ES GAZETE.COM: ESKİŞEHİR'DE SU SIKINTISI BÜYÜYOR- 18 ŞUBAT 2025

ES GAZETE.COM: ESKİŞEHİR'DE SU SIKINTISI BÜYÜYOR- 18 ŞUBAT 2025
ESKİŞEHİR
18.02.2025

Eskişehir’de çiftçiler, kış aylarında yeterli kar yağışı olmamasından endişe duyuyor. TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Eskişehir Şubesi Başkanı Selma Güder, kar yağışının toprağa ve yeraltı sularına olan etkisini vurgulayarak, üreticilerin bu konuda haklı bir beklenti içinde olduğunu söyledi.

 
Eskişehir’de çiftçiler, kış aylarında yeterli kar yağışı olmamasından endişe duyuyor. TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Eskişehir Şubesi Başkanı Selma Güder, kar yağışının toprağa ve yeraltı sularına olan etkisini vurgulayarak, üreticilerin bu konuda haklı bir beklenti içinde olduğunu söyledi.

Güder, çiftçilerle yaptıkları görüşmelerde, kar yağışının önemine dikkat çekildiğini belirtti:

"Yağmur duaları olduğu gibi, kar için de dualara mı çıksak?" diye soran çiftçilerimiz var. Kar, toprağın üstünde uzun süre kaldığı için suyun toprağa daha iyi işlemesini sağlar. Yağmur, kar kadar etkili değildir çünkü hızlı bir şekilde akıp gider. Ancak kar, yavaş eriyerek yeraltı sularını daha iyi besler. Bu nedenle Mart ve Nisan aylarında bitkilerin gelişimi açısından yağışın devam etmesi çok önemli. Ancak sıcaklık sıfırın altına düşmemeli, aksi takdirde çimlenme ve gelişim sürecinde olumsuzluklar yaşanabilir. Çiftçilerimiz bu yüzden endişeli."

Meteorolojik verilerin Eskişehir’de yoğun kar yağışı öngörmediğini belirten Güder, su kaynaklarının giderek azaldığını ve şehrin su kısıtı yaşayan bölgeler arasında yer aldığını vurguladı. Özellikle Alpu, Beylikova, Çifteler, Mihalıççık, Mahmudiye ve Sivrihisar ilçelerinde su sıkıntısının ciddi boyutlara ulaştığını belirterek, tarımın suya göre şekillendirilmesi gerektiğini söyledi.
Güder, "Artık suyun bol olduğu bir dönemde değiliz. Suyu israf etmemeliyiz. Çiftçilerimiz, geçmişte olduğu gibi 'su bol, istediğim kadar kullanırım' anlayışından vazgeçmeli. Tarım Bakanlığı, Devlet Su İşleri ve ziraat odaları gibi kurumlar, suyun adil dağıtımı için çalışıyor. Çiftçilerimiz su beyannamelerini doğru şekilde vermeli. Örneğin, 10 dönümlük bir arazisi olan bir çiftçi, gerçek ihtiyacını beyan etmeli. Gereğinden fazla su talep edilmesi, adil dağıtımı zorlaştırıyor. Özellikle su tüketimi yüksek olan mısır ve şeker pancarı gibi ürünlerin ekiminde dikkatli olunmalı." dedi.
Porsuk Barajı’nın doluluk oranının yüzde 42, Çifteler’de ise yüzde 50 seviyesinde olduğunu belirten Güder, dünya genelinde su krizlerinin yaşandığını hatırlatarak, suyun bilinçli kullanılmasının hayati önem taşıdığını vurguladı.

Güder sözlerine şu şekilde devam etti; "Meksika’da, bazı Arap ülkelerinde su kıtlığı nedeniyle büyük krizler yaşanıyor. Biz de böyle bir sorunla karşılaşmamak için tarımda su yönetimine dikkat etmeliyiz. Çiftçilerimiz bilinçlenmeli, devlet kurumları da bilgilendirme çalışmalarına devam etmeli. Sonuç olarak, su sınırlı bir kaynaktır ve her damlası değerlidir."

Haberin Linki: https://www.esgazete.com/eskisehirde-su-sikintisi-buyuyor

Okunma Sayısı: 11