ES GAZETE: TERMİK SANTRAL SÜS TAŞINI MEZAR TAŞI YAPACAK- 14 MAYIS 2018

ES GAZETE: TERMİK SANTRAL SÜS TAŞINI MEZAR TAŞI YAPACAK- 14  MAYIS 2018
ESKİŞEHİR
15.09.2018
 

Es gazete 14.05.2018

Termik santral süs taşını mezar taşı yapacak

Deniz Köpüğü paneli 13 Eylül 2018 tarihinde TMMOB Maden Mühendisleri Odası Eskişehir İl Temsilcisi Ümit Yıldırım, TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Eskişehir Şube Başkanı Prof. Dr. Can Ayday, TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Eskişehir Şube Başkanı Levent Özbunar, Lületaşı maden işçisi Süleyman Özsak ve Ümit Kara’nın katılımıyla gerçekleşti.

Odunpazarı Belediyesinin yaptığı 1. Ulusal Odunpazarı Lületaşı Festivali etkinliği içinde yer alan "Lületaşı Yaşamalı" adlı panel Yunusemre Kültür Merkezi`nde yapıldı.

Deniz Köpüğü paneli 13 Eylül 2018 tarihinde TMMOB Maden Mühendisleri Odası Eskişehir İl Temsilcisi Ümit Yıldırım, TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Eskişehir Şube Başkanı Prof. Dr. Can Ayday, TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Eskişehir Şube Başkanı Levent Özbunar, Lületaşı maden işçisi Süleyman Özsak ve Ümit Kara’nın katılımıyla gerçekleşti.

Panelde lületaşının oluşumunu ve bulunduğu bölgeleri anlatan TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Eskişehir Şube Başkanı Prof. Dr. Can Ayday şöyle konuştu: “Lületaşı magnezyum ve silisyum esaslı ana kaya parçalarının yerin muhtelif derinliklerinde, hidrotermal etkilerle değişime uğraması sonucunda oluşmuş bir mineraldir. Türkiye’de en çok lületaşı çıkan bölgeler; Eskişehir Konya, Çanakkale, Kütahya ve Bursa’dır. Kalite ve rezerv açısından en önemli yer Eskişehir bölgesidir.”

TERMİK SANTRAL SÜS TAŞINI MEZAR TAŞI YAPACAK

Termik santralin yapılmasıyla birlikte değerli lületaşının yok olacağını vurgulayan Anday, “Dünya doğal mirası olabilecek bir yer Termik Santral Kül Depolama alanı altında yok olacaktır. Lületaşı gibi nadir ve kıymetli bir minerali süs taşı olarak kullanma, insan yararına faydalı ilaç yapımında kullanma yerine üstüne kül dökerek yok edecekler, lületaşını mezar taşını yapmaktan bir işe yaramayacaklar” dedi.

300 YILLIK TARİHİ BİR DEĞER

Geçmişten günümüze lületaşının kullanımını anlatan TMMOB Maden Mühendisleri Odası Eskişehir İl Temsilcisi Ümit Yıldırım, “Lületaşı, yaklaşık 300 yıldan beri pipo, ağızlık yapımında kullanılmıştır. Özellikle Türkiye’de işlenmeye başladıktan sonra; küpe bilezik, kolye, biblo, iğne, nargile, maketler, tespih ve süs eşyası yapılmış hala bu ürün yelpazesi artırılmaktadır. Bu değerimizi koruyarak gelecek nesillere aktarmak için AR-GE çalışması yapılarak katma değerini artırarak, özel bir eğitim sistemi getirip yeni ustalar yetiştirip dünyaya tanıtmaya devam etmeliyiz” ifadelerini kullandı.

YAŞAM İÇİN “HAVA, SU, TOPRAK”

Eskişehir Alpu’daki kömür sahalarının termik santral kurulması amacıyla özelleştirilmesinin tarım, hayvancılık, insan sağlığı gibi temel konularda vereceği olumsuzluklardan bahseden TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Eskişehir Şube Başkanı Levent Özbunar, “Türkiye verimli topraklara sahip bir ülkedir. İlimiz sınırları içinde, tahıl ambarı olarak en verimli ovalarımızdan birisi Alpu Ovası’dır. Tarımsal üretim ile birlikte, hayvancılığın da yoğun olarak yapıldığı bölgede, lületaşı rezervleri zenginliği de söz konusudur. Buna karşın Eskişehir Alpu’daki kömür sahalarının termik santral kurulması amacıyla özelleştirilmesi, ülkemizi şehrimizi ve TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası olarak bizleri de yakından ilgilendirmektedir. İnsanı doyurmak için doğayı korumak zorundayız. Eskişehir ve çevre köylerdeki doğal güzelliğin bozulmasına, tarım arazilerinin tarım dışı kalmasına, tarımın, meyvenin, sebzenin, arının, balığın yok edilmesine, dolayısıyla ekonomik yapıda bozulmalara izin vermemeliyiz” dedi.

Panele; Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, CHP İl Başkanı Rabia Akman, CHP Odunpazarı İlçe Başkanı Akın Sallarel, Eskişehir Kent Konseyi Başkanı Nuray Akçasoy, Odunpazarı Kent Konseyi Başkanı İsmail Kumru, çeşitli oda başkanları ve vatandaşlar katıldı.

 

Okunma Sayısı: 185
Fotoğraf Galerisi