ELAZIĞ İL TEMSİLCİLİĞİMİZ, BASIN AÇIKLAMASI YAPTI
Ülkemizde tarımsal eğitimin başlamasının 161 yıl dönümü nedeniyle Elazığ İl Temsilciliğimiz tarafından yazılı basın açıklaması yapıldı. Basın açıklaması şöyle:
"Organik tarım ve yaşanabilir çevre, modern eğitim almış teknik elemanlarla sağlanabilir."
"Ülkemizde tarım eğitimi, bundan 161 sene önce İstanbul halkalı ziraat mektebinde başlamış olup, günümüzde yüksek düzeyde bilimsel- akademik çalışmalar seviyesinde devam etmektedir. Ülkemizde lise düzeyinde tarım meslek liseleri, tarım meslek yüksek okulları ve 20 adet ziraat fakültesi bulunmaktadır. Kamu ve özel sektörde değişik alanlarda bilimsel çalışmalar yapan araştırma geliştirme kuruluşları mevcuttur. Gün geçtikçe tarım sektöründe, eğitim düzeyi niteliksel olarak yükselmektedir. Daha fazla işgücü harcayıp daha az verim alınan Karasaban dönemini tarihe gömüp, çok daha az emekle maksimal düzeylerde verim alındığı modern teknolojik tarım çağını yaşamayı, bu okullardan yetişen, ziraat nesline borçluyuz. Her metrekare toprağın altın değerinde olduğu ülkemizde, ne yazık ki, çeşitli dönemlerde uygulanan yanlış eğitim politikaları yüzünden, ziraat neslinin güzide evlatları olan ziraat mühendisleri, büyük çaplı işsizlik sorunuyla adeta savaşmaktadırlar. İklim faktörleri ve toprak yapısı bakımından ülkemizle kıyaslanmayacak kadar olumsuz koşullar içerisinde olan Avrupa ülkeleri, tarım iş kollarında çok ileri bir seviyeyi yakaladıklarını üzülerek söyleyebiliyoruz. Bütün bunların kaynağı, kırsaldan kentlere doğru çiftçilerimizin ve yerelden merkeze doğru yönetimlerin, tarımsal eğitimin uygulanmasında yeterince özveride bulunmayışlarından kaynaklanmaktadır.
AB sürecinde en sancılı konunun, tarımsal faaliyet alanları olduğu bilinmektedir. Bu süreç, eğitilmiş teknik elemanlara sahip çıkılarak, bilgi ve deneyimlerini tarımsal faaliyet kollarının içine yansıtmakla aşılabilir.
Tarımda insan sağlığı ve üretimi ön planda tutacak potansiyellere sahip teknik elemanlarımıza sahip çıktığımız gün, ülkemiz uluslararası düzeyde hak ettiği yere kavuşacaktır. Her alanda olduğu gibi, tarımsal faaliyetlerde de eğitimli teknik elemanlarımıza yerel ve genel bazda sahip çıkmak, bu toprağı sevmenin ön koşuludur.
Sulu tarım alanı, mikroklima iklim özelikleri ve verimli ovalarıyla büyük bir tarımsal potansiyele sahip olan ilimizde, Fırat Üniversitesi bünyesinde mutlaka kurulması gerektiğine inandığımız, Tarımsal Teknoloji Enstitüsünün açılacağı günlerin özlemiyle, tarımda nice eğitimli yıllar diliyorum." 11.01.2007
Mehmet Fahri OKUYUCU
Ziraat Mühendisleri Odası
Elazığ İl Temsilcisi