"ENERJİ, TEMEL VE VAZGEÇİLMEZ BİR İNSAN HAKKIDIR"

"ENERJİ, TEMEL VE VAZGEÇİLMEZ BİR İNSAN HAKKIDIR"
ADANA
15.12.2017
 

TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası Adana Şubesi tarafından düzenlenen ve 3 gün sürecek 11. Enerji Sempozyumu başladı.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) adına Elektrik Mühendisleri Odası tarafından düzenlenen 11. Enerji Sempozyumu, 14 Aralık Perşembe günü Adana Seyhan Belediyesi Yaşar Kemal Kültür Merkezi`nde açılış konuşmalarıyla başladı. Açılışta enerjinin temel ve vazgeçilmez bir insan hakkı olduğu, kamusal bir anlayışla üretilip, sunulması gerektiği anlatıldı. Enerjinin Geleceği ana teması kapsamında ise enerji savaşlarına karşı demokrasi ve kamusal fayda vurgusu yapıldı.

BÜLENT DAMAR: ENERJİ TASARRUFU 40 YILIN EN ÖNEMLİ ÇALIŞMA ALANI

TMMOB 11. Enerji Sempozyumu Düzenleme Kurulu ve Yürütme Kurulu Başkanı Nedim Bülent Damar, açılış konuşmasında enerji alanında var olan sorunların ve çözüm önerilerinin tartışılabileceği bir zemin yaratma hedefiyle düzenlenen sempozyumun hazırlık süreci ve programı hakkında bilgi verdi. "Bugünün dünyasında enerji insanın çağdaş yaşam sürdürebilmesi için vazgeçilemez bir unsur durumundadır ve bu nedenle TMMOB enerjiyi insanların yaşamı için bir insan hakkı olarak kabul etmektedir" diyen Damar, enerji kaynaklarını kullanmaya yönelik endüstriyel faaliyetlerin hem kısıtlı olan bu kaynakları hızla tükettiğine, hem de doğayı belli ölçülerde kirlettiğine dikkat çekti. Bu nedenlerle çevre kirliliği ve iklim değişikliği, doğaya zarar vermeyen teknolojiler ve yenilenebilir enerji kaynakları, enerji tasarrufu konularında yapılan araştırmaların son 30-40 yılın en önemli çalışma alanını oluşturduğunu belirtti.

Damar, enerjinin temin ve kullanımına sunumunun bir kamu hizmeti anlayışı içerisinde sürdürülmesi gerekliliğine vurgu yaparken, bunun da topluma yeterli, sürekli, kaliteli, çevresine zarar vermeyen ve ekonomik gücünü zorlamayan fiyatla enerji temin edilmesi ile mümkün olabileceğini kaydetti.

MEHMET MAK`TAN HASAN BALIKÇI`YA SELAM

EMO Adana Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Mak, 1 yıldır sürdürdükleri yoğun çalışmanın sonunda bu sempozyumun gerçekleştirildiğini anlatırken, toplumda yaratılan duyarsızlığa, enerji alanının yarattığı korkuya dikkat çekti. Mak, ülkenin içinde bulunduğu sorunlu alanlara kısaca değindiği konuşmasında, Adana`nın bereketli toprakların yanında değerli insanların yetiştiği bir bölge olduğuna dikkat çekti. "Yaşar Kemal, Orhan Kemal, Abidin Dino, Yılmaz Güney" isimlerini sayan Mehmet Mak, kaçak elektriğe karşı verdiği mücadelede katledilen EMO Üyesi TEDAŞ çalışanı Hasan Balıkçı`yı da anarak, "Hasan Balıkçı da bir bereketti burada. Hasan Balıkçı`yı katlettiler" dedi. Genç nüfusta artan işsizlik sorununa vurgu yapan Mak, "Ama bir gün bir patlama olur. Böyle ülke yönetilmez" diye konuştu. Eskiden yapılan din savaşları yapılırken, bugün enerji savaşları yapıldığını belirten Mehmet Mak, "Enerji, su gibi, ekmek gibi bir hak. Kaynak azaldıkça da bunu elde etmek için büyük savaşları görüyoruz. Enerji kaynakları tükendikçe bunun savaşları da artıyor" diye konuştu. EMO Adana Şube Yönetim Kurulu Başkanı TMMOB`nin ilkelerini sıralayarak konuşmasını tamamladı.

