ES GAZETE / VİCDANLARINIZI SIZLATMIYOR MU? / 11 OCAK 2018
Ziraat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Özden Güngör, Eskişehir`de Tepebaşı İlçesi`nde yapılması istenen kömürlü termik santral ile ilgili basın açıklaması yaparak Toprak Koruma Kurulu`nda Alpu Ovası`nın tarım alanına dışına çıkarılması için karar veren kurum ve kuruluşlara "Sizlerin bu onayı vicdanlarınızı sızlatıyor mu" diye sordu?
Ziraat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Özden Güngör, Eskişehir`de Tepebaşı İlçesi`nde yapılması istenen kömürlü termik santral ile ilgili basın açıklaması yaparak Toprak Koruma Kurulu`nda Alpu Ovası`nın tarım alanına dışına çıkarılması için karar veren kurum ve kuruluşlara "Sizlerin bu onayı vicdanlarınızı sızlatıyor mu" diye sordu?
Özden, Termik Santral ile ilgili daha önce dava açtıklarını şimdi de Toprak Koruma Kurulu`nda ‘evet` diyenler hakkında dava açtıklarını söyledi.
Dünyada ve Türkiye`de nüfusun artmasına rağmen tarım alanlarının giderek azaldığını hatırlatan Ziraat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Özden Güngör, "Tarım alanları yok ediliyor, Karadeniz`de ormanlar bitiriliyor. Enerji konusunda Türkiye`nin şuan tüketimden daha fazla üretim olduğunu belirterek yeni termik santrallerine ihtiyacı yok. Santral kurarak tarım alanları yok olacak, sular kirlenecek. Üretimi olmadığı için gıda fiyatları artıyor. İnsanlara kömür mü yedireceksiniz. Son 15 yılda en çok ithalat eden bir durumdayız" dedi.
Eskişehir Alpu Ovası`na yapılması planlanan Kömürlü Termik Santral nedeniyle Ova`daki 1125 hektarlık verimli 1. Sınıf tarım arazilerinin tarım alanı vasfından çıkarılması için 2 Ocak 2018`de İl Toprak Koruma Kurulu`nun toplandığını hatırlatan Güngör şunları söyledi:
"Bilindiği gibi Toprak Koruma Kurulunda nitelikli 2/3 çoğunluk sağlanmamasına karşın, oy çokluğu gerekçesi ile skandal bir şekilde büyük ova sit alanı içerisinde bulunan tarlaların ‘tarım dışı` kullanımına açılması kararı alınmıştır. Bu kurulda olumlu oy kullanan D Sİ`ne, Tarım İl Müdürlüğü`ne ve birim kurulu olan Ziraat Fakültesi`ni kınıyor ve soruyoruz:
1-Büyükova kapsamına alınmış ve ağırlıklı olarak 1. Sınıf nitelikli sulu tarım alanlarından oluşan ovayı katledecek bir desise hangi bilimsel kriterlerle olumlu oy verildi?
2-Tarım alanlarını korumak hem anayasal, hem de yasal bir yükümlülük iken; TV`lerde kamu spotlarında bu konu işlenirken, mesleki an8lamda bu konuya en çok sahip çıkması gereken kuruluşların burada tarım yapmayı olanaksız hale getirecek bir tesise onay vermesi nasıl açıklanabilir?
3-Kömürlü Termik Santrallere; maden mühendisleri, makine mühendisleri, elektrik mühendisleri, kimya mühendisleri, çevre mühendisleri ve bir çok meslek odası karşı çıkarken; sizlerin bu onayı vicdanlarınızı sızlatıyor mu?
4-Çevresindeki tarım alanlarını katletmeyen, kirletmeyen bir tane örnek tesis gösterebilir misiniz? Tesisler kapandıktan sonra bile yüz yıla yakın sağlıklı tarımın yapılamaması bir anlam ifade ediyor mu?
5- Bilimsel doğrularla hareket edecek bir Devlet kuruluşu olması gerekirken, hükümetin baskısıyla davranan Tarım İl Müdürlüğü ve DSİ`yi belki bir nebze anlamak mümkün ama tamamen bilimi savunması gereken Ziraat Fakültesi`nin tutumunu anlamak ve onaylamak mümkün değil.. Mesleğimiz adına üzüntünün de ötesinde duygular yaşattığını ifade etmemiz gerekiyor.
6- Onay veren kurum ve kişilerin Eskişehir tarihine birer kara leke olarak geçeceğine inanıyoruz. Dileriz santral hayata geçmez ve onay verenler santralin yaratacağı kirlilik ve tarım alanları katliamının vicdan azabını yaşamazlar.
Soma, Elbistan ve Yatağan`da çok net görüldüğü gibi, Alpu Ovası`na termik santral kurulmasıyla beraber bu bölgede tarımsal üretim çok büyük ölçüde zarar görecek, burada yaşayan üreticiler bölgeyi terk etmek zorunda kalacaklardır.
Yapılacak termik santralin üretimi esnasında kömürün yanmasıyla bacadan çıkan gazlar arasında canlı sağlığını çok olumsuz etkileyecek ağır metaller bulunmaktadır. Bu ağır metaller çok geniş bir alana yayılmakta ve bu alanda yaşayan insanlarda kanser başka olmak üzere kronik bronşit, astım, sinir ve kalp hastalıkları artmasına neden olacaklardır. Sonuç olarak; Ekolojik denge bozulacak, çevre geri döndürülemez biçimde Tahir olacaktır.
Alpu Ovası`nda yapılmak istenen termik santralin işletmeye geçmesiyle yılda 1.6 milyon ton kaban külü ve uçucu kül ile 350 bin tonu alçıtaşı olmak üzere, toplam 1.95 milyon ton atağın ortaya çıkacağı tahmin edilmektedir. Bu miktar atık, atmosferde sera gazı salınımını artırdığı gibi yer altı ve yerüstü sularıyla birlikte toprağı da önemli ölçüde kirletecektir. Beklentimiz ve isteğimiz aklın ve sağduyunun ağır basması, özelleştirme kararı ve buna yönelik ihalenin bir an önce iptal edilmesidir.
Böyle tarihsel bir karara onay vermeyen ve ovamıza sahip çıkan Büyükşehir Belediyesi`ni, Ziraat Odası`nı, TEMA`yı ve ZMO` Eskişehir Şubesi`ni kutluyorum."
Ziraat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Özden Güngör, Eskişehir halkının termik santraline yönelik karşı duruşunu övdü.