ENBURSA.COM: BURSA'DA DA GÖRÜLDÜ! İSTİLAYA BAŞLADILAR, FİYATLAR ARTABİLİR! (ÖZEL HABER) - 20 TEMMUZ 2022

ENBURSA.COM: BURSA'DA DA GÖRÜLDÜ! İSTİLAYA BAŞLADILAR, FİYATLAR ARTABİLİR! (ÖZEL HABER) - 20 TEMMUZ 2022
BURSA
21.07.2022
 

Bursa’da da Görüldü! İstilaya Başladılar, Fiyatlar Artabilir! (Özel Haber)

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı Dr. Fevzi Çakmak, Trakya`da başlayan tırtıl istilasının Bursa`da da ortaya çıktığını açıkladı. Maliyetlerdeki artışın ilaçlamaları etkilediğini söyleyen Çakmak, önümüzdeki yıl ayçiçek üretiminin düşebileceğini belirtti.

Trakya ve Marmara bölgesinde yaşanan çayır tırtılı istilası Bursa’ya da sıçradı. TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı Dr. Fevzi Çakmak, Uludağ Üniversitesi’nin tarım uygulama alanında da istilacı tırtılların görülmeye başlandığını belirtti.

İlk kez enbursa’ya açıklamalarda bulunan Fevzi Çakmak, çayır tırtıllarının ayçiçeğine ciddi anlamda zarar verdiğini ve çevresel koşulların uygun olması halinde ortaya çıktığını söyledi.

Bu sene nem ve iklim koşullarının uygun gittiğini belirten Çakmak, “Girdi maliyetlerinin aşırı yükselmesi, çiftçiyi çok etkiledi. Bu nedenle çiftçi yeterince yabancı ot mücadelesi yapamadığından dolayı, çevrede ciddi yabancı ot artışı oldu.” dedi.

‘ETKİN MÜCADELENİN BİR AN ÖNCE BAŞLAMASI GEREKİYOR’

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı Dr. Fevzi Çakmak, “Uludağ Üniversitesi’nin tarımsal uygulama ayçiçek tarlasındayız. Burada da çayır tırtılı istilası başladı. Biz bu olayı daha başlangıç seviyesinde görüyoruz. Burada birkaç gün içinde ilaçlama yapacağız. İnegöl ve Yenişehir’de ayçiçek tarımının yapıldığı bölgelerde çayır tırtılı istilasının görüldüğüne dair duyumlar aldık. Etkin mücadelenin bir an önce başlaması gerekiyor. Bu etkin mücadeleye başlarken, çevresel zararı da göz önünde bulundurmak lazım.” ifadesini kullandı.

‘İLAÇLAMA YAPARKEN ÇOK DİKKAT EDİLMELİ’

İlaçlama yapılırken dikkat edilmesinin altını çizen Fevzi Çakmak, “Bunlardan biri; dingin bir havada bu ilaçlamanın yapılması lazım. Keza çevreye zarar verebilir. Ayçiçeği özellikle arıların yoğun olduğu bir bitki olduğu için, ilaçlama yaparken çok dikkat edilmeli. Aksi taktirde arıların ölmesine sebep olabilir. Arıların kovanlarında olduğu zaman ilaçlama yapılmalı. Tarım Bakanlığına bağlı; il, ilçe müdürlükleri ve ziraat odalarının da koordinasyonunda ekip oluşturulup, kontrollü bir şekilde mücadele yapılmalı.” dedi.

‘DESTEK VERİLMEZSE AYÇİÇEK ÜRETİMİ DÜŞECEK’

Maliyetlerdeki artışın üretimi düşüreceği uyarısında bulunan Çakmak, “Son zamanlarda girdi maliyetlerinin yüksek olması, ayçiçek üreticisini etkilemekle kalmadı, ilaçlama maliyetiyle işin içinden çıkılamaz hale getirdi. Bununla ilgili olarak; bu tip zararın doğal afet kapsamına alarak gerekli desteğin çiftçiye verilmesi gerekiyor. Aksi taktirde destek verilmezse, önümüzdeki yıllarda ayçiçek üretimi düşecek.” diye belirtti.

‘ÇİFTÇİYE VE TÜKETİCİYE AYRI FİYAT OLARAK YANSIYACAK’

Açıklamalarına devam eden Fevzi Çakmak, “Trakya’daki ayçiçek tarlaları bu istiladan ciddi anlamda zarar gördü. Bu bağlamda Trakya’da yüzde 40 civarında bir üretim azalması bekleniyor. Trakya bölgesi bizim ayçiçeği üretim ambarımız. Yemeklik ayçiçeğinde yüzde 65 oranında yeterlilik oranına sahibiz. Trakya’da söz konusu olan üretim azalışı bu yeterlilik oranını daha da aşağı çekecektir. Bu da yurtdışından daha çok ayçiçek yağı tohumu getirtmek zorunda kalacağımızın göstergesi. Sonuç olarak ise, bu çiftçiye yüksek olarak yansıyacak.” dedi.

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı Dr. Fevzi Çakmak, tırtıl istilasının ayçiçeğinin ardından mısır tarlalarında da görülmeye başladığını söyledi.

Çakmak konuşmasına şöyle devam etti:

“Mısır alanlarından diğer sebzelere de geçme ihtimali var. Bu anlamda bunun bir an önce önlemi alınarak, önüne geçilmesi lazım. Şu an en büyük sıkıntı, rüzgar. Rüzgarlı havada ilaçlama yapılmaması gerekiyor. İkincisi; ayçiçeğin tozlayıcısı olan arılara zarar verilmeden bu ilaçlamanın yapılması lazım. Son olarak ise bu ilaçlamanın traktörle atılması mümkün değil çünkü bitki boyları uzun. Drone ile ilaçlama yapılırsa daha doğru olacaktır. Trakya’da şu an ciddi anlamda drone sıkıntısı yaşanıyor. Türkiye’nin bütün bölgelerindeki droneler, Trakya’ya gitmiş durumda. Bursa’da da mevcut olan drone sayısının çoğu şu an Trakya’da çalışıyor. Bir an önce doğru drone planlaması yapılarak daha fazla zararlı yayılmaması lazım.

Bu istila bitkinin köklerinden başlayarak, yukarı doğru gelişiyor. Temmuz ayı en yaygın ve en çok zarar verdiği ay. Bu istilanın etkinliği 15-20 gün sonra düşecek. Fakat bu döneme kadar önlem şart. Yoksa 20 güne kadar ne kadar istila yaparsa, yapacak. Önlem alırsak tahribatı en az zararla atlatmış oluruz. Bursalı çiftçiler tarlalarını kontrol etsinler. Eğer metrekare başına, üç beş bu zararlı görüyorsalar, hemen bu mücadeleye geçsinler. Geçmedikleri taktirde üç beş zararlı çoğalıp, tüm tarlayı kaplayacak. Dolayısıyla zarar yüksek boyutta olacak. Ayçiçek yetiştiren çiftçimiz bir an önce tarlalarını kontrol altına alsınlar.”

HABER: ENBURSA.COM / SEMA ÜSTÜNTAŞ

Haber kaynağına ulaşmak için lütfen TIKLAYINIZ. 

Okunma Sayısı: 165