HÜSEYİN ÖNDER: TMMOB, ENERJİ SEMPOZYUMUNUN AYRICALIKLI YÜZÜ

EMO Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Önder, EMO`nun enerji sempozyumunu düzenlemeye başladığı 1996 yılında Türkiye`de başka enerji sempozyumu düzenleyen kurumun neredeyse bulunmadığını anımsattı. Bugün ise sayıları artan sempozyumların enerji alanı içinde birbirine rakip olarak piyasada var edilen çeşitli kesimlerin güdümünde gerçekleştirildiğine, firmaların lobicilik faaliyetlerini yürüttükleri platformlar olarak işlev gördüğüne dikkat çekti. Oysa TMMOB enerji sempozyumlarının daha amacına bakıldığında bile nasıl bir farklılığa sahip olduğunun görüleceğini belirten Önder, şöyle devam etti:

"Enerjinin ekonomik sektörlerin ana girdisi olduğu bilinciyle tüm ülkemiz için; yine enerjinin günlük hayatın vazgeçilmez parçası olarak temel bir insan hakkı olduğundan hareketle tüm halkımız için ve bu alanda faaliyet yürüten tüm meslektaşlarımız için en akılcı ve bilimsel yöntemlerle planlanması, yönetilmesi ve denetlenmesini istiyoruz. İşte bu nedenle enerjide faaliyet alanlarını oluşturan üretim, iletim ve dağıtım ayaklarını bir bütün olarak görüyor; enerji kaynaklarının ülkemizin gerçek ihtiyaçlarından yola çıkarak verimli şekilde kullanılmasını esas alıyoruz. Yani ne kömürcüyüz, ne nükleerciyiz, ne rüzgarcı, ne güneşçi, ne HES`çiyiz. Ne dağıtımcının karına ne üreticinin karına öncelik veriyoruz. Önceliğimiz halka ucuz, kesintisiz ve kaliteli enerji sunumunun sağlanmasıdır. İşte bu ana amaçla çelişildiği noktada TMMOB ve EMO`nun kafa karışıklığı yoktur. Ne dağıtıcıların karı için, ne nükleercilerin karanlık pazarlıkları için bu amaçtan vazgeçeriz. Ne de ‘Bunlar nasıl mühendis, bir enerji kaynağına karşı çıkıyorlar, teknolojiye karşı çıkan mühendis olur mu?` gibi bizim söylediklerimizi anlamayı bırakın, dinlemekten bile uzak sığ bakış açılarına teslim oluruz. Durduğumuz nokta açıktır: Teknoloji insanlığın yararı için geliştirilmeli ve insanlığın yararı için kullanılmalıdır. Bu bağlamda ne TMMOB`nin yandaş medya eliyle itibarsızlaştırılma çabaları, ne TMMOB Kanunu`nda değişiklik yapılarak, işlevsiz kılınmak istenmesi ne de Kimya Mühendisleri Odamızın Yönetim Kurulu hakkında yargı eliyle görevden alma kararları bu gerçeği değiştirmez."

DOĞALGAZDA YİNE KRİZ SİNYALİ...

Doğalgazda da planlamanın rafa kaldırıldığı, serbestleşmenin kutsandığı politikalar sonucunda elektrikteki krize doğalgazın da eklendiğini belirten Önder, geçen kış BOTAŞ`ın santrallara verdiği doğalgazı kestiğini ve sanayi bölgelerinin yer aldığı İstanbul, Kocaeli gibi illere elektrik verilemediğini, borsada kilovat saat başına elektrik fiyatının 2 TL`lere dayandığı fahiş rakamların oluştuğunu anlattı. Bu yıl da BOTAŞ`ın santrallara, ihtiyaçları olan doğalgazın yalnızca yüzde 40`ını sağlayacağını bildirerek, geçen yıl Aralık ve Ocak aylarında yaşanan krizin ilk sinyalini verdiğini belirtti.

MURAT YETKİN KONUŞTU

3 gün sürecek enerji sempozyumunda açılış konuşmalarının ardından "Enerji ve Savaş" konulu özel oturum yapıldı. TMMOB Yönetim Kurulu Üyesi Cengiz Göltaş`ın başkanlığında gerçekleşen oturuma, Gazeteci-Yazar Murat Yetkin "Petrol Çağı Biterken Uluslararası Siyaset" konulu sunumuyla konuk oldu. Sempozyuma Türkiye Elektrik İletim AŞ Bölge Müdürü Yılmaz Eğerci, TMMOB Adana İKK Sekreteri  Ali Kuzu, TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanımız Semih Karademir, Şube Yönetim Kurulu Üyelerimiz Abdullah Doğan, Erol Salman, geçmiş dönem Şube Başkanımız Şahin Yeter, ZMO Genç Temsilcimiz Merve Müjdeci, TMMOB`ye bağlı odaların Adana Şube Başkanları, Çukurova Gazeteciler Cemiyeti (ÇGC) Başkanı Cafer Esendemir, belediye meclis üyeleri, sivil toplum örgütleri temsilcileri, KESK, DİSK, Tabip Odası başkan ve yöneticileri ile çok sayıda davetli katıldı.

 

Okunma Sayısı: 175
Fotoğraf Galerisi