EPDK YÖNETMELİĞİNE İPTAL DAVASI

EPDK YÖNETMELİĞİNE İPTAL DAVASI
ADANA
04.07.2013

Elektrik piyasasında inşaatına başlanmış olan tesislere yeni üretim lisansı verilmesi hakkında yönetmeliği yargıya taşıdık.

 

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu`nca (EPDK) çıkarılan ve 4 Mayıs 2013 tarihli Resmi Gazete`de yayınlanan "Elektrik piyasasında inşaatına başlanmış olan tesislere yeni üretim lisansı verilmesi hakkında yönetmelik"i yargıya taşıdık.

Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şubesi, Adana Tabip Odası, Adana Barosu ve Doğu Akdeniz Çevre Dernekleri 3 Temmuz 2013 tarihinde, EPDK`nın termik santrallere karşı açılan davaların önünü kesmek için çıkardığı yönetmeliğe karşı iptal davası açtı. 

İptal davası öncesinde açıklama yapan Adana Barosu Çevre ve Kentleşme Komisyonu Başkanı Av. İsmail Hakkı Atal; "Elektrik piyasasında inşaatına başlanmış olan tesislere yeni üretim lisansı verilmesi hakkında yönetmelik, hukukun arkasına dolanarak insanlarla alay eden, hukuku ve yaşama hakkını hiçe sayan, kamu yararı yerine şirketlerin yararına ağaçları kesen anlayışın son örneğidir" dedi.

 İsmail Hakkı Atal, yaptığı açıklamada şu görüşlere yer verdi:

Küresel enerji kartellerinin baskısıyla,  son 10 yıldır Türkiye"de toprağı, havayı, suyu zehirleyen toksik maddeler bırakan, yaşama alanımızı ortadan kaldıran başta termik santraller olmak üzere birçok kirletici teknoloji Türkiye"yi işgal etmiş / etmekte olup, siyasi iktidar bu amaç doğrultusunda tüm çevre koruma yasalarını tahrip etmekte, yargıyı baskı altına almakta,  yeni çıkan yasa ve yönetmeliklerle bu işgalin doğa katliamının önünü açmaktadır. 

Bölgemizde çoğunluğu İskenderun körfezinde olmak üzere Mersin"den Hatay"a kadar lisans almış ve lisans bekleyen toplam 28 adet termik santral projesi bulunmakta olup, 1 termik santralin 2 milyon otomobile eşdeğer zehirli gaz ürettiği hesaba katıldığında bu kadar dar bir bölgede 28 adet termik santralin kurulması Çukurova"yı bitirecek ve bölgeyi bizim için yaşanmaz hale getirecektir. Yumurtalık"ta kurulu bulunan Sugözü termik santralinde  yılda yakılan  3.500.000 ton kömürün  sonucunda  ortaya çıkan  kükürtdioksit ve azotoksit  gazlarından oluşan  zehirli gazları önleyebilecek bir sistem  dünyada yoktur. Sugözü termik santralinin yanındaki Sugözü köyündeki 1 yıl içinde doğan sakat kuzu 200, sakat ve ölü buzağı sayısı ise 28"dir.  İçinde radyoaktif maddeler olan asit yağmuruyla beslenen topraktan yetişen, asit yağmuruyla beslenen sudan içen hayvanların genetik yapısı bozulmaktadır.  Çukurova"da 28  termik santralin kurulması demek; buğday tarlalarının da asit yağmuruna maruz kalması, ineklerin sütünün zehirlenmesi, hayvanların etinin zehirlenmesi, suyumuzun zehirlenmesi ve   sonucunda çocuklarımızın geleceğinin  yok olması demektir.. Bu termik santraller kurulursa ya öleceğiz ya da bölgeyi terk edeceğiz.  

İçinde bulunduğumuz her mücadele süreci bir şekilde tıkanmaya çalışılmakta, hukuki koruma mekanizmalarımız elimizden alınmaya çalışılmaktadır. Bunun son örneği 4 Mayıs 2013 Cumartesi günü 28637 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmış olan "Elektrik Piyasasında İnşaatına Başlanmış Olan Tesislere Yeni Üretim Lisansı Verilmesi Hakkında Yönetmelik"tir. EPDK tarafından çıkarılan bu yönetmelikle termik santraller aleyhine daha önce açmış olduğumuz lisans iptal davalarının önünün kesilmesi hedeflenmektedir. Bu yönetmeliğe göre, açmış olduğumuz lisans iptal davalarını kazansak dahi şirketler inşaata başlamışsa bakanlığa başvurarak yeniden lisans alabileceklerdir.

Adana Barosu, Adana Tabip Odası, Adana Ziraat Mühendisleri Odası ve Doğu Akdeniz Çevre Dernekleri ile birlikte aleyhinde iptal davasını açacağımız "Elektrik Piyasasında İnşaatına Başlanmış Olan Tesislere Yeni Üretim Lisansı Verilmesi Hakkında Yönetmelik " hukukun arkasına dolanarak insanlarla alay eden, hukuku ve yaşama hakkını hiçe sayan, kamu yararı yerine şirketlerin yararını gözeten, Taksim Gezi Parkında kamu yararı yerine şirketlerin yararına ağaçları kesen anlayışın son örneğidir. Bu anlayış Türkiye"de artık yaşama mücadelesi haline gelen çevre mücadelesinin sınırında olduğumuzu göstermektedir."

Okunma Sayısı: 570
Fotoğraf Galerisi