ELAZIĞ ONLINE: TÜRKİYE, VENEZUELA`DAN SIFIR GÜMRÜK İLE TARIM ÜRÜNLERİ İTHALATI YAPACAK- 22 AĞUSTOS 2020

ELAZIĞ ONLINE: TÜRKİYE, VENEZUELA`DAN SIFIR GÜMRÜK İLE TARIM ÜRÜNLERİ İTHALATI YAPACAK- 22 AĞUSTOS 2020
MERKEZ
22.08.2020

"Türkiye, Venezuela`dan sıfır gümrük ile tarım ürünleri ithalatı yapacak."

 

İthal edilecek ürünler arasında Türkiye`de de üretilen taze peynir, pirinç, yulaf, ayçiçeği tohumu gibi çok sayıda ürün de bulunuyor. Karara TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Baki Remzi Suiçmez de tepki gösterdi.

Türkiye şimdi de Venezuela`dan sıfır gümrük ile tarım ürünleri ithalatı gerçekleştirecek.

Karara göre, bu ülkeden "500 ton taze peynir, 500 ton eritme peynir, 500 ton diğer peynir, bin ton pirinç, 2 bin ton yulaf, 400 ton yerfıstığı, bin ton rep veya kolza tohumları, 5 bin ton ayçiçeği tohumu, 2 bin ton hint yağı tohumu, 2 bin ton susam tohumu, 2 bin ton aspir, 200 ton yağlı tohum, 1500 ton çikolata ve kakao içeren diğer gıda müstahzarları" ithal edilebilecek.

GÜMRÜK VERGİSİ DE UYGULANMAYACAK

Cumhuriyet`ten Mustafa Çakır`ın haberine göre, bu ürünlerin Venezuela`dan ithalinde gümrük vergisi, varsa toplu konut fonu sıfır olarak uygulanacak.

Peynir, yulaf, pirinç gibi ürünlerin ithal edilmesine tepki gösteren TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Baki Remzi Suiçmez "1980`lerden beri dış alıma dayalı, tarımsal KİT`leri kapatan, neo-liberal politikalar gündemde. Yapılması gereken kamucu tarım politikalarına geri dönüş olmalıdır" dedi.

NE OLMUŞTU?

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu birkaç gün önce Venezuela`ya ziyarette bulunmuştu. Venezuela menşeili bazı tarım ürünlerinin ithalatında tarife kontenjanı uygulanmasına ilişkin Cumhurbaşkanı kararı da dün yayımlanmıştı.

Okunma Sayısı: 59
Fotoğraf Galerisi