine göre ülkemizin 74 milyon ton kaba yem ihtiyacı bulunuyor. Bunun 59 milyon tonu üretilebilmekte olup 15 milyon ton kaba yem açığımız bulunmaktadır.Fabrika yemi ihtiyacımız ise 9 milyon tondur. Bunun 4 milyon tonu üretilebilmekte olup 5 milyon ton fabrika yemi açığımız bulunmaktadır. Üretebildiğimiz yemin hammaddesi mısır ve soyanın da yarısı yurtdışından GDO`lu olarak ithal edilmektedir. En ucuz yem kaynağımız meralarımız, her geçen gün amaç dışı kullanımlara tahsis edilerek hayvancılık sektörünün yem ihtiyacını karşılamaktan uzaklaşmaktadır. Kullanılan girdiler açısından Türkiye`nin yurtdışına bağımlı oluşundan dolayı döviz kurundaki en ufak artış üretim maliyetlerini çok hızlı bir şekilde artırmaktadır.Uzun yıllardır artarak devam eden ithalata rağmen üretici kanadındaki sorunlar çözülememiş ve serbest piyasada fiyatlar bir türlü kontrol altına alınamamıştır.Süt Üreticisinin kar elde etmesi için,1 litre süt sattığında 1.5 kg yem alabiliyorsa ayakta kalma şansına sahiptir.Bizim yaptığımız hesaplamalarda eğer üretici kurallara uygun üretim yapıyorsa 1 litre sütün maliyeti 1.85-1.95 liradır.Peki sonuçta ne yapmak lazım?

 Süt üreticisinin çoğu küçük ve örgütsüz olması dolayısıyla ürün girdi piyasasını kontrol edenlere karşı yalnız kalmaktadır.Devlet ve Yerel yönetim destekli KOOPERATİFLEŞMEşarttır.


Editör: Özden GÜNGÖR /TMMMOB Başkanı

Haber kaynağına ulaşmak için lütfen tıklayınız. 

Okunma Sayısı: 585